Ναργιλές: Προκαλεί ουλίτιδα, απώλεια δοντιών και κακοσμία στόματος

Αποφύγετε το ναργιλέ και σώστε τα δόντια σας. 
Ο ναργιλές είναι αιτία πρόκλησης ουλίτιδας. 
Η ουλίτιδα (περιοδοντική νόσος) οδηγεί στην απώλεια δοντιών.

Από τα άτομα που καπνίζουν με ναργιλέ, το ποσοστό αυτών που πάσχουν από ουλίτιδα ανέρχεται στο 30%. Το ίδιο ποσοστό μεταξύ των ατόμων που καπνίζουν τσιγάρο ανέρχεται στο 24%. Στους μη καπνιστές είναι 8%.

Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι άνθρωποι που καπνίζουν με ναργιλέ κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να πάθουν ουλίτιδα και οι καπνιστές τσιγάρων 3,8 φορές περισσότερο.

Η περιοδοντική νόσος, η ασθένεια των ούλων εξελίσσεται στα αρχικά στάδια αθόρυβα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από ουλίτιδα. Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη σοβαρή αυτή ασθένεια η οποία μπορεί να τους κάνει να χάσουν τα δόντια τους εάν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.
 
Υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία της ουλίτιδας:

*Κόκκινα, ερεθισμένα, πρησμένα ούλη που προκαλούν πόνο τοπικά ή αλλού στο στόμα

*Αιμορραγίες από τα ούλη μετά από το βούρτσισμα ή το καθάρισμα των δοντιών με νήμα ή μετά τη βρώση σκληρών τροφίμων


*Υποχώρηση των ούλων μακριά από τα δόντια κάνοντας τα να φαίνονται μακρύτερα από πριν


*Χαλαρότητα ή διαχωρισμός των δοντιών


*Ύπαρξη πύου στα ούλη ή στα δόντια


*Έλκη στο στόμα


*Συνεχής κακοσμία στόματος


*Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα δόντια όταν ο ασθενής δαγκώνει


*Αλλοιώσεις στην εφαρμογή τεχνητών οδοντοστοιχιών


Δυστυχώς το κάπνισμα με ναργιλέ έχει γίνει της μόδας σε πολλές χώρες, σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι το νερό του ναργιλέ φιλτράρει τις τοξίνες και τη νικοτίνη του καπνού μειώνοντας έτσι τους πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο καπνός περνά διαμέσου του νερού η εισπνοή τοξικών ουσιών από το χρήστη του ναργιλέ είναι ίση ή ακόμη μεγαλύτερη από την ποσότητα που εισπνέεται κατά το κάπνισμα τσιγάρου. Ο χρήστης ναργιλέ εισπνέει τις ίδιες τοξικές ουσίες που εισπνέει ο καπνιστής τσιγάρου όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Επιπρόσθετα ο καπνός που χρησιμοποιείται για το ναργιλέ περιέχει 2% έως 4% νικοτίνη σε σύγκριση με 1% έως 3% νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις νικοτίνης και κοτινίνης (είναι παράγωγο του μεταβολισμού της νικοτίνης) στο αίμα, στο σάλιο και στα ούρα είναι αυξημένες στους χρήστες ναργιλέ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ναργιλές επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς με τον ίδιο τρόπο όπως το κάπνισμα.

Ο ακριβής μηχανισμός διαμέσου του οποίου ο καπνός των τσιγάρων, του ναργιλέ και των άλλων καπνιστικών προϊόντων προκαλεί βλάβη στα ούλη και στους άλλους ιστούς γύρω από τα δόντια βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι υφίστανται βλάβες τα οστά γύρω από τα δόντια γεγονός που κάνει τον καπνιστή να χάνει τα δόντια του.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας, το άρρεν φύλο, το κάπνισμα κάθε μορφής, την απουσία φροντίδας των δοντιών και των ούλων από οδοντίατρο, την κακή στοματική υγιεινή, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση (ψηλή πίεση) και άλλους. 

*Είναι σημαντικό να γίνονται εκστρατείες διαφώτισης όλων και ιδιαίτερα των νέων για τους κινδύνους του ναργιλέ.
*Οι παραπλανητικές διαδόσεις ότι το κάπνισμα με ναργιλέ είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα άλλων καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, πίπα) πρέπει να καταπολεμηθούν.
*Χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού για το ότι ο ναργιλές είναι αιτία κακοσμίας στόματος, ουλίτιδας, απώλειας δοντιών, έλκους στο στομάχι, φυματίωσης, μολύνσεων με μύκητες, πνευμονίας, καρδιακών παθήσεων και διάφορων τύπων καρκίνου. 
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου