Ο πιο φανατικός οπαδός των διαιτητών


Λένε ότι ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που κατά τη διάρκεια του αγώνα περνά απαρατήρητος. Συνήθως, οι «άρχοντες του αγώνα» δεν έχουν ιδιαίτερες συμπάθειες και τα… ακούνε απ` όλες τις πλευρές. Στην Ισπανία, όμως, υπάρχει ένας φανατικός θαυμαστής τους και το αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για έναν πρώην παίκτη.

Ο Χαβιέρ Αρίας κάνει μία ιδιαίτερη συλλογή. Αν κι έχουμε συνηθίσει τους παίκτες να συλλέγουν φανέλες αντιπάλων ή λάβαρα ομάδων, ο 51χρονος έχει δημιουργήσει ένα μουσείο… διαιτησίας! Σφυρίχτρες, κάρτες, φανέλες… διαιτητών και 8.000 φωτογραφίες κοσμούν τον ειδικό χώρο που έχει δημιουργήσει στο σπίτι του στο Έρας.

Ο Αρίας είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Στο παρελθόν αγωνίστηκε σε ομάδες μικρών κατηγοριών της Ισπανίας (Tercera Division και RegionalPreferente) όπως οι Λα Κουλτουράλ Προμέσας, Κογιάνθα, Λα Μπανιέθα, Εχίδο και Ατλέτικο Σαν Φρανθίσκο κι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο αμέριστος σεβασμός του προς τους διαιτητές, με την εμμονή του να μετατρέπεται σε πάθος όταν κρέμασε τα παπούτσια του:

«Ως ποδοσφαιριστή με χαρακτήριζε αμέριστος σεβασμός προς τους διαιτητές. Μου φαίνεται μια πολύ δύσκολη δουλειά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μου ως ποδοσφαιριστής μου έδειξαν μόνο δύο κίτρινες κάρτες.

Παθιάστηκα με τους διαιτητές όταν έπαιζα ποδόσφαιρο. Τότε γνώρισα πολλούς από αυτούς και μου τράβηξε την προσοχή πώς ο καθένας με τον τρόπο του ήξερε να επιβάλλεται στους ποδοσφαιριστές σε ένθερμες περιπτώσεις. Πάντα εκθείαζα τη δουλειά τους και προσπαθούσα να τους βοηθήσω».

Προκειμένου να ξεκινήσει τη συλλογή του, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα τους διαιτητές, άρχισε να τους ζητά κάρτες, σήματα των συνδέσμων τους, σφυρίχτρες και φανέλες. Έχει σχεδόν 8.000 φωτογραφίες που του έχουν στείλει δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, οι ίδιοι οι διαιτητές και φίλοι γενικά. Μάλιστα, συχνά έρχεται σε επαφή με τους διαιτητές που εκπλήσσονται όταν βλέπουν φωτογραφίες που δεν έχουν ούτε οι ίδιοι, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα… γουρλής, καθώς πολλοί από τους διαιτητές που γνώρισε όταν σφύριζαν σε μικρότερες κατηγορίες έχουν προαχθεί πλέον στην Primera Division.

Ένας από τους διαιτητές που τον έχουν στιγματίσει είναι ο γνωστός σε όλους μας Ιτουράλδε Γκονζάλεθ: «Είναι ο αγαπημένος μου. Αυτός ο διαιτητής άλλαξε τη ζωή μου. Χάρη στον Ράφα Γκερέρο, έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Οι συζητήσεις με τον Ιτουράλδε με βοήθησαν να εξελιχθώ ως άνθρωπος, γιατί πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα συνεχώς μαθαίνουμε νέα πράγματα. Η ψυχολογία που έχει ως διαιτητής με ενθουσιάζει. Τον γνώρισα πριν 11 χρόνια και μετατράπηκε στο είδωλό μου. Έχω τρελάνει τη γυναίκα μου με τα σχόλιά μου για τον Ιτουράλδε!».

Μέσω ίντερνετ, ο Ισπανός συλλέκτης έρχεται σε επαφή με διαιτητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ανταλλάσσουν απόψεις και του στέλνουν αναμνηστικά: «Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι μία ημέρα έλαβα φωτογραφίες από την Αυστρία, από τον Σάντορ Πουλ που ήταν διαιτητής στο Μουντιάλ του 1994 όταν ο Λουίς Ενρίκε δέχθηκε γροθιά από τον Τασότι και σχεδόν έχασε τη μύτη του».

Εκτός από τη δουλειά του διοικητικού υπαλλήλου που έχει τώρα, ο Αρίας προπονεί επίσης την παιδική ομάδα του Centro Don Bosco και σε κάποιες περιπτώσεις σφυρίζει ματς ως συνεργάτης της Σχολής Διαιτητών στη γενέτειρά του, Λεόν. Παράλληλα, βοηθά στην αθλητική εκπαίδευση των μεταναστών που έρχονται στην περιοχή μέσω της επιτροπής υποδοχής της πόλης.

Ένας πραγματικός λάτρης του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας!



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου