Τα “σκοτεινά” sites είναι και πιο… οικολογικά!;!



Είχε ξεκινήσει εν μέρει ως… φάρσα με το Blackle.com, μια εναλλακτική εκδοχή του Google που απλά ήταν… μαύρη αντί για λευκή, με το πρόσχημα πως έτσι “η οθόνη δεν δούλευε τόσο για να προβάλλει λευκή σελίδα, και άρα εξοικονομούνταν ενέργεια”. Τώρα, ένα μικρό test του PCStats αποδεικνύει πως, όντως, τα sites με σκούρα σχεδίαση και οι μαύρες σελίδες οδηγούν σε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 25%!

Η λογική είναι απλή: από τη φύση της μια οθόνη “δείχνει μαύρο”, μέχρι να “της πει” μια “πηγή” (ένας υπολογιστής, μια κονσόλα κ.λπ.) πως θα πρέπει να δείξει κάτι διαφορετικό. Από εκεί και έπειτα, όσο πιο φωτεινό είναι “αυτό που πρέπει να δείξει”, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να καταναλωθεί. Η θεωρία είναι αντίστοιχη αυτής ενός φωτιστικού με ρυθμιζόμενη ένταση: όσο πιο φωτεινό, τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση.

Όπως είδαν στο PCStats, η θεωρία δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα – αν και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Π.χ. οι δοκιμές τους έγιναν με σχετικά παλιές οθόνες, τεχνολογιών CRT και LCD. Στο ενδιάμεσο έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλά-πολλά νέα μοντέλα, που θεωρητικά είναι και πιο αποδοτικά, που “παρουσιάζουν εικόνα” με διαφορετικό τρόπο, που εμπεριέχουν νέες βελτιώσεις για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, και έτσι, μάλλον τα tests του PCStats δεν είναι και τα πλέον αξιόπιστα όσον αφορά στο σύγχρονο hardware.

Από την άλλη, βέβαια… Δεν έχουν όλοι “σύγχρονο hardware”, ενώ δεν είναι δα και τόσο κοσμοσυνταρακτικές οι διαφορές από οθόνη σε οθόνη.

Έτσι, ενώ το ολόλευκο Google Search “έφαγε” 83,5 Watts σε μια CRT 19” και 38,6 Watts σε μια LCD ίδιου μεγέθους, το… “ανάποδο” Blackle.com “έφαγε” μόλις 65,8 Watts στην CRT και 34,8 στην LCD. Αντίστοιχα, το δικό τους “κάπου-ανάμεσα-μα-κυρίως-λευκό” site του PCStats “έφαγε” 76,2 Watts στη CRT και 37,8 στην LCD.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου