ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς ΛιγκΤσάμπιονς Λίγκ
Uefa champions league logo 2 svg.png
Διεθνής Ομοσπονδία ΟΥΕΦΑ
Ίδρυση 1955(1992 με το σημερινό όνομα)
Αριθμός ομάδων 32 (όμιλοι)
76,77(σύνολο)
Τρέχων κάτοχος Μπαρτσελόνα
(4ος τίτλος) (2010-11)
Περισσότερες κατακτήσεις Ρεάλ Μαδρίτης
(9 τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψη Ανάλογα με κάθε χώρα
Ιστοσελίδα [1]
Soccerball current event.svg 2011-12
Το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (UEFA Champions league) είναι μια διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση όπου παίρνουν μέρος οι πρωταθλήτριες Ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο και το κύπελλο αυτό είναι το πολυτιμότερο βραβείο που μπορεί να πάρει μια ομάδα.

Πίνακας περιεχομένων

 Δομή

 
Το Κύπελλο

H διοργάνωση Champions League, αρχικά γνωστή ως European Champion Clubs' Cup (Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης) ή απλά European Cup (Ευρωπαϊκό Κύπελλο), ξεκίνησε την ποδοσφαιρική σεζόν 1955/56 έχοντας ένα σύστημα νοκ άουτ δύο αγώνων, όπου οι ομάδες θα έπαιζαν ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας. Η ομάδα με το μεγαλύτερο αθροιστικά σκορ προκρινόταν για τον επόμενο γύρο. Μέρος μπορούσαν να πάρουν μόνο οι σύλλογοι που κέρδισαν το εθνικό τους πρωτάθλημα καθώς και ο τρέχων κάτοχος του κυπέλλου.
Ο τρόπος διεξαγωγής και το όνομα άλλαξαν κατά την περίοδο 1992/93, και μετά από αρκετές και ριζοσπαστικές αλλαγές στα χρόνια που μεσολάβησαν, σήμερα η διοργάνωση αποτελείται από τρεις προκριματικούς γύρους, μια φάση ομίλων (όπου οι ομάδες αντιμετωπίζουν κάθε άλλη ομάδα του ομίλου εντός και εκτός έδρας) και ακολουθούν τέσσερις γύροι αγώνων νοκ άουτ. Όλοι οι προκριματικοί και οι νοκ-άουτ αγώνες είναι διπλοί, εκτός από τον τελικό, ο οποίος είναι ένας μόνο αγώνας και διεξάγεται σε προκαθορισμένο τόπο διεξαγωγής.
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει αυτό το κύπελλο 9 φορές. Ακολουθούν η Μίλαν (7 Τίτλοι), Λίβερπουλ (5 Τίτλοι), Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ (4 τίτλοι) και Μπαρτσελόνα (4 τίτλοι).
Η νικήτρια ομάδα παίρνει στην κατοχή της το τρόπαιο στην τελετή απονομής, μετά τη λήξη του τελικού, αλλά πρέπει να το επιστρέψει στα αρχηγεία της UEFA 2 μήνες πριν από τον τελικό της επόμενης χρονιάς. Η UEFA δίνει στους νικητές ένα ένα αντίγραφο του τροπαίου, μικρότερων διαστάσεων από το αυθεντικό, το οποίο οι ομάδες κρατούν μόνιμα. Επιπλέον, οι ισχύοντες κανονισμοί της οργάνωσης επίσης δηλώνουν πως το αυθεντικό τρόπαιο απονέμεται μόνιμα σε μία ομάδα η οποία κερδίζει τον διαγωνισμό για τρεις συνεχόμενες σεζόν ή το έχει κερδίσει πέντε φορές συνολικά.
Πέντε ομάδες έχουν απονεμηθεί με το κυρίως τρόπαιο μέχρι τώρα:
 • Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κέρδισε τις πέντε πρώτες οργανώσεις μεταξύ 1956-1960,
 • Ο Άγιαξ, που κέρδισε τρεις συνεχόμενες φορές από 1971-73,
 • Η Μπάγερν Μονάχου, νικήτρια των επόμενων τριών οργανώσεων από 1974-76,
 • Η Μίλαν, που κέρδισε για 5η φορά το 1994, και πρόσφατα
 • Η Λίβερπουλ, που το 2005 κέρδισε για 5η συνολικά φορά.
Επειδή η Λίβερπουλ κράτησε το τρόπαιο το 2005, ένα νέο δημιουργήθηκε για τη διοργάνωση του 2005-2006.

Πρόκριση

Η πρόκριση για τη διοργάνωση γίνεται με βάση την κατάταξη των ομάδων στα εθνικά τους πρωταθλήματα, με βάση ένα σύστημα ποσόστωσης, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες με ισχυρότερα πρωταθλήματα στέλνουν περισσότερες ομάδες. Ομάδες που προέρχονται από τέτοιες χώρες επίσης προκρίνονται σε πιο προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης.
Για παράδειγμα, από τα τρία ισχυρότερα εθνικά πρωταθλήματα, όπως αυτά βαθμολογούνται από την UEFA, σύμφωνα με τους συντελεστές UEFA, ο πρωταθλητής και δευτεραθλητής προκρίνονται απευθείας στη φάση των ομίλων, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος προκρίνονται στον τρίτο προκριματικό γύρο.
Υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα: Ο κάτοχος του τροπαίου κατά κανόνα προκρίνεται απευθείας στη φάση των ομίλων, ανεξάρτητα από την κατάταξή του στο εθνικό πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, αν ο τροπαιούχος προέρχεται από χώρα που δικαιούται να στείλει τέσσερις ομάδες στη διοργάνωση, δεν εξασφαλίζει τη πρόκριση αν δεν είναι στις 4 πρώτες ομάδες στο πρωτάθλημα.
Την περίοδο 2004-2005 η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο, άλλα κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Αγγλικό πρωτάθλημα, μια θέση εκτός των θέσεων αυτόματης πρόκρισης. Έτσι έπρεπε η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποφασίσει για το αν θα στείλει τη Λίβερπουλ στη διοργάνωση ή την ομάδα που κατέλαβε την τέταρτη θέση, δηλαδή την Έβερτον, την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης του Λίβερπουλ. Η Αγγλική ομοσπονδία είχε ήδη αποφασίσει ότι οι πρώτες τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος θα προκριθούν για τη διοργάνωση παρά τη κατάκτηση του τροπαίου από τη Λίβερπουλ, αλλά παράλληλα πίεσε για μια πέμπτη ομάδα στο Champions League μετά από αυτή. Μετά από την απόφαση αυτή ο τότε πρόεδρος της UEFA Lennart Johansson, δήλωσε ότι ο τροπαιούχος θα έπρεπε να μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του ανεξάρτητα από την κατάταξή του στο εθνικό πρωτάθλημα. Τελικά αποφασίστηκε πως η Έβερτον θα αγωνιζόταν στον τρίτο προκριματικό γύρο και η Λίβερπουλ στον πρώτο.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, πριν από τη σεζόν 2005-06, ήταν το 2000, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο άλλα κατέλαβε την έκτη θέση στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Λόγω αυτού η Ρεάλ Σαραγόσα αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο Κύπελο UEFA. Δύο χρόνια μετά, η Σαραγόσα υποβιβάστηκε, γεγονός που κάποιοι οπαδοί αποδίδουν στη χαμένη αίγλη (καθώς και τα χαμένα έσοδα) που προήλθαν από την απόφαση αυτή.

 Ιστορία

Ο θεσμός έχει μακρά και συναρπαστική ιστορία. Πενήντα χρόνια δυνατού συναγωνισμού που έχουν αναδείξει νικητές απ'όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης.
Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Champions League, είναι δυνατόν να εντοπίσουμε περιόδους που συγκεκριμένες ομάδες ή χώρες κυριάρχησαν στη διοργάνωση, και μετά ξεπεράστηκαν από κάποια ή κάποιες άλλες ομάδες. Μετά απ'αυτό είναι εύκολο να χωρίσουμε το Κύπελλο Ευρώπης και το Champions League σε περιόδους:

1955 έως 1960 - Πρώτη Εποχή της Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης κυριάρχησε στις πέντε πρώτες διοργανώσεις, και η ομάδα των Ντι Στέφανο, Πούσκας, Τζεντόλ, Ντελ Σολ και Σανταμαρία κέρδισε άνετα και τους πέντε πρώτους τελικούς. Αν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κάποιες Ιταλικές ομάδες προέβαλλαν κάποια αντίσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Αεροπορική τραγωδία του Μονάχου του 1958, αλλά και ο ανορθόδοξος και αριστοκρατικός τρόπος παιχνιδιού της Ρεάλ συνέβαλαν στο να μην υπάρχει στη πραγματικότητα συναγωνισμός για το τρόπαιο.
Το αποκορύφωμα της χρονικής αυτής περιόδου ήταν ο περίφημος τελικός του 1960 για το Κύπελλο Ευρώπης, στο Χάμπτεν Παρκ της Γλασκόβης, στη Σκωτία. Σε αυτόν τον τελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης συνέτριψε τη δυτικογερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3, μπροστά στις κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου BBC και άλλων τηλεοπτικών καμερών του δικτύου της Eurovision. Τον τελικό παρακολούθησαν 135.000 άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί ακόμα ρεκόρ προσέλευσης σε τελικό Κυπέλλου Ευρώπης ή Τσάμπιονς Λιγκ.

1961 ως 1966 - Μπενφίκα και Μίλαν κυρίαρχοι, παρά την ισπανική νίκη στον έκτο τελικό

Η κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης ανακόπηκε από τους μεγαλύτερους εγχώριους αντιπάλους της, την ομάδα της Μπαρτσελόνα, από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης του 1961. Η Barça έφτασε στον τελικό στο στάδιο Wankdorf στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου ηττήθηκε από την πορτογαλική Μπενφίκα, η οποία διατήρησε τα σκήπτρα και την επόμενη χρονιά, με αντίπαλο στον τελικό του Άμστερνταμ τη Ρεάλ και με σκορ 5-3.
Η Μπενφίκα έφτασε για τρίτη φορά σε τελικό το 1963, έχασε όμως από τη Μίλαν, της οποίας η αντίπαλος Ίντερ, κέρδισαν το τρόπαιο τα έτη 1964 και 1965 με νίκες επί της Ρεάλ Μαδρίτης και επί της Μπενφίκα στην πορεία. Η διοργάνωση του 1965 έμεινε στην ιστορία κυρίως λόγω του διαβόητου ημιτελικού, ανάμεσα στην Ίντερ και τη Λίβερπουλ, υπό τη σκιά των κατηγοριών για δωροδοκία από ιταλικής πλευράς στη νίκη εντός έδρας με 3-0, στο στάδιο Σαν Σίρο του Μιλάνου.
Αυτή η εποχή τελείωσε με πρωταθλήτρια την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία νίκησε την Ίντερ στον ημιτελικό του 1966, πριν φτάσει στην κατάκτηση του 6ου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της, αντιμετωπίζοντας την Παρτιζάν Βελιγραδίου στο Στάδιο του Βασιλιά Μπωντουέν, στις Βρυξέλλες (τότε ονομαζόταν Στάδιο Χέυζελ). Από την μεγάλη ομάδα του '50, μόνο ο Πάκο Τζέντο έπαιξε και στους 6 νικηφόρους τελικούς.

 1967 καί 1968 - Δύο βρετανικές νίκες

Το 1967, η Σέλτικ έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που κέρδισε την διοργάνωση, νικώντας την Ίντερ στο Εστάντιο Νασιονάλ, στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας. Η ομάδα, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα Λέοντες της Λισαβώνας, με προπονητή τον Jock Stein, απαρτιζόταν από παίκτες που γεννήθηκαν στη Γλασκόβη.
Έπειτα από έναν χρόνο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κέρδισε το Κύπελλο, με νίκη επί της πορτογαλικής Μπενφίκα, με 4-1 στην παράταση στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.
Ο θρίαμβος για τη Μάντσεστερ ήρθε μία δεκαετία μετά την αεροπορική τραγωδία στο Μόναχο και χαροποίησε τους φιλάθλους της και κυρίως τον προπονητή Ματ Μπάσμπι, ο οποίος αργότερα χρίστηκε Ιππότης (CBE - Commander of the British Empire) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.

 1969 ως 1973 - Ολλανδική κυριαρχία

Το ευρωπαϊκό κύπελλο την τελευταία δεκαετία ήταν υπόθεση τριών ομάδων κάθε μια από τις οποίες κέρδισε 3 τελικούς και όλες βρισκόντουσαν πάντα στις τελικές φάσεις της διοργάνωσης.
Ο πρώτος Ολλανδικός σύλλογος που πρωταγωνίστησε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν ο Άγιαξ, που αρχικά έχασε το 1969 στον τελικό με τη Μίλαν και μετά αναγκάστηκαν να δουν την ανταγωνιστική ως προς αυτούς, Φέγενορντ να κατακτά τον ίδιο τίτλο τη χρονιά 1970. Ύστερα από την παρουσία των Γιόχαν Κρόιφ, Μπάρι Χούλσοφ, Ρουντ Κρολ, Γιόχαν Νέεσκενς, Άρι Χάαν, Gerrie Mühren και Πιετ Κάιζερ που έθεσε τις βάσεις για αυτό που σήμερα αποκαλείται ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (Total Football), ο Άγιαξ κυριάρχησε για τρεις χρονιές αρχικά νικώντας τον Παναθηναϊκό (τη μόνη ελληνική ομάδα μέχρι στιγμής που έχει αγωνιστεί στο τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών), την Ίντερ και τη Γιουβέντους.
Ο κάθε παίκτης ξεχωριστά μπορούσε να προσαρμοστεί στο παιχνίδι σε διαφορετικές θέσεις και ρόλους. Δημιουργία του Ρίνους Μίχελς, ο Άγιαξ φαινόταν αήττητος μέχρι το 1973.

 1974 ως 1976 - Η άνοδος της Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου έγινε ο επόμενος σύλλογος που κυριάρχησε στη διοργάνωση, κερδίζοντας το τρόπαιο τρεις συνεχόμενες φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Με αρχηγό τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και με παίκτες όπως οι Σεπ Μάιερ, Γκερντ Μίλερ, Ούλι Χένες και Πάουλ Μπράιντερ, η Μπάγερν συνέχισε το Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο, προσθέτοντας τη δικιά της εκδοχή στην συνέπεια και την οργάνωση, δημιουργώντας έτσι ένα εκρηκτικό μίγμα.
Αφού νίκησε πρώτα την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1974, η Μπάγερν νίκησε και τη Λιντς Γιουνάιτεντ 2-0 σε έναν κακόθυμο, επηρεασμένο από το κοινό τελικό στο Parc des Princes, στο Παρίσι το 1975, και τελικά την Σεντ Ετιέν στο Χάμπτεν Παρκ στη Γλασκώβη το 1976. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι σε κανένα απο τα τρία αυτά συνεχή έτη που η Βαυαρική ομάδα κυριάρχησε στην ευρώπη, δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας, χάνοντας τον τιτλο απο μια άλλη πολύ μεγάλη ομάδα της εποχής, την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ.

 1977 ως 1984 - Η επικράτηση της Αγγλίας

Το 1977 η Λίβερπουλ, σηματοδότησε την έναρξη της επικράτησης Αγγλικών συλλόγων στη διοργάνωση. Αγγλικές ομάδες επικράτησαν με συνολικά επτά νίκες μέσα σε οχτώ χρόνια. Η Λίβερπουλ το 1977, νίκησε την Μπορούσια Μένχενγκλαμπαχτ 3-1 στη Ρώμη και το 1978 διατήρησε το τρόπαιο με νίκη επί της Κλαμπ Μπριζ στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.
Η Λίβερπουλ έχασε στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης του 1979 από την Νότιγχαμ Φόρεστ η οποία και κατέκτησε το τρόπαιο σε μία εντυπωσιακή άνοδο στην κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Φόρεστ νίκησε τη Σουηδική Μάλμε ΦΦ, 1-0, στον τελικό που έγινε στο Μόναχο. Τον επόμενο χρόνο υπερασπίστηκε το τρόπαιο έναντι του Αμβούργου στη Μαδρίτη με το ίδιο σκορ και έγινε η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό κύπελλο περισσότερες φορές από ότι το εγχώριο πρωτάθλημά της. Η Λίβερπουλ επέστρεψε στον τελικό το 1981 όπου κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά με νίκη τους στο Παρίσι επί της Ρεάλ Μαδρίτης.
Το 1982 η Άστον Βίλα της πόλης του Μπέρμινχαμ, κέρδισαν την Μπάγερν Μονάχου 1-0 στο Στάδιο Φέγιενορντ στο Ρότερνταμ. Το Αμβούργο ήταν πρωταθλήτρια το 1983 και την επόμενη χρονιά η Λίβερπουλ επέστρεψε στον τελικό οπότε και νίκησε τη Ρόμα στη διαδικασία των πέναλτι. Η Λίβερπουλ τον επόμενο χρόνο ήταν και πάλι στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά ηττήθηκε από τη Γιουβέντους σε ένα παιχνίδι που επισκιάστηκε τελείως από τον θάνατο 39 θεατών - Ιταλοί στην πλειοψηφία τους. Το γεγονός έμεινε γνωστό ως η τραγωδία του Χέιζελ. Όλες οι αγγλικές ομάδες τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό από κάθε Ευρωπαϊκή διοργάνωση ενώ η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για έξι χρόνια.

 1986 ως 1988 - Στεαουά, Πόρτο και Αϊντχόφεν

Με τις Αγγλικές ομάδες εκτός διοργάνωσης, η επικράτηση τους έλαβε τέλος. Τα επόμενα χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο διεκδικήθηκε από Ευρωπαϊκούς συλλόγους που δεν είχαν καταφέρει να διαγράψουν μεγάλες πορείες στις προηγούμενες χρονιές της διοργάνωσης. Το 1986, 1987 και 1988 η Στεάουα Βουκουρεστίου της Ρουμανίας, η ΦΚ Πόρτο και η PSV Αϊντχόβεν αντίστοιχα, κατέκτησαν το τρόπαιο. Ο τελικός μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και ΦΚ Πόρτο θεωρείται από τους πιο αγωνιστικούς της διοργάνωσης.

 1989 ως 1991 - Μίλαν και Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου

Η Μίλαν, ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, κατάκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1989 και το διατήρησε την επόμενη χρονιά. Έχασε την ευκαιρία για μία τρίτη συνεχόμενη Ευρωπαϊκή στέψη το 1991, όταν το τρόπαιο πήγε στους πρωταθλητές του Γιουγκοσλάβικου πρωταθλήματος, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου που νίκησαν την Μαρσέϊγ στα πέναλτι μετά από μία ισοπαλία χωρίς γκολ. Ο τελικός του 1991 ήταν επίσης ο μόνος τελικός στην περίοδο 1989-1990 στον οποίο απέτυχε να συμμετάσχει κάποια Ιταλική ομάδα.
Ο αποκλεισμός των Αγγλικών συλλόγων από το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άρθηκε για την περίοδο 1990-1991, αλλά η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο επειδή έπρεπε να εκτίσει έναν επιπλέον χρόνο ποινής.

1992 ως 1996 - Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία στο προσκήνιο

Οι Αγγλικοί οι σύλλογοι επέστρεψαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά καμία δεν έφτασε στην τελική οκτάδα. Η Άρσεναλ (1991-92), η Λιντς Γιουνάιτεντ (1992-93), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1993-94 και 1994-95) και η Μπλάκμπερν Ρόβερς (1995-96), δεν μπόρεσαν να επανέλθουν στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση, χάνοντας εύκολα από πολύ ασθενέστερες ομάδες. Αυτό οφειλόταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον κανόνα των τριών ξένων που απέτρεπε τις ομάδες να χρησιμοποιήσουν μερικούς από τους βασικούς παίκτες τους.
Το 1992, ο τελικός της διοργάνωσης έλαβε χώρα στο Στάδιο Γουέμπλεϊ και το τρόπαιο κέρδισε η Μπαρτσελόνα. Η Μαρσέιγ κέρδισε τον τελικό του 1993, αλλά αργότερα αποκλείστηκε από την υπεράσπιση του τροπαίου εξαιτίας του υποβιβασμού της στη δεύτερη κατηγορία του Γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου λόγω σκανδάλου που ξέσπασε για στημένα παιχνίδια και πλασμαστικές δηλώσεις οικονομικών στοιχείων. Στο μεταξύ, ο τελικός του 1994 βρήκε την Μπαρτσελόνα να χάνει από τη Μίλαν 4-0. Η τελευταία, έφτασε και στον επόμενο τελικό αλλά έχασε 1-0 από τον Άγιαξ. Ο Άγιαξ έφτασε και στον τελικό του 1996, αλλά έχασε από τη Γιουβέντους στη διαδικασία των πέναλτι.
Εκείνη την περίοδο η υπόθεση Μποσμάν ήρθε για να αλλάξει δραστικά την εικόνα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η απόφαση επί αυτής, επέτρεψε σε παίκτες των οποίων το συμβόλαιο έχει λήξει, να μεταφέρονται ελεύθερα σε ομάδες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, μια εξίσου μεγάλη συνέπεια που είχε η απόφαση, ήταν το ότι οι παίκτες μιας ομάδας που προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αριθμούνταν ως ξένοι, εφόσον ο σύλλογος ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1997 και 1998 - Η Γερμανική και η Ισπανική επιτυχία

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ μπήκε στη λίστα των Πρωταθλητών Ευρώπης το 1997 όταν νίκησαν τη Γιουβέντους στον τελικό έχοντας ήδη αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό. Αλλά η σεζόν 1996-1997 ήταν περίοδος προόδου για τους Αγγλικούς συλλόγους, επειδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που προκρίθηκε στην τελική οκτάδα στην περίοδο μετά το Χέιζελ.
Τη σεζόν 1997-1998, επιτράπηκε η συμμετοχή σε μερικούς δευτεραθλητές Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μετά από πιέσεις στην ΟΥΕΦΑ. Το 1998 ο τίτλος πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης για έβδομη φορά μετά από 32 χρόνια.

 1999 - Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει το Κύπελλο στην Αγγλία

Η περίοδος 1998-99 θα μείνει αξέχαστη για το τρεμπλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το οποίο ολοκληρώθηκε με την δραματική νίκη 2-1 επι της Μπάγερν Μονάχου στις καθυστερήσεις, και ενώ το γκολ του Mario Basler φαινόταν να δίνει την νίκη στους Γερμανούς. Όμως ο διαιτητής έδειξε 3 λεπτά επιπλέον χρόνου στα οποία ο Τέντι Σέρινγκχαμ ισοφάρισε και το παιχνίδι έμοιαζε να οδηγείται στην παράταση. Τότε ο Όλε Γκούναρ Σόλτσκιερ σκόραρε το νικητήριο γκολ για την Γιουνάιτεντ και έγραψε ιστορία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε ο πρώτος σύλλογος που κατάκτησε το τρεμπλ: Πρωτάθλημα Πρέμιερ Λιγκ, Κύπελλο Αγγλίας Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά από το 1968. Ήταν η πρώτη φορά που ένας αγγλικός σύλλογος κέρδιζε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετά την επιτυχία της Λίβερπουλ το 1984.

 2000 -2009 Νέα χιλιετία, παλιοί πρωταθλητές

Το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 21ου αιώνα το κέρδισε η Ρεάλ Μαδρίτης, πρωταθλήτρια Ισπανίας, που επικράτησε της δευτεραθλήτριας του Ισπανικού πρωταθλήματος, της Βαλένθια, με 3-0. Η διοργάνωση της περιόδου 1999-2000 ήταν επίσης η πρώτη στην οποία μπορούσαν να συμμετάσχουν περισσότερες από δύο ομάδες από κάποια εθνικά πρωταθλήματα. Από τα τρία κορυφαία πρωταθλήματα, όπως κατατάχθηκαν από την UEFA, μπορούσαν να συμμετάσχουν τέσσερις ομάδες, ενώ από τα τρία αμέσως επόμενα κορυφαία πρωταθλήματα μπορούσαν να συμμετάσχουν τρεις ομάδες.
Η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τον τίτλο το 2001, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε ξανά τον τίτλο (για ένατη φορά) το 2002. Η ηττημένη ομάδα στον τελικό του 2002, η γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν, έγινε η μόνη φιναλίστ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών που ποτέ δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της. Ο τελικός του 2003 διεξήχθη στην Αγγλία, αλλά νικήτρια ήταν η ομάδα της Μίλαν από την Ιταλία. Το 2004 η ΦΚ Πόρτο επικράτησε της Μονακό και κέρδισε το Κύπελλο Ευρώπης, ενώ το 2005 η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά από το 1985 και η Μίλαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Η Λίβερπουλ επικράτησε της Μίλαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Παρά το 0-3 του ημιχρόνου, η Λίβερπουλ έβαλε τρία γκολ σε έξι λεπτά και ισοφάρισε το σκορ για να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση. Έτσι, αφού στην παράταση δεν σημειώθηκαν γκολ, η Λίβερπουλ κέρδισε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι με 3-2.
Το 2006 πρωταθλήτρια στέφθηκε η Μπαρτσελόνα επικρατώντας επί της Άρσεναλ με 2-1, ενώ το 2007 επαναλήφθηκε ο τελικός του 2005, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αλλά με διαφορετική έκβαση. Η Μίλαν νίκησε αυτή τη φορά τη Λίβερπουλ με 2-1.
Το 2008 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης,αφού νίκησε την Τσέλσι(που αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ) στα πέναλτι με 6-5 και αφού ο κανονικός αγώνας έληξε 1-1,με το σκορ να μην αλλάζει ούτε στην παράταση.
Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία της νικώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό στη Ρώμη, που έγινε στις 27 Μαΐου του 2009.[1]
Το 2010, η Ιντερ Μιλάνου με προπονητή τον Μουρίνιο κατέκτησε το τρόπαιο για το 2010, μετα απο 45 χρόνια, για τρίτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 2-0 επι της Μπάγερν Μονάχου με δυο γκολ του Αργεντίνου επιθετικού Ντιέγκο Μιλίτο [2]
Το 2011 η Μπαρτσελόνα ξανα έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φόρα επικρατώντας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1 .

 Οι τελικοί συνοπτικά

Ημερομ. Πόλη Τελικού Κυπελλούχος Φιναλίστ Σκορ Διαιτητής Θεατές
13/06/1956
Παρίσι Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Flag of France.svg Ρεμς 4–3 Flag of England.svg Έλις 38.239
30/05/1957
Μαδρίτη Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Italy.svg Φιορεντίνα 2–0 Flag of the Netherlands.svg Χορν 120.000
29/05/1958
Βρυξέλλες Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Italy.svg Μίλαν 3–2 (παράταση) Flag of Belgium (civil).svg Άλστεεν 67.000
03/06/1959
Στουτγκάρδη Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Flag of France.svg Ρεμς 2–0 Flag of Germany.svg Ντους 72.000
18/05/1960
Γλασκώβη Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Germany.svg Άιντραχτ Φρανκφ. 7–3 Flag of Scotland.svg Μόουατ 134.000
31/05/1961
Βέρνη Flag of Portugal.svg Μπενφίκα Ισπανία Μπαρτσελόνα 3–2 Civil Ensign of Switzerland.svg Ντινστ 26.732
02/05/1962
Άμστερνταμ Flag of Portugal.svg Μπενφίκα Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης 5–3 Flag of the Netherlands.svg Χορν 61.257
22/05/1963
Λονδίνο Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of Portugal.svg Μπενφίκα 2–1 Flag of England.svg Χόλαντ 45.715
27/05/1964
Βιέννη Flag of Italy.svg Ίντερ Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης 3–1 Flag of Austria.svg Στολ 71.333
27/05/1965
Μιλάνο Flag of Italy.svg Ίντερ Flag of Portugal.svg Μπενφίκα 1–0 Civil Ensign of Switzerland.svg Ντινστ 89.000
11/05/1966
Βρυξέλλες Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Παρτιζάν 2–1 Flag of Germany.svg Κραϊτλάιν 46.745
25/05/1967
Λισαβόνα Flag of Scotland.svg Σέλτικ Flag of Italy.svg Ίντερ 2–1 Flag of Germany.svg Τσέντσερ 45.000
29/05/1968
Λονδίνο Flag of England.svg Μάντσεστερ Γ. Flag of Portugal.svg Μπενφίκα 4–1 (παράταση) Flag of Italy.svg Λο Μπέλο 92.225
28/05/1969
Μαδρίτη Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ 4–1 Ισπανία Μεντιμπίλ 31.782
06/05/1970
Μιλάνο Flag of the Netherlands.svg Φέγενορντ Flag of Scotland.svg Σέλτικ 2–1 (παράταση) Flag of Italy.svg Λο Μπέλο 53.187
02/06/1971
Λονδίνο Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of Greece.svg Παναθηναϊκός 2–0 Flag of England.svg Τέιλορ 83.179
31/05/1972
Ρότερνταμ Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of Italy.svg Ίντερ 2–0 Flag of France.svg Ελί 61.354
30/05/1973
Βελιγράδι Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of Italy.svg Γιουβέντους 1–0 Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Γκουγκούλοβιτς 89.484
15/05/1974
Βρυξέλλες Flag of Germany.svg Μπάγερν Ισπανία Ατλέτικο Μαδρίτης 1–1 (παράταση) Flag of Belgium (civil).svg Λορό 48.722
17/05/1974
4–0 (επαναληπτικός) Flag of Belgium (civil).svg Ντελκούρ 23.325
28/05/1975
Παρίσι Flag of Germany.svg Μπάγερν Flag of England.svg Λιντς 2–0 Flag of France.svg Κιταμπντιζάν 48.374
12/05/1976
Γλασκώβη Flag of Germany.svg Μπάγερν Flag of France.svg Σεντ Ετιέν 1–0 Civil Ensign of Hungary.svg Παλοτάι 54.864
25/05/1977
Ρώμη Flag of England.svg Λίβερπουλ Flag of Germany.svg Γκλάντμπαχ 3–1 Flag of France.svg Βουρτς 52.078
10/05/1978
Λονδίνο Flag of England.svg Λίβερπουλ Flag of Belgium (civil).svg Μπριζ 1–0 Flag of the Netherlands.svg Κόρβερ 92.500
30/05/1979
Μόναχο Flag of England.svg Νότιγχαμ Φόρεστ Flag of Sweden.svg Μάλμε 1–0 Flag of Austria.svg Λινεμάγερ 57.500
28/05/1980
Μαδρίτη Flag of England.svg Νότιγχαμ Φόρεστ Flag of Germany.svg Αμβούργο 1–0 Flag of Portugal.svg Γκαρίντο 51.000
27/05/1981
Παρίσι Flag of England.svg Λίβερπουλ Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης 1–0 Civil Ensign of Hungary.svg Παλοτάι 48.360
26/05/1982
Ρότερνταμ Flag of England.svg Άστον Βίλα Flag of Germany.svg Μπάγερν 1–0 Flag of France.svg Κονρά 46.000
25/05/1983
Αθήνα Flag of Germany.svg Αμβούργο Flag of Italy.svg Γιουβέντους 1–0 Flag of Romania (1965-1989).svg Ραϊνέα 73.500
30/05/1984
Ρώμη Flag of England.svg Λίβερπουλ Flag of Italy.svg Ρόμα 1–1 (παρ., 4–2 πέν.) Flag of Sweden.svg Φρέντρικσον 69.693
29/05/1985
Βρυξέλλες Flag of Italy.svg Γιουβέντους Flag of England.svg Λίβερπουλ 1–0 Civil Ensign of Switzerland.svg Ντάινα 58.000
07/05/1986
Σεβίλλη Flag of Romania (1965-1989).svg Στεάουα Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα 0–0 (παρ., 2–0 πέν.) Flag of France.svg Βοτρό 70.000
27/05/1987
Βιέννη Flag of Portugal.svg Πόρτο Flag of Germany.svg Μπάγερν 2–1 Flag of Belgium (civil).svg Πονέ 57.500
25/05/1988
Στουτγκάρδη Flag of the Netherlands.svg Αϊντχόφεν Flag of Portugal.svg Μπενφίκα 0–0 (παρ., 6–5 πέν.) Flag of Italy.svg Ανιολίν 68.000
24/05/1989
Βαρκελώνη Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of Romania (1965-1989).svg Στεάουα 4–0 Flag of Germany.svg Τρίτσλερ 97.000
23/05/1990
Βιέννη Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of Portugal.svg Μπενφίκα 1–0 Flag of Austria.svg Κολ 57.500
29/05/1991
Μπάρι Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Ερυθρός Αστέρας Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ 0–0 (παρ., 5–3 πέν.) Flag of Italy.svg Λανέζε 56.000
20/05/1992
Λονδίνο Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα Flag of Italy.svg Σαμπντόρια 1–0 (παράταση) Flag of Germany.svg Σμιντχούμπερ 70.827
26/05/1993
Μόναχο Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ Flag of Italy.svg Μίλαν 1–0 Civil Ensign of Switzerland.svg Ροτλισμπέργκερ 64.400
18/05/1994
Αθήνα Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα 4–0 Flag of England.svg Ντον 57.500
24/05/1995
Βιέννη Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of Italy.svg Μίλαν 1–0 Flag of Romania.svg Κρατσιουνέσκου 49.730
22/05/1996
Ρώμη Flag of Italy.svg Γιουβέντους Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ 1–1 (παρ., 4–2 πέν.) Flag of Spain.svg Ντίαζ Βέγκα 67.000
28/05/1997
Μόναχο Flag of Germany.svg Μπ. Ντόρτμουντ Flag of Italy.svg Γιουβέντους 3–1 Civil Ensign of Hungary.svg Πουλ 59.000
20/05/1998
Άμστερνταμ Flag of Spain.svg Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Italy.svg Γιουβέντους 1–0 Flag of Germany.svg Κρουγκ 48.500
26/05/1999
Βαρκελώνη Flag of England.svg Μάντσεστερ Γ. Flag of Germany.svg Μπάγερν 2–1 Flag of Italy.svg Κολίνα 90.045
24/05/2000
Παρίσι Flag of Spain.svg Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Spain.svg Βαλένθια 3–0 Flag of Italy.svg Μπράσκι 78.759
23/05/2001
Μιλάνο Flag of Germany.svg Μπάγερν Flag of Spain.svg Βαλένθια 1–1 (παρ., 5–4 πέν.) Flag of the Netherlands.svg Γιολ 71.500
15/05/2002
Γλασκώβη Flag of Spain.svg Ρεάλ Μαδρίτης Flag of Germany.svg Λεβερκούζεν 2–1 Civil Ensign of Switzerland.svg Μέιερ 50.499
28/05/2003
Μάντσεστερ Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of Italy.svg Γιουβέντους 0–0 (παρ., 3–2 πέν.) Flag of Germany.svg Μερκ 63.215
26/05/2004
Γκελζενκίρχεν Flag of Portugal.svg Πόρτο Flag of France.svg Μονακό 3–0 Flag of Denmark.svg Νίλσεν 53.053
25/05/2005
Κωνσταντινούπολη Flag of England.svg Λίβερπουλ Flag of Italy.svg Μίλαν 3–3 (παρ., 3–2 πέν.) Flag of Spain.svg Γκονζάλες 70.024
17/05/2006
Παρίσι Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα Flag of England.svg Άρσεναλ 2–1 Flag of Norway.svg Χάουγκε 79.500
23/05/2007
Αθήνα Flag of Italy.svg Μίλαν Flag of England.svg Λίβερπουλ 2–1 Flag of Germany.svg Φάντελ 71.000
21/05/2008
Μόσχα Flag of England.svg Μάντσεστερ Γ. Flag of England.svg Τσέλσι 1–1 (παρ., 6–5 πέν.) Flag of Slovakia.svg Μίχελ 67.310
27/05/2009
Ρώμη Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα Flag of England.svg Μάντσεστερ Γ. 2–0 Civil Ensign of Switzerland.svg Μπουζάκα 62.467
22/05/2010
Μαδρίτη Flag of Italy.svg Ίντερ Flag of Germany.svg Μπάγερν 2–0 Flag of England.svg Γουέμπ 73.170
28/05/2011
Λονδίνο Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα Flag of England.svg Μάντσεστερ Γ. 3–1 Civil Ensign of Hungary.svg Κασάι 87.695
19/05/2012
Μόναχο
05/2013
Λονδίνο

 Τίτλοι και συμμετοχές σε τελικούς

 Ανά σύλλογο

Ομάδα Κυπ. Φιν. Χρονιές κατάκτησης
600px Bianco viola reale.png Ρεάλ Μαδρίτης
9
3
1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002
600px Bianco e Rosso (Croce) e Rosso e Nero (Strisce).png Μίλαν
7
4
1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
600px Rosso con grifone Bianco scudato e fiamme.png Λίβερπουλ
5
2
1977, 1978, 1981, 1984, 2005
600px Bianco e Blu a scacchi bordati di Rosso.png Μπάγερν
4
4
1974, 1975, 1976, 2001
600px Catalano azulgrana.png Μπαρτσελόνα
4
3
1992, 2006, 2009, 2011
600px Bianco Rosso e Bianco.png Άγιαξ
4
2
1971, 1972, 1973, 1995
600px Nero e azzurro strisciato con stella.png Ίντερ
3
2
1964, 1965, 2010
600px Rosso con scudo forcone e barca Gialli.png Μάντσεστερ Γιουν.
3
2
1968, 1999, 2008
600px Rosso e Bianco con aquila.png Μπενφίκα
2
5
1961, 1962
600px Bianconera con stelle e stemma di Torino.png Γιουβέντους
2
5
1985, 1996
600px Rosso e Bianco con albero di Nottingham.png Νότιγχαμ Φόρεστ
2
1979, 1980
600px Bianco e Blu a Strisce con FCP.png Πόρτο
2
1987, 2004
600px Celtico orizzontale.png Σέλτικ
1
1
1967
600px Azzurro con Rombi bianco nero e bianco.png Αμβούργο
1
1
1983
600px Strisce rosso blu con stella gialla.png Στεάουα
1
1
1986
600px Colori di Marsiglia.png Ολιμπίκ Μαρσέιγ
1
1
1993
600px Rosso e Bianco bordato di Nero con F al centro.png Φέγενορντ
1
1970
600px Azzurro e Porpora (Bordato) con leone Giallo.svg Άστον Βίλα
1
1982
600px Bianco e Rosso bordato d'oro con iniziali Nere.png Αϊντχόφεν
1
1988
600px Bianco e Rosso diagonale con stella Rossa.png Ερυθρός Αστέρας
1
1991
600px Giallo e Nero con BVB09.png Μπ. Ντόρτμουντ
1
1997
600px Rosso e Bianco.png Ρεμς
2
600px Bianco e Nero Valenciano.png Βαλένθια
2
600px Viola con giglio Rosso su sfondo Bianco.png Φιορεντίνα
1
600px Nero e Rosso (Strisce) con aquila di Francoforte.png Άιντραχτ Φρανκφ.
1
600px Bianconero con stella rossa.svg Παρτιζάν
1
600px Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός
1
600px Bianco e Rosso a strisce con Triangolo Blu e Bianco con stelle Bianche.png Ατλέτικο Μαδρίτης
1
600px losanghe Giallo e Blu con barra e rosa Bianche.png Λιντς
1
600px Star on green and white.png Σεντ Ετιέν
1
600px Bianco verde con Rombo.png Γκλάντμπαχ
1
600px Club Brugge.png Μπριζ
1
600px Azzurro Bianco e Azzurro.png Μάλμε
1
600px Giallo e Rosso con lupetto bianco.png Ρόμα
1
600px Blu Bianco Rosso e Nero (Strisce Orizzontali) con croce di San Giorgio Bianca e Rossa.png Σαμπντόρια
1
600px Bayer Leverkusen.png Μπ. Λεβερκούζεν
1
600px Crown on red and white.png Μονακό
1
600px Arsenal con cannone.png Άρσεναλ
1
600px Azzurro e Bianco con Leone, Staffa.svg Τσέλσι
1

 Ανά χώρα

Χώρα Ομάδα Κυπ. Φιν.
Flag of Spain.svg Ισπανία Ρεάλ Μαδρίτης 9 3
Μπαρτσελόνα 4 3
Βαλένθια 2
Ατλέτικο Μαδρίτης 1
Flag of Italy.svg Ιταλία Μίλαν 7 4
Ίντερ 3 2
Γιουβέντους 2 5
Φιορεντίνα 1
Ρόμα 1
Σαμπντόρια 1
Flag of England.svg Αγγλία Λίβερπουλ 5 2
Μάντσεστερ Γιουν. 3 2
Νότιγχαμ Φόρεστ 2
Άστον Βίλα 1
Λιντς 1
Άρσεναλ 1
Τσέλσι 1
Flag of Germany.svg Γερμανία Μπάγερν 4 4
Αμβούργο 1 1
Μπ. Ντόρτμουντ 1
Άιντραχτ Φρανκφ. 1
Γκλάντμπαχ 1
Μπ. Λεβερκούζεν 1
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Άγιαξ 4 2
Φέγενορντ 1
Αϊντχόφεν 1
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Μπενφίκα 2 5
Πόρτο 2
Flag of France.svg Γαλλία Ολιμπίκ Μαρσέιγ 1 1
Ρεμς 2
Σεντ Ετιέν 1
Μονακό 1
Flag of Scotland.svg Σκωτία Σέλτικ 1 1
Flag of Romania.svg Ρουμανία Στεάουα 1 1
Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκ/βία Ερυθρός Αστέρας 1
Παρτιζάν 1
Flag of Greece.svg Ελλάδα Παναθηναϊκός 1
Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο Μπριζ 1
Flag of Sweden.svg Σουηδία Μάλμε 1

Διάφορες πληροφορίες

 • Ο Φρανθίσκο Χέντο είναι ο μόνος παίχτης που συμμετείχε σε 6 νικηφόρους τελικούς.
 • Ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μόνος παίχτης που κέρδισε το κύπελλο πρωταθλητριών με 3 διαφορετικές ομάδες:
 • Η πόλη του Μιλάνου, είναι η μόνη που έχει "κατακτήσει" το Κύπελλο Πρωταθλητριών με δύο διαφορετικές ομάδες: την Ίντερ και την Μίλαν (οι δύο σύλλογοι έχουν κατακτήσει 10 κύπελλα στο σύνολο).
 • Αρκετοί σύλλογοι κέρδισαν το Κύπελλο αήττητοι: η Ίντερ (1964) και ο Άγιαξ (1972) είναι οι δύο ομάδες με το καλύτερο ρεκόρ, 7 νίκες και 2 ισοπαλίες.
 • Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων εμφανίσεων στη διοργάνωση, με 15 εμφανίσεις από τη σεζόν 1955/56 έως την 1969/70.
 • Μόνο σε τρείς περιπτώσεις στον τελικό του Champions League συναντήθηκαν δύο ομάδες από την ίδια χώρα: Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Φ.Κ. Βαλένθια (1999/00), Μίλαν εναντίον Γιουβέντους (2002/03) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τσέλσι (2007/08)
 • Στην (πάνω από μισού αιώνα) μακρόχρονη πορεία της διοργάνωσης, μόνο τέσσερα τοπικά ντέρμπι έχουν λάβει χώρα:
 • Η Ίντερ, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σέλτικ και ο Άγιαξ είναι οι μόνες ομάδες που έχουν κερδίσει τριπλούς τίτλους (τρεμπλ) την ίδια χρονιά - το εθνικό τους πρωτάθλημα, ένα εθνικό κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ/Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η Ίντερ το έκανε τη σεζόν 2009/2010,η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2008/09 η Μάντσεστερ τη σεζόν 1998/99, η Σέλτικ το 1966/67 και ο Άγιαξ το 1972/73.
 • Η Μπαρτσελόνα είναι η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει σε μία σεζόν (2008/2009) τους τίτλους όλων των διοργανώσεων που συμμετέχει. (τρεμπλ και πρωτάθλημα συλλόγων)
 • Ο Άγιαξ ήταν αήττητος στη διοργάνωση για 20 αγώνες από το 1985/86 έως τον Μάρτιο του 1986.
 • Ο ημιτελικός 2002/03, μεταξύ Μίλαν και Ίντερ ήταν η μοναδική φορά στην οποία υπήρξε ισοπαλία δύο αγώνων σε ομάδες που έχουν την ίδια έδρα (Σαν Σίρο).
 • Τρείς έχουν κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης σαν παίκτες και σαν προπονητές στην ίδια ομάδα: Ο Βίκτορ Μουνιόθ της Ρεάλ Μαδρίτης ως παίκτης τις σεζόν 1955/56 και 1956/57 και σαν προπονητής τη σεζόν 1965/66 και ο Κάρλο Αντσελότι σαν παίκτης της Μίλαν τις σεζόν 1988/89 και 1989/90 και σαν προπονητής τις σεζόν 2002/03 και 2006/07, και ο Ζοζέπ Γκουαρντιόλα σαν παίκτης της Μπαρτσελόνα το 1991/92 και σαν προπονητής της το 2008/09. Εκτώς από αυτούς, ο Γιόχαν Κρόιφ έχει κατακτήσει το κυπελλό το ως παίκτης του Άγιαξ τρείς φορές (1971, 1972 και 1973) και ως προπονητής με την Μπαρτσελόνα το 1992, και ο Φρανκ Ράικαρτ ως παίκτης του Άγιαξ το 1995 και της Μίλαν το 1989 και το 1990, ενώ κατέκτησε και το Champions League και αυτός ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, το 2006.
 • Ο Τσέζαρε Μαλντίνι και ο γιος του Πάολο Μαλντίνι είναι το μόνο ντουέτο πατέρα και γιου που έχουν ηγηθεί την ίδια ομάδα (ως αρχηγοί) στην κορυφή της διοργάνωσης. Ο πατέρας Τσέζαρε τη σεζόν 1962/63 και ο γιος τις σεζόν 2002/2003 και 2006/2007.
 • Ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ που ακούγεται στην τελετή πριν την έναρξη κάθε αγώνα είναι σύνθεση του Τόμι Μπρίτεν και βασίζεται στον ύμνο του Χέντελ, Ο Ιερέας Ζάντοκ. Η καθιερωμένη εκτέλεση είναι από την χορωδία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα.
 • Ο Ότμαρ Χίτζφελντ και ο Έρνστ Χάπελ είναι οι μόνοι προπονητές που έχουν κερδίσει τον τίτλο με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Χίτζφελντ με την Μπορούσια Ντόρτμουντ το 1997 και με την Μπάγερν Μονάχου το 2001 και ο Χάπελ με την Φέγενορντ το 1970 και με το Αμβούργο το 1983.
 • Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ είναι οι πρώτοι πρωταθλητές στο νέο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, με τίτλο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ, το 1993.
 • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κατέκτησαν τρεις τίτλους τη σεζόν 1998/99, υπήρξαν οι πρώτοι πρωταθλητές της διοργάνωσης που δεν κέρδισαν κάποιο τοπικό τίτλο ούτε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο την προηγούμενη σεζόν.
 • Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι οι μόνοι πρωταθλητές Ευρώπης που αργότερα έχουν υποβιβαστεί χαμηλότερα από τις δύο ανώτερες κατηγορίες του εθνικού τους πρωταθλήματος.
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!