Μηνύματα-σοκ στα πακέτα τσιγάρων στην Αυστραλία

Την οργή των πολυεθνικών καπνού όπως η Phillip Morris International, η British American Tobacco και η Imperial Tobacco, έχει προκαλέσει ο νέος νόμος που θα ισχύσει στην Αυστραλία από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή, η εμφάνιση των τσιγάρων δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτή που όλοι γνωρίζουμε. Πλέον τα τσιγάρα θα πωλούνται σε ομοιόμορφα στακτοπράσινα πακέτα με προειδοποιήσεις για την υγεία και τα ονόματα των εταιρειών θα αναγράφονται με μικρά άσπρα γράμματα στη μπροστινή μεριά. Οι φωτογραφίες που θα "διακοσμούν" τα πακέτα είναι ανατριχιαστικές.....

 
Οι αρχές πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να μειώσουν τον αριθμό των καπνιστών στο 10% από το 15 % που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η νομοθεσία της ομοιόμορφης εμφάνισης των πακέτων θα έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να συνδεθεί με τη μάρκα που αγοράζει και με ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

Διάφορες μελέτες που έγιναν στην Αυστραλία έδειξαν πως ο αγοραστής συνδέεται με συγκεκριμένη μάρκα ανάλογα με το μήνυμα που αυτή περνάει μέσω της διαφήμισης. Η απαγόρευση της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση των πωλήσεων των τσιγάρων.

Η Αυστραλία έχει ήδη την αυστηρότερη πολιτική παγκοσμίως απέναντι στο τσιγάρο. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε κάθε κλειστό και δημόσιο χώρο χωρίς καμία εξαίρεση ενώ ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ισχύουν πάρα πολλές απαγορεύσεις. Στην Δυτική Αυστραλία το κάπνισμα απαγορεύεται στις παραλίες ενώ επιβάλλονται βαριά πρόστιμα σε όποιον καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο. Η νέα νομοθεσία αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία και πιστεύεται πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Φυσικά οι πολυεθνικές τσιγάρων δεν χάρηκαν με τα νέα και απειλούν να κινηθούν νομικά κατά της νέας απόφασης. Η Philip Morris δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τις επενδύσεις της εταιρείας στην Αυστραλία ενώ η British American Tobacco ανακοίνωσε πως αν ψηφιστεί ο νόμος θα μειώσει τις τιμές των προϊόντων της κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων.

Οι εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση αποζημιώσεις από τα κέρδη που θα χαθούν λόγω των ομοιόμορφων πακέτων με την αιτιολογία πως η κυβέρνηση με το νέο νόμο τους αφαιρεί τα πνευματικά δικαιώματα. Αν και οι δηλώσεις εντυπωσιασμού και οι απειλές συνεχίζονται, το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει πίσω και η κυβέρνηση δηλώνει απολύτως σίγουρη για την απόφαση της και θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου νόμου.

Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα
Στη Ελλάδα καπνίζει το 37,6% του πληθυσμού, ενώ το 13% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών καπνίζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν από το ενεργητικό κάπνισμα ενώ οι θάνατοι που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα αγγίζουν τους 800.

Η ραγδαία αύξηση περιστατικών άσθματος και πνευμονικών παθήσεων στα παιδιά οφείλεται κυρίως στο παθητικό κάπνισμα ενώ το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με χαμηλό σωματικό βάρος στα νεογέννητα, λοιμώξεις άσθμα και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι πρόσφατοι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ενώ η κυβέρνηση απλώς έκλεινε τα μάτια βρίσκοντας παραθυράκια για τους παραβάτες. Καμία πολιτική βούληση δεν υπήρξε ποτέ για ένα θέμα που έχει σοβαρότατες συνέπειες στην δημόσια υγεία και που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε ως αστείο ούτε ως πράξη αντίστασης του «αδούλωτου» Έλληνα.
 
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να διδαχθεί κάτι το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας από την στάση των Αυστραλών;
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου