Ύαινα

Η αλήθεια για την ύαινα (γένος: Crocuta) είναι ότι πρόκειται για ένα ιδαίτερα ευφυές ζώο, με διανοητικές ικανότητες και κοινωνικές συμπεριφορές που ταιριάζουν με αυτές ενός πρωτεύοντος, σύμφωνα με την Ζωολόγο Kay Holekamp. Τα ζώα αυτά είναι θαυμάσια αρπακτικά και η ικανότητά τους είναι παρόμοια με αυτή των λιονταριών.

ΎαιναΗ Holekamp και οι συνεργάτες της από το εθνικό πανεπιστήμιο του Michigan μελετούν τα ζώα αυτά εδώ και 12 χρόνια περίπου, μέσω πολλών ερευνητικών αποστολών κυρίως στην Κένυα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τους πληθυσμούς, συλλέγοντας στοιχεία όσον αφορά τη συμπεριφορά των ζώων και παίρνουν δείγματα αίματος για εξετάσεις που σχετίζονται με την ανοσολογία μέχρι και την εξέλιξη του είδους. Πρόσφατες έρευνες εστιάζονται στη δομή ενός πληθυσμού, στο ζευγάρωμα και στη δυνατότητα μάθησης των ατόμων.

Η ύαινα που εξελικτικά είναι πιο κοντά στις γάτες παρά στα σκυλιά, απαρτίζεται από τέσσερα είδη και είναι ένα από τα πιο άφθονα αρπακτικά της Αφρικής που πολλές φορές ξεπερνά σε αριθμό και τους πληθυσμούς των λιονταριών. Ζουν σε μεγάλες ομάδες των οποίων τα μέλη εντοπίζονται σε μια κοινή περιοχή. Μέσα σε μια ομάδα τα μεγαλύτερης ηλικίας ζώα, έχουν το δικαίωμα της ευκολότερης πρόσβασης στη τροφή. Συνήθως τα θηλυκά είναι το κυρίαρχο και επιθετικότερο φύλο. Είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της αρσενικής ορμόνης ανδροστενεδιόνης, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η κλειτορίδα στα θηλυκά άτομα είναι μια επιμυκησμένη δομή που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το πέος των αρσενικών. Τα θηλυκά ουρούν, ζευγαρώνουν και γεννούν μέσω αυτού του οργάνου. Η αντιστροφή των ρόλων μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ατόμων στις ομάδες της ύαινας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους ερευνητές.

Στις ύαινες τα θηλυκά παραμένουν στις ίδιες ομάδες μέχρι το θάνατό τους ενώ τα αρσενικά άτομα, μπορεί να απομακρυνθούν και να ενωθούν σε άλλη ομάδα με τελείως διαφορετικό ρόλο απ' ότι είχαν στην αρχική. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν κάποια εξήγηση σε αυτή τη συμπεριφορά και μελετούν το ρόλο του αναπαραγωγικού πλεονεκτήματος των αρσενικών. Η Anne Engh και οι συνεργάτες της, επίσης από το πανεπιστήμιο του Michigan, εξέτασαν το DNA των νεαρών ατόμων που γενήθηκαν την περίοδο μεταξύ 1988-1999. Στην έρευνα αυτή εξετάσθηκε ο αριθμός των νεαρών ατόμων σε σύγκριση με τα αρσενικά ώριμα άτομα που είχαν εγκαταλείψει την ομάδα και με αυτά τα οποία παρέμειναν στην ομάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξε ότι 97% των νεαρών ατόμων προέρχονταν από τα αρσενικά άτομα τα οποία είχαν εγκαταλείψει την ομάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος του Μαρτίου στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioral Ecology.

Τα θηλυκά άτομα διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία της αναπαραγωγικής διαδικασίας, εξαιτίας της δομής της κλειτορίδας. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ομάδες θηλαστικών, όπου η αναπαραγωγική επιτυχία των αρσενικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του είδους.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου