Η «μαύρη τρύπα» του ποδοσφαίρου!



Στα 72 εκατομμύρια ευρώ έχει φτάσει η ζημιά για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, με το αρνητικό λειτουργικό τους να αυξάνεται κατά 54%! «Καμπανάκι» σε ΕΠΟ και πολιτεία!
Η εφημερίδα Goal δημοσιεύει το Σάββατο (24/12) την ανάλυση των πέντε μεγάλων ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση και την λειτουργία, μέσα από την μελέτη των ισολογισμών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανάλυση και προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις των ΠΑΕ και τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών που τις συνοδεύουν, το αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη αυξήθηκε κατά 54% , με τους αριθμούς να δείχνουν ότι απαιτείται... άμεση προσαρμογή του ποδοσφαίρου στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα:

Α) Ο Παναθηναϊκός λόγω συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει τα περισσότερα έσοδα (49.8 εκατ. ευρώ), αφήνοντας πίσω του τον Ολυμπιακό (37.3 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα έσοδα της ΑΕΚ περίπου κατά 10%.

Β)Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, πρώτος στα έσοδα ήταν ο Ολυμπιακός.

Γ)Τα συνολικά έσοδα των 5 ΠΑΕ μειώθηκαν κατά περίπου 9%, ποσοστό που θεωρείται μικρό σε σχέση με την γενικότερη κρίση. Για φέτος, αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη μείωση.

Δ)Τα συνολικά έξοδα των ΠΑΕ, παρά την μείωση των εσόδων, αυξήθηκαν κατά 3%

Ε)Όλα τα προηγούμενα οδήγησαν σε αύξηση του αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος κατά 54%. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Ολυμπιακός, ο οποίος εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 37 εκατομυρίων ευρώ έναντι λειτουργικού κέρδους 4 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ο Παναθηναϊκός βελτίωση τη ζημιά του από 29.5 σε 12.7 εκατ ευρώ, η ΑΕΚ παρήγαγε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 10-11 εκ.. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται πιο μαζεμένες με μικρές λειτουργικές ζημίες. Συνολικά, οι λειτουργικές ζημίες ανέρχονται στα 72 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της εφημερίδας, εφόσον τα παραπάνω αποτελέσματα απεικονίζονται με ακρίβεια, τότε οι μοναδικές ΠΑΕ που θα μπορούσαν δυνητικά να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, που προσπαθούν να λειτουργούν εντός των πλαισίων που ορίζουν τα έσοδά τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι παρατηρήσεις των Ορκωτών λογιστών οδηγούν σε μείωση των Ιδίων Κεφαλαίων των εταιρειών για ποσό 71.4 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, οι ισολογισμοί τον ΠΑΕ αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «μαγική» εικόνα, αφού το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων των 5 ΠΑΕ ανέρχεται σε 4.6 εκατομμύρια ευρώ! Το τραπεζικό σύστημα δεν εμπιστεύεται τις ΠΑΕ, έχοντας δώσει 50% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ όλες οι ομάδες εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις, υψηλά νούμερα ήδη καταλογισθέντων φόρων, μερικές εξ` αυτών φέρονται να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κ.ο.κ. Ο Κόκκαλης πούλησε... την κατάλληλη στιγμή, ο Μαρινάκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει φουσκωμένα έσοδα, ενώ η πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό άφησε πίσω της χρήσεις που δημιουργούν ζημίες, ενώ «έκαψε» τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, αφενός χυπούν καμπανάκι στην ΕΠΟ και στην πολιτεία όσον αφορά τον βαθμό διαύγειας στην αποτύπωση των οικονομικών και αφετέρου καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο την προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές. Σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την γενικότερη ύφεση, καθώς και με την υψηλή διαφθορά, είναι εξαιρετικά δύσκολο επενδυτές με σοβαρό προφίλ να ασχοληθούν με τον «βούρκο» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου