50 χρόνια Rolling Stones


Είτε τους λατρεύετε είτε τους μισείτε, οφείλετε τουλάχιστον να τους παραδεχθείτε. Η συμβολή των Rolling Stones στην εξέλιξη της ροκ μουσικής είναι σίγουρα καθοριστική, με τον Μικ Τζάγκερ και την παρέα του να κρατούν δυνατή τη φλόγα τους για πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς θα γιορτάσει το συγκρότημα τα γενέθλιά του, όλα μοιάζουν μετέωρα, με τον Τζάγκερ να μην... ψήνεται για μια νέα παγκόσμια τουρνέ.

Ο μύθος ενός από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών ξεκινά το 1962 στο Λονδίνο, εκεί όπου έδωσαν την πρώτη συναυλία τους. Οι Rolling Stones, αν και ξεκίνησαν ως μια μπλουζ μπάντα, εξέλιξαν τον ήχο τους και πρόσφεραν ανεκτίμητες μουσικές στιγμές. Στη μεγαλειώδη μουσική πορεία τους κυκλοφόρησαν πενήντα πέντε άλμπουμ (μαζί με τα live και διάφορες συλλογές), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα διακόσια εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχουν εμφανιστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η ιστορία της ίδρυσής τους ξεκινά από το δημοτικό σχολείο Γουένγουορθ του Λονδίνου. Οι οκτάχρονοι τότε Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ ήταν συμμαθητές και, όταν συναντήθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να ενώσουν τις μουσικές δυνάμεις τους. Η αρχική σύνθεση των Rolling Stones αποτελούνταν από τους Τζάγκερ, Ρίτσαρντς, Μπράιαν Τζόουνς, Ιαν Στιούαρτ και Τσάρλι Γουότς, το δε όνομα του σούπερ γκρουπ προέκυψε από το τραγούδι του Μάντι Γουότερς «Rollin’ Stone».

Η επιτυχία τους γρήγορα ξεπέρασε τα βρετανικά σύνορα και το κοινό παραληρούσε κάθε φορά που ο Τζάγκερ ανέβαινε στη σκηνή για ακόμα ένα εκρηκτικό live. Τραγούδια όπως το (I can’t get no) «Satisfaction» και το «Angie» τους έκαναν αποδεκτούς παγκοσμίως και οι περισσότερες δημιουργίες τους θεωρούνται κλασικές.

Η δεκαετία του ’60 ήταν η περίοδος της απογείωσης της βρετανικής σκηνήής και η κόντρα τους με τους Beatles ήταν σημείο αναφοράς. Σε αντίθεση όμως με τους Stones, τα θρυλικά σκαθάρια του Τζον Λένον και του Πολ ΜακΚάρτνεϊ ολοκλήρωσαν πολύ πιο σύντομα τη μουσική πορεία τους.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η φιλοσοφία του διάσημου συγκροτήματος συνοψίζεται στο τρίπτυχο του Sex, drugs and rock n’ roll. Η ζωή των μελών των Rolling Stones ήταν αναμφίβολα προκλητική και περιελάμβανε ναρκωτικά, αλκοόλ και γυναίκες. Οι ερωτικές περιπέτειες, κυρίως του Μικ Τζάγκερ, έμειναν στην ιστορία. Γνώρισε πάρα πολλές γυναίκες, αλλά ελάχιστες κατάφεραν να μείνουν για σημαντικό διάστημα στη ζωή του.

Ερωτας της ζωής του ήταν η Τζέρι Χολ, πανέμορφο μοντέλο και ηθοποιός, ενώ θυελλώδης ήταν η σχέση του με τη Μάριαν Φέιθφουλ. Στην πολυτάραχη ερωτική ζωή του παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε επτά παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Οσον αφορά τα ναρκωτικά, όλα τα μέλη του συγκροτήματος ήταν εθισμένα σε διάφορες ουσίες και πολλές φορές είχαν συλληφθεί από τις Αρχές για κατοχή κοκαΐνης και ηρωίνης.

«Μαρία Κάλλας», μεγαλομανής, με μικροσκοπικό πέος
Είναι αναμφίβολα και οι δυο τους η ψυχή του συγκροτήματος, αλλά πολλές φορές οι κόντρες τους βγάζουν μιαν αρνητική εικόνα. Ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς έχουν κοντραριστεί τόσες φορές δημοσίως, που ούτε τις θυμούνται πλέον.


Ο κιθαρίστας των Stones τα «έχει χώσει» επανειλημμένα στον Τζάγκερ και στην τελευταία συνέντευξή του τον συνέκρινε με τη... Μαρία Κάλλας! Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν η σχέση του με τον Τζάγκερ είναι σαν αυτή δύο αδελφών που τσακώνονται, εκείνος απάντησε: «Οχι. Είναι σαν να δουλεύεις με τη Μαρία Κάλλας. Η ντίβα έχει πάντα δίκιο και όλοι πρέπει να συνθέσουμε μουσική χωρίς να ενοχληθεί η ντίβα. Αν όμως η ντίβα εκνευριστεί πολύ, τότε εκνευρίζομαι κι εγώ» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Νομίζεις ότι, όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί, είμαστε σαν μια χαρούμενη οικογένεια; Ξέχνα το. Τσακωνόμαστε σαν τον σκύλο με τη γάτα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Σε αυτό είμαστε σαν αδέλφια μερικές φορές. Αγαπάμε ο ένας τον άλλον και μερικές φορές μισούμε ο ένας τον άλλον, ενώ υπάρχουν και φορές που απλώς δεν ενδιαφερόμαστε. Επαιζα κιθάρα βλέποντας αυτόν τον πισινό να χορεύει μπροστά μου για χρόνια».

Η κόντρα των δύο ανδρών έχει κρατήσει δεκαετίες, με τον Ρίτσαρντς να κατηγορεί τον Τζάγκερ για μεγαλομανία χαρακτηρίζοντάς τον ανυπόφορο. Παράλληλα, ο διάσημος κιθαρίστας θέλησε να γελοιοποιήσει τον... καλό του φίλο αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της σχέσης του Τζάγκερ με την Μάριαν Φέιθφουλ:

«Δεν υπήρχε καθόλου διασκέδαση στη σχέση τους λόγω του μικροσκοπικού του πέους» ανέφερε ο Ρίτσαρντς στην αυτοβιογραφία του, προκαλώντας την οργή του Τζάγκερ, ο οποίος προτίμησε να μην απαντήσει. Οταν το 2003 πήρε το χρίσμα του ιππότη από τη βασίλισσα, ο Ρίτσαρντς και πάλι αποφάσισε να κράξει τον Τζάγκερ λέγοντας πως, αν και ξεκίνησε ως επαναστάτης, στην πορεία μετατράπηκε σε υποστηρικτή τού τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

«Μην περιμένετε συναυλίες»
Παρά την επιθυμία εκατομμυρίων θαυμαστών τους, πολύ δύσκολα οι Stones θα δώσουν συναυλίες για την 50ή επέτειο από τη δημιουργία του συγκροτήματος. Φήμες τούς ήθελαν να ετοιμάζουν ένα ξεχωριστό σόου στο Λονδίνο ή ακόμα και να πραγματοποιούν μια παγκόσμια περιοδεία. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν θα συμβεί, με τον Μικ Τζάγκερ να προτείνει στους φίλους του συγκροτήματος να «μην κρατάνε την αναπνοή τους» μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο.
 
«Μην περιμένετε τίποτα. Ενα συγκρότημα παγιδεύεται» δήλωσε ο Τζάγκερ, διαψεύδοντας τον Κιθ Ρίτσαρντς που είχε δηλώσει λίγους μήνες πριν πως σκέφτονται να γιορτάσουν στο Λονδίνο, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα τον Ιούλιο του 1962.

Εξάλλου, για τον Τζάγκερ οι Stones είναι το «άλλο του συγκρότημα», αφού έχει δώσει προτεραιότητα στο γκρουπ των Superheavy, μια μουσική κολεκτίβα που προσπαθεί να ενώσει τη ροκ, τη ρέγκε και τη σόουλ μουσική. Στο γκρουπ που δημιούργησε ο Τζάγκερ συμμετέχουν ο γιος του Μπομπ Μάρλεϊ, ο Ντέμιαν, η Τζος Στόουν, ο Ντέιβιντ Στιούαρτ και ο ΑΡ Ραχμάν. Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε όσον αφορά τους απρόβλεπτους Stones και οι πιστοί φαν τους ευελπιστούν πως θα τους απολαύσουν ζωντανά για πρώτη φορά μετά το 2007.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου