Συνέντευξη με τον Jos Poortvliet του openSUSE

 

To openSUSE είναι μια από τις “μεγάλες” διανομές, και σίγουρα μια από τις καλύτερες. Εισάγοντας πάντα νέες τεχνολογίες στο χώρο, προσφέρει ένα τελευταίας τεχνολογίας λειτουργικό σύστημα στους χρήστες του και ανεβάζει τον πήχη για τους υπόλοιπους. Σε αυτή την συνέντευξη, ο community manager του openSUSE Jos Poortvliet, μας αναλύει τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην τελευταία έκδοση της διανομής, μας εξηγεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν οι κοινότητες διανομών και μας βοηθάει να καταλάβουμε την σχέση της “εταιρίας” με την διανομή.

Πες μας για σένα, και τι ακριβώς κάνεις για το openSUSE?
Είμαι ο Jos Poortvliet, είμαι Ολλανδός, και από φέτος διαμένω στο Βερολίνο με την αρραβωνιαστικιά μου. Δουλεύω για την SUSE σαν Community Manager του openSUSE. Είμαι ενεργός κυρίως στους τομείς του μάρκετινγκ και της προώθησης, καθώς επίσης και γενικότερα σε όλα τα πιο “μαλακά” θέματα του πρότζεκτ όπως την στρατηγική κατεύθυνση, ή την δημιουργία ενός openSUSE foundation.

Πότε/πως ενεπλάκης με το openSUSE?
Όταν με προσέλαβαν ;-)
Ήξερα φυσικά το openSUSE, καθώς και έναν αριθμό ατόμων που δούλευαν σε αυτό, γιατί ήμουν ενεργό μέλος της κοινότητας του KDE. Πολλοί προγραμματιστές του KDE χρησιμοποιούν το openSUSE και ένας αριθμός χρηστών του openSUSE είναι συνεισφέροντες στο KDE. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για το GNOME – το openSUSE έχει μια δυνατή βάση προγραμματιστών. Ακόμη και ο Linus το χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο…

Πέρα από το SUSE, δουλεύεις πάνω σε κάτι άλλο?
Είμαι εντυπωσιασμένος από το ownCloud τελευταία και δουλεύω πάνω στην προώθησή του κλπ. Αν δεν το ξέρετε τσεκάρετέ το…
Επίσης είμαι πολύ απασχολημένος με την μετακόμιση στο Βερολίνο. Τέλος, είμαι μεγάλος φαν της μαγειρικής – κατά κάποιον τρόπο με χαλαρώνει το να κόβω φέτες ανυπεράσπιστα λαχανικά με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Από την στιγμή που είσαι ο community manager του openSUSE, μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των κοινοτήτων…Ποιες είναι οι δυσκολίες της δουλειάς σου και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοινοτήτων που “δεν πληρώνουν” σε σύγκριση με αυτές που πληρώνουν?
Ρωτάς δύο πράγματα για τα οποία θα μπορούσα να μιλάω για ώρες…Θα προσπαθήσω να σου δώσω μια γεύση. Η δουλειά μου έχει δύο πτυχές, το χτίσιμο και την άμυνα. Στην περίπτωση του χτισίματος, θα πρέπει να κάνω ο,τι μπορώ για να βοηθήσω το openSUSE να μεγαλώσει. Για αυτό τον σκοπό, απλά επιλέγω κάτι στο οποίο θεωρώ ότι είμαι καλός και ικανός να το φέρω εις πέρας…

Στην περίπτωση της άμυνας, προσπαθώ να ηρεμώ τα πνεύματα όταν χρειάζεται σε περιπτώσεις “δυνατών” προσωπικοτήτων, να κατευνάζω τον υπερβολικό ενθουσιασμό που οδηγεί σε παρέκκλιση από τους στόχους που όλοι έχουμε στην κοινότητα του ΕΛ/ΑΚ. Για παράδειγμα, προσπαθώ να συντονίσω την συνεργασία διαφορετικών πρότζεκτ. Επίσης κάποιες φορές προλαμβάνω, ή αντιμετωπίζω συγκρούσεις.

Για την διαφορά των κοινοτήτων που πληρώνουν με αυτές που δεν πληρώνουν. Υπάρχουν δύο λόγοι που οι προγραμματιστές που πληρώνονται διαφέρουν από αυτούς που δεν πληρώνονται.

Για να απεικονίσω την πρώτη διαφορά, θα παραθέσω τα λόγια του Till Adam: Υπάρχει το πρόβλημα του “εμπορικού τρένου”. Οι προγραμματιστές που πληρώνονται μπορούν να αφιερώσουν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτούς που δεν πληρώνονται. Επίσης έχουν το πλεονέκτημα του ότι μπορούν να καθίσουν στο ίδιο δωμάτιο με τους συνεργάτες τους και να συζητήσουν/λύσουν προβλήματα πολύ πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μείνουν οι εθελοντές εκτός: Το εμπορικό τρένο των προγραμματιστών που πληρώνονται προχωράει και οι εθελοντές έχουν πολύ μικρή επιρροή σε αυτό.
Η δεύτερη διαφορά είναι φυσικά η “διαχείριση”. Η εταιρία που προσέλαβε τους προγραμματιστές μπορεί να έχει μια δημόσια, ή μια κρυφή ατζέντα. Το αποτέλεσμα που έχει αυτό εξαρτάται και από την εταιρία και από την κοινότητα.

Για παράδειγμα, η κοινότητα του KDE έχει μια δυνατή κουλτούρα ενάντια στον εμπορικό επηρεασμό, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα γνωρίζω, ακόμη και από κοινότητες που έχουν το μισό της μέγεθος. Αυτό είναι καλό γιατί βοηθάει στις σίγουρες αποφάσεις με τεχνικό υπόβαθρο. Φυσικά κάνει τις συνεργασίες δύσκολες πολλές φορές, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.
Στην περίπτωση του SUSE και του openSUSE, η εταιρία κάνει πολύ λίγα προς τον έλεγχο του openSUSE. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό σε άλλες κοινότητες. Οι εταιρίες συχνά δημιουργούν διακυβερνητικές δομές όπως “τεχνικό συμβούλιο”, ή “community steering group” για να επισημοποιήσουν την ενέργεια από την κοινότητα.

Με την SUSE να είναι τόσο χαλαρή δεν έχουμε τέτοια πράγματα στο openSUSE – είμαστε πολύ επίπεδος οργανισμός. Άλλες μεγάλες διανομές με εμπορική υποβοήθηση έχουν πιο σφικτές δομές διαχείρισης. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό είναι κακό βέβαια, καθώς είναι πολύ ευκολότερο το να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, από το να κάνεις μια εκτεταμένη συζήτηση πάνω στο θέμα όπως κάναμε πέρσι. Η ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο και την ελευθερία είναι κάτι που εξαρτάται από την κουλτούρα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν δομές διοίκησης, ενώ οι Ασιάτες και οι Αμερικάνοι δεν αρέσκονται στο σύστημα “κάνε ο,τι θέλεις”. Η ελευθερία λοιπόν, μπορεί να ακούγεται όμορφη αλλά μπορεί να μπερδέψει τα πράγματα ;-)


Ποια ακριβώς είναι δηλαδή η σχέση της Novell με το openSUSE?
Πρώτα απ’ όλα είναι SUSE πλέον – είμαστε και πάλι τελείως πράσινοι!
Δεύτερον, όπως ήδη είπα η SUSE δεν καθοδηγεί και πολύ το openSUSE. Οι περισσότεροι προγραμματιστές του openSUSE που πληρώνονται από την SUSE στην πραγματικότητα δουλεύουν για το openSUSE στον ελεύθερο χρόνο τους. Αν όχι, τότε οι στόχοι τους είναι επικεντρωμένοι στα προϊόντα της SUSE και η διοίκηση τους αφήνει να αποφασίσουν αν είναι λογικό να κάνουν κάτι για το openSUSE και πως να το κάνουν.

Έτσι σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως η εντύπωση που έχει ο κόσμος ότι “Η Εταιρία” κάνει τα πάντα – είναι συχνά λανθασμένη. Στην δική μας περίπτωση, η διοίκηση ξέρει ότι το openSUSE είναι ζωτικό για την SUSE αλλά εμπιστεύονται τους προγραμματιστές και τους αφήνουν να αποφασίσουν αυτοί το πως θα δουλεύουν στο openSUSE. Υπάρχει βέβαια και εδώ η επίδραση του “εμπορικού τρένου”, η οποία είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Έχουμε έναν κανόνα εδώ στην SUSE, που λέει ότι αν υπάρχει κάτι σημαντικό για το openSUSE θα πρέπει να συζητηθεί στο IRC, όχι στο μηχάνημα του καφέ – για να εμποδίσουμε την απομόνωση των εθελοντών και αυτών που δουλεύουν από το σπίτι, όπως εμένα!

Έτσι η σχέση της SUSE με το openSUSE είναι μια σχέση σε χαμηλό επίπεδο – εκεί που γίνεται η δουλειά. Πολύ λιγότερο σε “διοικητικό” επίπεδο. Αυτά που συμβαίνουν στο openSUSE αποφασίζονται μέσα από παραδοσιακά, αξιοκρατικά και αποκεντρωμένα σύνολα, και όχι σε επιτροπές με ψήφους ή κάτι τέτοιο.
Με λίγα λόγια, η SUSE στηρίζει το openSUSE επειδή ξέρουμε ότι το χρειαζόμαστε. Το openSUSE είναι καλό για μας γιατί σεβόμαστε την διαδικασία λήψης αποφάσεων και είμαστε καλοί πολίτες του κόσμου του ελεύθερου λογισμικού.

Θυμάμαι την μουρμούρα της κοινότητας όταν η Novell έκανε συμφωνία με την Microsoft. Πως επηρέασε αυτό το γεγονός την συνοχή και την συνεισφορά της κοινότητας?
Όταν η Novell έκανε συμφωνία με την Microsoft υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια γενικά σε όλη την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού. Δεν δούλευα για το openSUSE τότε, αλλά ξέρω ότι το τέλος του κόσμου προβλέφτηκε πολλές φορές.
Τώρα, 6 χρόνια μετά, φαίνεται ότι αυτή η συμφωνία είχε μικρό αντίκτυπο για το Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Έτσι για μένα τουλάχιστον, είναι απλά μια εμπορική συμφωνία – η Microsoft είναι άλλος ένας συνέταιρος της SUSE, όπως επίσης είναι και οι VMware, IBM και DELL. Όλοι αυτοί πουλάνε άδειες SUSE, οι οποίες πληρώνουν τους προγραμματιστές της SUSE. Αυτό είναι όλο.

Κάθε διανομή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και προσπαθεί να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες. Το openSUSE από την άλλη, προσφέρει στους χρήστες του όλο τον κόσμο του ελεύθερου/ανοιχτού κώδικα λογισμικού. Εκτός από τους νέους χρήστες που θέλουν να μάθουν “τα πάντα γύρω από το Linux”, υπάρχει κάποιος λόγος για τους υπόλοιπους να επιλέξουν το openSUSE αντί κάποιας πιο “ειδικά προσαρμοσμένης” διανομής?
Το openSUSE έχει στόχο και εστιάζει σε αυτόν. Δεν είμαστε τόσο τελευταίας τεχνολογίας όπως το Fedora για παράδειγμα, η τόσο απλοποιημένοι όσο το Ubuntu. Προσπαθούμε να χτίσουμε μια διανομή που θα κάνει την δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι εύκολη στη χρήση για να μην χάνει ο χρήστης χρόνο ρυθμίζοντας πράγματα ή παλεύοντας με την γραμμή εντολών, αλλά την ίδια στιγμή να είναι πολύ ευέλικτη για να μπορεί κανείς να κάνει ο,τι θέλει με αυτή (ακόμη και πράγματα που δεν έχεις προβλέψει ότι μπορεί να χρειαστούν). Το γεγονός ότι το openSUSE χρησιμοποιείται από ΠΟΛΛΟΥΣ προγραμματιστές και σε πολλά γραφεία δείχνει ότι πετύχαμε.

Οπότε αυτή είναι η “ειδικότητα” του openSUSE. Είναι για αυτούς που θέλουν κάτι up n running γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν αναφορές σφαλμάτων όλη την ώρα. Το openSUSE παρέχει περισσότερα εργαλεία για προχωρημένα πράγματα από οποιαδήποτε άλλη διανομή. Μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα, από έναν webserver μέχρι παραμέτρους του πυρήνα από το YaST, και με τα OBS και Tumbleweed προσφέρουμε περισσότερη ευελιξία από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα υπάρχει. Που αλλού μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε συχνές εκδόσεις, ή rolling εκδόσεις, και να μετακινήσαι απρόσκοπτα από το ένα στο άλλο?

Φυσικά, πέρα από το ίδιο το προϊόν, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι και για το ότι είμαστε μια από τις πιο ανοιχτόμυαλες κοινότητες που υπάρχουν. Δουλεύουμε μαζί με άλλες κοινότητες όπως την κοινότητα του GNOME και του πυρήνα, χρησιμοποιώντας τις λύσεις τους και συνεισφέροντας βελτιώσεις. Επίσης δουλεύουμε εκτενώς με άλλες διανομές όπως τις Fedora και Debian.
Τέλος, έχουμε αναπτύξει μερικές από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες στη βιομηχανία. Με το Open Build Service είμαστε έτη φωτός μπροστά από οποιοδήποτε άλλο, και με το SUSE Studio που αν και δεν είναι προϊόν της κοινότητας, δείχνει τα εκπληκτικά πράγματα που μπορείς να χτίσεις πάνω στις τεχνολογίες του openSUSE.

Το YaST είναι ίσως το καλύτερο εργαλείο εγκατάστασης και ρυθμίσεων που υπάρχει. Δώσε μας και άλλα παραδείγματα τεχνολογικής υπεροχής που υπάρχει μόνο στο openSUSE.
Ήδη ανέφερα το Tumbleweed, το αποθετήριο κυλιόμενης έκδοσης (rolling release repo). Το openSUSE παρουσίασε το mirall, ένα desktop εργαλείο για το ownCloud, μέρος του openSUSE 12.1. Επίσης είμαστε η μόνη διανομή με υποστήριξη Btrfs αυτή τη στιγμή, αν και αυτό χρειάζεται ακόμη δουλειά για να δουλέψει σωστά… Μόλις το κάνεις όμως, έχει ένα γραφικό εργαλείο στο YaST που σου επιτρέπει να δεις και να πάρεις πίσω αλλαγές.

Ο διαχειριστής πακέτων zypper, που είναι παρεμπιπτόντως και ο πιο γρήγορος στον κόσμο, μπορεί να κάνει πάρει αυτόματα πίσω αλλαγές αν τις έχεις κάνει σε Btrfs! Μετά φυσικά έχουμε το Open Build Service και τα 150.000+ πακέτα που χτίζονται εκεί – υποστηρίζοντας 27 διανομές σε 7 αρχιτεκτονικές. Επίσης έχουμε το openQA cross-OS σύστημα δοκιμής που σου επιτρέπει να μπουτάρεις το λειτουργικό σύστημα της επιλογής σου σε VM, παίρνει στιγμιότυπο οθόνης από την διαδικασία μπουταρίσματος και σου δείχνει αν όλα πήγαν όπως περίμενες. Και υπάρχουν και πολλά άλλα…

Ποια είναι η αγαπημένη σου “γεύση” στο openSUSE και γιατί?
Έρχομαι από το KDE οπότε αυτό έχω συνηθίσει. Δεν μπόρεσα ποτέ να προσαρμοστώ στο GNOME 2 αλλά μου αρέσει το GNOME 3 και σκοπεύω να αλλάξω το desktop και το laptop σύντομα σε GNOME 3 (στο οποίο χρησιμοποιώ πάρα πολλά extension για να προσθέσω πράγματα όπως taskbar κλπ) γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ πιο κατάλληλο για laptop απ’ ότι για desktop…

Αν δεν υπήρχε openSUSE, ποια θα ήταν η διανομή της επιλογής σου?
Το Arch Linux, το οποίο χρησιμοποιούσα πριν το openSUSE. Ήθελε πιο πολύ δουλειά για να το συντηρείς και να το εγκαταστήσεις κλπ αλλά ήταν rolling release. Ευτυχώς τώρα μπορώ να έχω μια διανομή που είναι και εύκολη στην εγκατάσταση, και εύκολη στη συντήρηση, και έχει και rolling release repo ;-)

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου