Η σχέση του καφέ με τα φάρμακα

Η καφεΐνη αλληλεπιδρά με φαρμακευτικές ουσίες

Για πολλούς από εμάς, η σκέψη του πρωινού ξυπνήματος δίχως καφέ είναι αβάσταχτη. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένας στους δύο ενηλίκους πίνει καθημερινά τρία φλιτζάνια καφέ κατά μέσον όρο.

Ο περισσότερος κόσμος σπανίως σκέπτεται πως η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, πέρα από νευρικότητα ή δυσκολία στον ύπνο. Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη δεν «ταιριάζει» με ορισμένα φάρμακα, επειδή εμποδίζει την απορρόφησή τους ή εντείνει τη δράση τους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλληλεπίδραση οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα συστατικά του καφέ.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει γύρω στα 12-15 φάρμακα – μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Το 2008, λ.χ., μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης (είναι φάρμακο για τον θυρεοειδή), παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή του από τον οργανισμό τους. Αλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να μειώσει έως 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη που χορηγείται για την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη δράση του καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων, τα οποία δεσμεύουν ένα ένζυμο (λέγεται CYP1A2) που μετέχει στον μεταβολισμό της καφεΐνης.

Συμπέρασμα: αν παίρνετε φάρμακα, ελέγξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης αν επηρεάζονται από τον καφέ – ειδάλλως, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου