Ελκώδης κολίτιδα

Τι είναι η νόσος

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια με συχνότητα εμφάνισης 5 ασθενών ανά 100.000 πληθυσμού. Ανήκει στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και προσβάλλει με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες οιασδήποτε ηλικίας, εμφανίζεται, όμως, συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, παρόλο που υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Δεν είναι μεταδοτική ή κληρονομική ασθένεια, αλλά σπάνια είναι δυνατόν να πάσχουν σε μια οικογένεια περισσότερα από ένα μέλη. Επιπλέον, δεν έχει αποδεδειχθεί συσχέτισή της με διατροφικούς παράγοντες.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η φλεγμονή ξεκινά από τον πρωκτό και μπορεί να καταλαμβάνει οποιαδήποτε απόσταση μέχρι το τυφλό, το πρώτο δηλαδή τμήμα του παχέος εντέρου. Αν η νόσος αφορά μόνο τον πρωκτό, τότε ονομάζεται ελκώδης πρωκτίτιδα, ενώ αν καταλαμβάνει όλο το κόλον μέχρι και το τυφλό, ονομάζεται ελκώδης πανκολίτιδα. Η νόσος κάνει το έντερο να μοιάζει ότι έχει έγκαυμα στην εσωτερική του επιφάνεια, τον βλεννογόνο, με σχηματισμό ελκών και αιμορραγία. Μερικές φορές, για άγνωστο λόγο, συνυπάρχει με ασθένειες εκτός εντέρου, όπως η σκληρυντική χολαγγειίτιδα (νόσος του ήπατος), ιριδίτιδα (νόσος του οφθαλμού) ή γαγγραινώδες πυόδερμα (νόσος του δέρματος). Η ελκώδης κολίτιδα είναι προκαρκινική κατάσταση και η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας αυξάνει όσο περισσότερο αυξάνει η διάρκεια της νόσου.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων।

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου