Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου της Ιντερ


Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Ιντερ. Το επίσημο λογότυπο της ομάδας του Μιλάνο είναι τα αρχικά τα γράμματα F, C, I, M σε λευκό χρώμα σε ένα φόντο που αποτελείται από τρεις κύκλους το χρυσό,το μαύρο και το μπλε κύκλο.

Ο… θρύλος θέλει τον ζωγράφο Τζόρτζο Μουτζάνι, εκ των ιδρυτών της Ιντερ και υπεύθυνο για τη δημιουργία του πρώτου λογότυπου το 1908, να διάλεξε ως χρώματα το μαύρο και το μπλε γιατί τις ημέρες του σχεδιασμού του σήματος ήταν τα μοναδικά που είχε στην παλέτα του.

Χρόνια αργότερα τα παιδιά του θα αποκαλύψουν ότι ήθελε να αντιπαρατεθεί συμβολικά στο κόκκινο, το άλλο χρώμα, το οποίο με το μαύρο υπήρχαν στις φανέλες της Μίλαν. Φημολογείται ότι το μαύρο επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τη νύχτα και το μπλε για τον ουρανό.

Παίρνοντας έμπνευση από εκείνα των αγγλικών συλλόγων το σήμα είχε τα γράμματα F, C, I, M σε λευκό χρώμα σε ένα φόντο που αποτελείται από χρυσό κύκλο, που περιβάλλεται από μαύρο κύκλο, το οποίο με τη σειρά του περιβάλλεται από έναν μπλε κύκλο.

Ο Μουτζάνι προσέθεσε στο σήμα το Μ από τη λέξη Μιλάνο αν και η εν λόγω λέξη δεν εμφανίζεται στο πρώτο όνομα του συλλόγου (Foot-Ball Club Internazionale). Αυτό το σήμα εγκαταλείφτηκε το 1928 γιατί η Ιντερ άλλαξε το όνομα σε Αμπροζιάνα.

Εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ιντερ συνέχισε να φοράει τα ίδια χρώματα κερδίζοντας και το παρατσούκλι «νερατζούρι». Για κάποια χρονική περίοδο, ωστόσο, αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει. Το 1928 το όνομα του συλλόγου και η φιλοσοφία του κρίθηκαν ακατάλληλα από το κυβερνών φασιστικό κόμμα.

Ως αποτέλεσμα ήταν το ίδιο έτος ο σύλλογος να συνενωθεί με την Unione Sportiva Milanese και η νέα ομάδα να ονομαστεί Società Sportiva Ambrosiana από τον προστάτη Άγιο του Μιλάνου. Η σημαία του Μιλάνου (ο κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο) αντικατέστησε το παραδοσιακό μαύρο και μπλε. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο φασισμός έπεσε από την εξουσία ο σύλλογος επανήλθε στο αρχικό του όνομα και σήμα και στα χρώματα τους.


Το 1960 εμφανίζεται στο στέμμα και το φίδι. Το φίδι είναι ένα σημαντικό σύμβολο για την πόλη του Μιλάνου, που παρουσιάζεται συχνά στην μιλανέζικη εραλδική ως κουλουριασμένη οχιά με έναν άνδρα στα σαγόνια της (η εραλδική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βοηθητικούς κλάδους μελετών της ιστορίας στην οποία περιλαμβάνονται επιμέρους: η οικοσημολογία, η γενεαλογία, η βιβλιοσημολογία, καθώς και άλλες ιστορικές μελέτες των μεσαιωνικών χρόνων, ιπποτικών χρόνων και μετέπειτα που λαμβάνουν εξ’ αντικειμένου αντίστοιχες ονομασίες).

Το σύμβολο του φιδιού είναι γνωστό για την παρουσία του στο οικόσημο της Οικογένειας Σφόρτσα (της δυναστείας που διοίκησε το Μιλάνο για μισό αιώνα μέχρι την κατάληψή του από τους Γάλλους το 1500), στην πόλη του Μιλάνου και στο ιστορικό Δουκάτο του Μιλάνου. Για τη σεζόν 2010-11 επίσης, υπήρχε στις εκτός έδρας εμφανίσεις της ομάδας.

Από το 2007 η ομάδα επέστρεψε στο πρώτο ορίτζιναλ σήμα. Το 2008 τώρα η Ιντερ γιόρτασε τα εκατό χρόνια με ένα κόκκινο σταυρό στις εκτός έδρας εμφανίσεις της. Ο σταυρός αναπολεί τη σημαία της πόλης τους, και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το πρότυπο αυτό στην τρίτη εμφάνιση των «ιντερίστι».

Το σήμα δε, έφερε την επιγραφή 1908-2008 και 100 χρόνια Ιντερ. Για τη σεζόν 2009-10 το σήμα έφερε γύρω ένα κύκλο πράσινο, λευκό και κόκκινο και αυτό επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τα 100 χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα.


Δείτε επίσης:

Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου: 



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου