Τι είναι ψύχωση;


O όρος ψύχωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, έτσι ώστε υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Όταν κάποιος ασθενεί κατ' αυτό τον τρόπο, αυτό ονομάζεται ψυχωσικό επεισόδιο. Η ψύχωση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί στους νέους ενηλίκους και είναι αρκετά κοινή ασθένεια. Περίπου 3 από κάθε 100 ανθρώπους θα βιώσουν ένα ψυχωσικό επεισόδιο, που καθιστά την ψύχωση πιο κοινή από το διαβήτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται πλήρως μετά από μία τέτοια εμπειρία.
Η ψύχωση μπορεί να προκύψει στον καθένα και όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η ψύχωση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση και στη σκέψη καθώς επίσης και σε αφύσικες ιδέες, κάνοντας δύσκολη την κατανόηση του πως αισθάνεται το πρόσωπο που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα .
Προκειμένου να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει την εμπειρία της ψύχωσης, είναι χρήσιμο να ομαδοποιηθούν μερικά από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα.

Αποδιοργανωμένη σκέψη
Οι καθημερινές απλές σκέψεις γίνονται συγκεχυμένες ή δεν συνδέονται σωστά. Οι προτάσεις είναι ασαφείς ή δεν έχουν νόημα. Ένα πρόσωπο μπορεί να έχει δυσκολία στο να συγκεντρωθεί μετά από μια συνομιλία ή μετά από μια προσπάθεια να φέρει στην μνήμη του κάποια πράγματα. Οι σκέψεις φαίνονται σαν να επιταχύνονται ή να επιβραδύνουν.

Παραισθήσεις
Στην ψύχωση, το πρόσωπο βλέπει, ακούει, αισθάνεται, μυρίζει ή γεύεται πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά . Παραδείγματος χάριν, μπορούν να ακούσουν φωνές ή να δουν πράγματα που δεν υπάρχουν. Κάποια πράγματα μπορούν να μυρίζουν ή να έχουν γεύση άσχημη ή ακόμα και δηλητηριώδη.

Ψεύτικες πεποιθήσεις (Παραισθήσεις-αυταπάτες)
Είναι συνηθισμένο για ένα πρόσωπο που βιώνει ένα ψυχωσικό επεισόδιο να έχει διατηρεί ψεύτικες πεποιθήσεις, γνωστές ως παραισθήσεις. Το πρόσωπο είναι τόσο πεπεισμένο για την παραίσθησή του που ακόμη και το λογικότερο επιχείρημα δεν μπορεί να το κάνει να αλλάξει γνώμη. Παραδείγματος χάριν, κάποιος μπορεί να πειστεί ότι η αστυνομία τον παρακολουθεί επειδή τα αυτοκίνητα σταθμεύουν έξω από το σπίτι του .

Αλλοιωμένα-αλλαγμένα συναισθήματα
Τα συναισθήματα των ψυχωσικών ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Μπορούν να αισθανθούν περίεργα και να αποκοπούν από τον κόσμο, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα κινούνται σε αργή κίνηση. Οι αλλαγές στην διάθεση είναι συνήθεις, έτσι μπορούν να αισθανθούν κατ' ασυνήθιστο τρόπο διεγερμένοι ή θλιμμένοι. Τα συναισθήματα μπορούν να είναι αμβλυμμένα - οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν λιγότερο απ' ό,τι συνήθιζαν, ή εκφράζουν λιγότερα συναισθήματα σε όσους βρίσκονται γύρω τους.

Αλλαγμένη συμπεριφορά
Οι άνθρωποι με ψύχωση συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δραστήριοι, ή να βρίσκονται σε λήθαργο - μένοντας καθισμένοι όλη την ημέρα. Μπορούν να γελάσουν σε ακατάλληλη στιγμή- ανάρμοστα, άπρεπα, ή να θυμώσουν χωρίς προφανή αιτία.
Οι αλλαγές στην συμπεριφορά συνδέονται συχνά με τα συμπτώματα που περιγράφονται ανωτέρω. Παραδείγματος χάριν, ένα πρόσωπο μπορεί να καλέσει την αστυνομία ή να είναι τόσο φοβισμένο ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας όσων πιστεύει ότι έχει δει ή έχει ακούσει. Κάποιος μπορεί να σταματήσει να τρώει εάν πιστεύει ότι η τροφή του δηλητηριάζεται. Κάποιος που θεωρεί είναι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να περάσει όλη την ημέρα να κηρύττοντας στους δρόμους. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορούν να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου.

Τι είναι το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης ;
Το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης αναφέρεται απλά στη πρώτη φορά που κάποιος βιώνει ψυχωτικά συμπτώματα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρώτο επεισόδιο μιας ψύχωσης δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και άγνωστα, αφήνοντας το πρόσωπο μπερδεμένο σε σύγχυση και απόγνωση. Εάν δεν έχουν καμία πραγματική αντικειμενική ένδειξη πληροφόρησης για την ασθένεια, η απόγνωση τους αυξάνεται συχνά από τους αρνητικούς μύθους και τα στερεότυπα.
Ένα ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται σε τρεις φάσεις. Η διάρκεια κάθε φάσης ποικίλλει από το πρόσωπο στο πρόσωπο.
 
Φάση 1: Πρόδρομος
Τα πρώτα σημάδια είναι ασαφή και εντοπίζονται μετά βίας. Μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα αντιληπτικά τους ερεθίσματα τις αντιλήψεις τους.

Φάση 2: Οξεία
Βιώνονται τα σαφή ψυχωσικά συμπτώματα, όπως η αποδιοργανωμένη σκέψη, οι παραισθήσεις, ή οι ψευδαισθήσεις.

Φάση 3: Αποκατάστασης
Η ψύχωση είναι θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν. Ο τρόπος της αποκατάστασης ποικίλλει από το πρόσωπο στο πρόσωπο.
Οι άνθρωποι επανέρχονται μετά από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο. Πολλοί δεν βιώνουν ποτέ ένα άλλο ψυχωτικό επεισόδιο.

Ποιοι είναι οι τύποι ψυχώσεων;
Όταν κάποιος έχει ψύχωση, συνήθως δίνεται διάγνωση μιας συγκεκριμένης ψυχωτικής ασθένειας δίνεται συνήθως. Η διάγνωση σημαίνει τον αναγνώριση μιας ασθένειας από τα συμπτώματα. Έτσι η διάγνωση εξαρτάται πάντα από ό,τι έφερε στην επιφάνεια την ασθένεια και από το πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα.

Σε κάποιον που βιώνει για πρώτη φορά την ψύχωση, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει μια ακριβής διάγνωση, επειδή πολλοί από τους παράγοντες που κρύβονται κάτω από την ασθένεια μπορούν να παραμείνουν ασαφείς. Εντούτοις, είναι χρήσιμο να γίνουν κατανοητοί μερικοί από τους διαγνωστικούς όρους που μπορεί να ακούσετε.
 
Ψύχωση προκαλούμενη από ουσίες
Η χρησιμοποίηση ή η διακοπή της χρήσης κάποιων ουσιών συμπεριλαμβανομένου και του οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει ψυχωσικά συμπτώματα. Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν γρήγορα καθώς η επίδραση της ουσίας εξασθενεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά να πυροδοτηθεί ξεκινήσει με μια ψύχωση προκαλούμενη από ουσίες..

Οργανική ψύχωση 
Ψύχωση προκαλούμενη από ιατρική κατάσταση
Τα ψυχωτικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εξ αιτίας ενός τραυματισμού στο κεφάλι ή μιας φυσικής ασθένειας που διαταράσσει τις λειτουργίες του εγκέφαλου, όπως η εγκεφαλίτιδα, το AIDS ή ένας όγκος. Συνήθως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα παρόντα, όπως τα προβλήματα μνήμης ή η σύγχυση.

Βραχεία αντιδραστική ψύχωση
Τα ψυχωτικά συμπτώματα μπορούν να προκύψουν ξαφνικά σε αντιδραση σε σημαντική πίεση στη ζωή κάποιου, όπως ένας θάνατος στη οικογένεια ή άλλη σημαντική αλλαγή των περιστάσεων. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι σοβαρά, αλλά η αποκατάσταση επαναφορά γίνεται γρήγορα σε μερικές μόνο ημέρες.

Σχιζοφρένια
Η σχιζοφρένια αναφέρεται σε μια ασθένεια στην οποία οι αλλαγές στη συμπεριφορά ή τα συμπτώματα είναι παροντα για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών. Και πάλι, τα συμπτώματα, η δριμύτητα και η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αντίθετα με παλαιότερες απόψεις, η σχιζοφρένια είναι μια αρκετά κοινή ασθένεια, και πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένια ζουν ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες ζωές.

Σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή
Αυτή η διάγνωση δίνεται συνήθως όταν τα συμπτώματα διαρκέσουν για λιγότερο από έξι μήνες.

Διπολική διαταραχή (μανιακή κατάθλιψη)
Η διπολική αναταραχή είναι μια «διαταραχή διάθεσης». Η ψύχωση εμφανίζεται ως τμήμα μιας γενικότερης διαταραχής στη διάθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις ακραίες εξάρσεις (μανία) και τα χαμηλότατα σημεία διαθεσης (κατάθλιψη). Τα ψυχωτικά συμπτώματα τείνουν να ταιριάξουν με την διάθεση του προσώπου. Εάν είναι κατ' ασυνήθιστο τρόπο συγκινημένοι ή ευτυχείς, μπορούν να θεωρήσουν ότι είναι ξεχωριστοί έχουν ξεχωριστές ικανότητες και ότι μπορούν να εκτελέσουν καταπληκτικούς άθλους. Εάν είναι θλιμμένοι, μπορούν να ακούσουν φωνές να τους προτρέπουν να διαπράξουν αυτοκτονία.

Μείζων κατάθλιψη
Επίσης μια "διαταραχή διάθεσης". Είναι μια βαριά κλινική κατάθλιψη μαζί με ψυχωτικά συμπτώματα αλλά χωρίς περιόδους μανίας ή εξάρσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή
Αυτή η διάγνωση δίνεται όταν η κλινική εικόνα δεν είναι "χαρακτηριστική" είτε μιας διαταραχής διάθεσης είτε της σχιζοφρένιας, αλλά το πρόσωπο έχει τα ταυτόχρονα ή διαδοχικά συμπτώματα και των δύο ασθενειών.

Τι είναι αυτό που προκαλεί την ψύχωση;
Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες ως προς αυτό που προκαλεί την ψύχωση, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλές επιπλέον έρευνες.
Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι ότι η ψύχωση προκαλείται από έναν ανεπαρκώς κατανοητό συνδυασμό βιολογικών παραγόντων, οι οποίοι δημιουργούν μια ευπάθεια στην ψύχωση κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της πρόωρης ενήλικης ζωής. Τα συμπτώματα μπορούν να προκύψουν σε αντίδραση στην πίεση άγχος ή την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, ή μπορεί να είναι βιολογικά προδιαγεγραμμένο να προκύψουν σε ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης ανεξάρτητα από την εμπειρία ζωής.

Μερικοί παράγοντες μπορούν να είναι περισσότερο ή λιγοτερο σημαντικοί σε ένα άτομο σε σχέση με κάποιο άλλο.
Στο πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης, η αιτία είναι ιδιαίτερα ασαφής.Επομένως, είναι απαραίτητο για το πρόσωπο να έχει μια πλήρη ιατρική εξέταση -συμπεριλαμβανομένης της νευρολογικής εξετασης- για να καταστήσει την διάγνωση όσο το δυνατόν σαφέστερη.

Η ψύχωση έχει πολλές μορφές.
Η πορεία και η έκβαση ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όσο νωρίτερα αναγνωρίζεται η ψύχωση και η αρχίζει η θεραπεία, τόσο  καλύτερη είναι η προοπτική βελτίωσης.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου