Μήνυσε τη Βρετανία για τα βασανιστήρια που υπέφερε

Λίβυος θεωρεί συνυπεύθυνο το Λονδίνο για βασανιστήρια σε φυλακές

Ο ηγέτης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, κατέθεσε μήνυση κατά των βρετανικών αρχών, τις οποίες κατηγορεί ότι το 2004 τον παρέδωσαν στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, γεγονός που καθιστά το Λονδίνο συνυπεύθυνο για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν στις λιβυκές φυλακές.

Το 2004 ο Μπελχάτζ, που τότε ήταν αρχηγός της Ισλαμικής Μαχητικής Λιβυκής Ομάδας (οργάνωση που στρεφόταν κατά του Καντάφι) ζούσε στο Πεκίνο μαζί με τη σύζυγό του, Φατίμα Μπουσάρ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, επειδή φοβόταν ότι τον παρακολουθούσαν, αποφάσισε να φύγουν για τη Βρετανία. Όμως αντί να φτάσει στο Λονδίνο, τον απέλασαν στη Μαλαισία και κατόπιν στην Ταϊλάνδη όπου κρατήθηκε «πιθανότατα σε αμερικανική μυστική φυλακή» και τον μεταχειρίστηκαν «βάρβαρα».

Επικαλούμενοι έγγραφα που βρέθηκαν στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η Βρετανία ενημέρωσε τη Λιβύη για την παρουσία του ζεύγους στη Μαλαισία και κατόπιν βοήθησε στον επαναπατρισμό του στη Λιβύη με αμερικανική πτήση.

Ο Μπελχάτζ έμεινε για έξι χρόνια «σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές» της Λιβύης και στο διάστημα αυτό τον ανέκριναν πολλές φορές, κυρίως Βρετανοί. Η Φατίμα Μπουσάρ φυλακίστηκε για τρεις μήνες και κατόπιν, επειδή ήταν έγκυος και επρόκειτο να γεννήσει, αφέθηκε ελεύθερη.


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου