Connochaet: Μια διανομή για πραγματικά παλιούς υπολογιστές


Υπάρχουν πολλές διανομές που προσπαθούν να προσφέρουν ένα ελαφρύ σύνολο εφαρμογών και γραφικού περιβάλλοντος, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία σε πολύ παλιούς υπολογιστές. Θεωρητικά σχεδόν όλες οι διανομές GNU/Linux είναι συμβατές με πολύ παλιούς επεξεργαστές, αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Όσοι θα δοκιμάσατε μικρές και ελαφριές διανομές σε κάποιον πολύ παλιό υπολογιστή θα προσέξατε κάποια προβλήματα συμβατότητας.

Αυτά υπάρχουν εξ αιτίας των νεότερων εκδόσεων πυρήνα που χρησιμοποιούν αυτές οι διανομές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν drivers για παλαιότερες συσκευές και εξαρτήματα γιατί έχουν πλέον αφαιρεθεί. Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η διανομή με το χειρότερο όνομα και logo στον κόσμο. Το Connochaet!

Το Connochaet χρησιμοποιεί πυρήνα έκδοσης 2.6.32.43 ο οποίος ακόμη δέχεται κάποια commit από τους προγραμματιστές του Linux kernel (τελευταία έκδοση του branch είναι 2.6.32.54) , ενώ ταυτόχρονα διατηρεί drivers για υπολογιστές που κουβαλάνε χρόνια στην κιτρινισμένη ράχη τους. Η ελαφρότητα όπως είναι φυσικό είναι το απολύτως απαραίτητο σε τέτοιες διανομές και για αυτό τον λόγο το Connochaet χρησιμοποιεί ως γραφικό περιβάλλον το IceWM 1.3.7.

Για όσους θέλετε κάτι άλλο υπάρχει και το LXDE σαν επιλογή. Στο επίπεδο των βασικών δεν λείπει τίποτα. Για το ίντερνετ υπάρχουν οι περιηγητές ΧΧΧTerm (εικόνα) και GNU Icecat , για δουλειές γραφείου υπάρχει το Abiword και το Gnumeric, ενώ προσφέρονται ελαφριές εφαρμογές και για αναπαραγωγή πολυμέσων, email και IRC client, διαχειριστής αρχείων, εφαρμογή για αντιγραφή CD και κάποια μικρά παιχνιδάκια.



Οι ελάχιστες απαιτήσεις του Connochaet 0.9 είναι:
Επεξεργαστής: Pentium I (i586)
Μνήμη RAM: 64MB
Χώρος στον δίσκο: 2GB

Όσοι έχετε ακόμα τον προ-προηγούμενο υπολογιστή και δουλεύει, δοκιμάστε το και ελάτε να μας πείτε πόσο καλά λειτουργεί με το Connochaet.
Download
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου