Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Γιώργος Σεφέρης

Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης, η σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ παρουσιάζει σε αυτό το επεισόδιο τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη με αφηγητή τον Γιώργο Κιμούλη. 

Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του.

Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, "κανονικό", κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες. Μιλούν οι : Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον , ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.


Δείτε το ντοκιμαντέρ:



Δείτε επίσης:

Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης:




ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου