Η κατάρριψη του αμερικάνικου Stealth από το Ιράν

 
Το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος επιτήρησης που χάθηκε στο Ιράν ήταν τύπου Stealth και χρησιμοποιούνταν για μυστικές αποστολές από τη CIA, όπως παραδέχθηκαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο στρατός του Ιράν πιθανόν να έχει στην κατοχή του μία από τις πιο ευαίσθητες πλατφόρμες επιτήρησης του στόλου της CIA, ένα αεροσκάφος που είχε διαμορφωθεί και σχεδιαστεί για να αποφύγει την άμυνα του εχθρού. Ασαφής, εντούτοις, παραμένει ο τρόπος κατάρριψης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το RQ-170 έχει χρησιμοποιηθεί από τη CIA για πολύ ευαίσθητες αποστολές σε εναέριο χώρο άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένου της πολύμηνης επιτήρησης του Πακιστάν, στο οποίο κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πριν σκοτωθεί από τις ειδικές δυνάμεις σε μια επιχείρηση- επιδρομή, τον περασμένο Μάΐο.

Η αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος εστάλη στο Ιράν για παρακολουθήσεις υπέρ της CIA, έρχεται μετά από τα προηγούμενα μηνύματα των αμερικανών αξιωματούχων που είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι το αεροπλάνο ακολουθούσε το πεζικό των ΗΠΑ σε αποστολές πάνω από το Αφγανιστάν και είχε απλά απομακρυνθεί προς το ιρανικό έδαφος.

Μια εξωπραγματική δήλωση που εκδόθηκε από την ISAF την Κυριακή ότι το Drone που κατερρίφθη έλεγε ότι «μπορεί να ήταν ένα αμερικανικό άοπλο αναγνωριστικό αεροσκάφος που πετούσε σε αποστολή πάνω από το δυτικό Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Πιθανόν οι διαχειριστές του UAV έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους»

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν τη Δευτέρα ότι η δήλωση ήταν τεχνικά ακριβής σημειώνοντας ότι δεν είχαν –άμεσα- επικαλεστεί ότι το αεροσκάφος λειτουργούσε για την ISAF και το στρατό των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η δήλωση ήταν ασαφής, σχετικά με την ιδιοκτησία και την αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφος της.

Ο ρόλος της CIA στη λειτουργία του αεροπλάνου για πρώτη φορά αναφέρθηκε τη Δευτέρα από το NBC News. Μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δήλωση της ISAF, σχεδόν αμέσως μόλις κυκλοφόρησε.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είπαν ότι ήταν μάλλον απίθανο ο στρατός να χρησιμοποιούσε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αεροσκάφος Stealth για επιχειρήσεις επιτήρησης πάνω από το δυτικό Αφγανιστάν.
Τότε ήρθε η δημοσιοποίηση από το Ιράν που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις άμυνας του, κατέρριψαν το αεροσκάφος με ένα εξελιγμένο όργανο επίθεσης.

Το RQ-170 έχει ειδική επικάλυψη (για να μην εντοπίζεται από ραντάρ) και το σχήμα του σχεδιάστηκε για να μπορεί να διεισδύει στην αεράμυνα άλλων εθνών, απαρατήρητο.

Η ύπαρξη του αεροσκάφους του είδους αυτού που είναι κατασκευασμένο από την Lockheed Martin έγινε γνωστό το 2009, όταν ένα μοντέλο φωτογραφήθηκε στο κεντρικό αεροδρόμιο των ΗΠΑ στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου