Βούδας (~560 - ~480 π.Χ.) Gautama Buddha



Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα που ονομάστηκε αργότερα Buddha, γεννήθηκε στα Ιμαλάια, στην περιοχή του σημερινού Νεπάλ και ήταν, σύμφωνα με το θρύλο, γιος ενός πρίγκιπα.
Ζούσε με πλούτη και ευμάρεια μέχρι το 29ο έτος της ζωής του, οπότε αναγνώρισε πως διάγει βίο χωρίς στόχους.
Εντυπωσιάστηκε βαθειά από συναντήσεις που είχε με ένα ασθενή, ένα πεθαμένο και ένα μοναχό και αποφάσισε να εγκαταλείψει τις εγκόσμιες ασχολίες και να ξεπεράσει τη ματαιότητα του κόσμου με ασκητική ζωή.


Ο θρύλος αναφέρει ότι, μετά από επταετή ασκητική ζωή, ήρθε στο Σιντάρτα στην περιοχή Μποντ Γκόγια, κάτω από ένα δέντρο συκιάς, η επιφοίτηση για την «ύψιστη γνώση», οπότε άρχισε, ξεπερνώντας αρχικούς δισταγμούς, να περιοδεύει και να διδάσκει τις σκέψεις του.
Οι μαθητές που τον περιστοίχισαν, του έδωσαν τον τιμιτικό τίτλο Βούδας που σημαίνει στα σανσκριτικά «ο φωτισμένος».


Ο Βούδας ίδρυσε με τους μαθητές του ένα μοναχικό τάγμα, το οποίο υποστηριζόταν από λαϊκούς οπαδούς που ακολουθούσαν κανονική ζωή χωρίς μοναχικό σχήμα και περιόδευε στην κεντρική περιοχή του ποταμού Γάγκη, στη ΒΑ Ινδία, διδάσκοντας δημόσια επί περίπου 50 χρόνια μέχρι το θάνατό του.

Ο πυρήνας της βουδιστικής διδασκαλίας περιγράφεται με τις εντολές: «Μάθε να κάνεις καλό, σταμάτησε να βλάπτεις, κράτα υπό έλεγχο το πνεύμα σου.»
Οι περιγραφές για τη ζωή τού Βούδα εμπλουτίστηκαν προοδευτικά με πλήθος από ιστορίες διαφόρων λαών της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου σήμερα υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος των πιστών αυτής της θρησκείας.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου