Ηχογράφηση ραδιοφωνικού σταθμού (capture audio internet stream) με το VLC


Ανάμεσα στην πληθώρα των λειτουργιών του VLC υπάρχει και η δυνατότητα της ακρόασης ραδιοφωνικών σταθμών (που εκπέμπουν online, βέβαια) καθώς και η ηχογράφησή τους και η εξαγωγή τους σε αρχείο ήχου .mp3, .flac, .ogg, .aac κλπ.

Βήμα 1ο
Πρώτα χρειάζεται να βρούμε τη διεύθυνση του σταθμού, πράγμα που μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο λόγω του ότι η διεύθυνση του εκάστοτε σταθμού είναι "κρυφή", δηλαδή κάνοντας copy/paste από την address bar του Firefox στον VLC τη διεύθυνση, δεν μπορεί πάντα να αναπαραχθεί από τον VLC.

Στο δικό μου παράδειγμα, πήγα εδώ και χρησιμοποίησα ένα directory ελληνικών ραδιοσταθμών.

Πάμε, λοιπόν, δεξιά και πατώντας στο πορτοκαλί βελάκι δεξιά, επιλέγουμε Copy Link Location.

Βήμα 2ο
Μετά πάμε στο VLC για να "ανοίξουμε"/αναπαράγουμε τη διεύθυνση αυτή επιλέγοντας Media-->Open Network Stream, επικολλάμε τη URL και πατάμε κάτω το Play.


Όταν άρχίζει να παίζει ο σταθμός, πηγαίνουμε View--> Playlist και παίρνοντας με drag'n'drop το σταθμό, τον πετάμε αριστερά μέσα στο Media Library για να τον αποθηκεύσουμε και να μην χρειάζεται όταν κλείσουμε τον VLC να τον προσθέσουμε πάλι.


Βήμα 3ο
Τώρα, για να ηχογραφηθεί το live streaming, κάνουμε δεξί κλικ στο σταθμό (που βρίσκεται στο δεξί παράθυρο-Media Library) και επιλέγουμε Save.


Εδώ θα παρουσιαστούν κάποιες επιλογές όσον αφορά το format ήχου και το φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο ήχου μας. Πηγαίνουμε στο κουτάκι Destination File (πατώντας το Browse) και βρίσκουμε το φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκευτεί το μουσικό μας αρχείο.
Αν θέλουμε να το ακούμε κατά την ώρα που ηχογραφείται, κλικάρουμε στο Display the Output.



Κάτω, στο Settings-->Profile, επιλέγουμε το format ήχου που θέλουμε από μια τεράστια ποικιλία format. Αν μάλιστα θέλουμε να ορίσουμε εμείς χειροκίνητα το codec, το bitrate, τα channels και το sample rate στο οποίο θα αποθηκευτεί το track που θα ηχογραφηθεί, πατάμε στο κουμπί με τα εργαλεία και κάνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις.



Τέλος, πατάμε Start και η ηχογράφηση (capture audio stream) αρχίζει.
Όταν θελήσουμε να σταματήσουμε την ηχογράφηση, πατάμε το κουμπί Stop στο βασικό interface του VLC.

Σημείωση
Το αρχείο που θα προκύψει θα είναι ένα μεγάλο μουσικό αρχείο, αν η ηχογράφηση διαρκέσει για πολλή ώρα και περιλαμβάνει πολλά μουσικά κομμάτια. Για να αποθηκεύσουμε το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά σαν αυτόνομο μουσικό αρχείο, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιου προγράμματος επεξεργασίας ήχου.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου