Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου της Σαμπντόρια


Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Σαμπντόρια. Στο επίσημο λογότυπο της ομάδας της Γένοβα υπάρχει μια σιλουέτα μαύρη, η οποία απεικονίζει το πρόσωπο ενός τυπικού γενοβέζου ψαρά με γενειάδα, καπέλο, πίπα και μαλλιά στον άνεμο. Αυτή η φιγούρα στη διάλεκτο των Γενουατών ονομάζεται «μπατσίτσα» (baciccia), το οποίο είναι το υποκοριστικό του Τζοβάνι Μπατίστα.

Η Unione Calcio Sampdoria ιδρύθηκε στις 12 Αυγούστου 1946 από την ένωση των Σαμπιερνταρενέζε (1899) και Αντρέα Ντόρια (1900). Ο νέος σύλλογος που γεννήθηκε πήρε το όνομα και τα χρώματα από τη συγχώνευση των δύο προαναφερθέντων ομάδων, καθώς καμία τους δεν ήθελε με αυτή την συνένωση να χάσει την ταυτότητά της.

Ετσι δημιουργήθηκε η Σαμπ-Ντόρια με χρώματα το λευκό-μπλε (ανήκαν στην Αντρέα Ντόρια) συν το κόκκινο-μαύρο (ανήκαν στην Σαμπιερνταρενέζε).

Είναι τα χρώματα που βλέπουμε στο σήμα της ομάδας, τα οποία φαίνονται να… ανακατεύονται, αλλά παράλληλα είναι ευκρινής ο διαχωρισμός τους σε δυάδες, κατά σειρά από πάνω προς τα κάτω μπλε/άσπρο-κόκκινο/μαύρο-άσπρο/μπλε προς τιμή των δύο αρχικών συλλόγων.

Στο κέντρο τώρα του σήματος υπάρχει μια σιλουέτα μαύρη, η οποία απεικονίζει το πρόσωπο ενός τυπικού γενοβέζου ψαρά με γενειάδα, καπέλο, πίπα και μαλλιά στον άνεμο. Αυτή η φιγούρα στη διάλεκτο των Γενουατών ονομάζεται «μπατσίτσα» (baciccia), το οποίο είναι το υποκοριστικό του Τζοβάνι Μπατίστα.

Ο Τζοβάνι Μπατίστα Περάσο, ο επονομαζόμενος και «Μπαλίλα» (μικρό παιδί) είναι μια δημοφιλής ιστορική φυσιογνωμία πατριώτη της Γένοβας του 18ου αιώνα. Η πραγματική του ταυτότητα παραμένει αμφίβολη, αλλά σε αυτόν αναγνωρίζεται ο νεαρός, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου 1746 ξεκίνησε, στην κεντρική συνοικία της πόλης την Πορτόρια, την λαϊκή εξέγερση ενάντια στις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, οι οποίες κατέλαβαν την πόλη στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, πετώντας μια πέτρα σε έναν αυστριακό αξιωματικό.

Το 2009 το αντικαπνιστικό κέντρο ASL της Γένοβας διαμέσου του διευθυντή του ζήτησε από την διοίκηση της Σαμπ αν ήταν δυνατό να αφαιρέσει από το σήμα την πίπα γιατί έδινε κακό παράδειγμα. Ο πρόεδρος Ρικάρντο Γκαρόνε ευγενικά απάντησε ότι η πίπα είναι μόνο διακοσμητική στη φιγούρα, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι σβηστή.

Σε μια ανεπίσημη παραλλαγή του σήματος δε, θα δούμε τον κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο, ο οποίος υπάρχει στις φανέλες των «ντοριάνι», ανάμεσα στις ρίγες, στο κέντρο τους. Είναι ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της Γένοβας και είναι ένδειξη προέλευσης της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε από γενοβέζους ιδρυτές.


Παρά το γεγονός ότι ο Βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιπος Αύγουστος Β’ αναγνώρισε το 1118 στην Γ’ Σταυροφορία (η Σταυροφορία των Βασιλιάδων) τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου ως αγγλικό σύμβολο, μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου υιοθετήθηκε από τη σημαία της Γένοβας, της οποίας η προέλευση βρίσκεται στο 1096.

Κατόπιν δε, υιοθετήθηκε από την Αγγλία και την πόλη του Λονδίνου το 1190 για τα πλοία τους που έμπαιναν στη Μεσόγειο και σε τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να τύχουν προστασίας από τον γενοβέζικο στόλο. Ο Άγγλος Μονάρχης πλήρωνε ετήσιο φόρο στον Δόγη της Γένοβας για αυτό το προνόμιο.



Δείτε επίσης:

Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου: 






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου