Οι νεκρές πόλεις της Συρίας

 
Φωτογραφία Bernard Gagnon

Στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ των πόλεων Aleppo και Hama βρίσκονται 700 περίπου εγκαταλειμμένοι οικισμοί. Χρονολογούνται από το 10 - 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι απομεινάρια της Χριστιανικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Ανάμεσα σε αυτές τις σημαντικές νεκρές πόλεις περιλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, η Serjilla και η al Bara. O ναός του Αγίου Συμεών του Στυλίτη είναι η αρχαιότερη σωζόμενη Βυζαντινή εκκλησία και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.
 
Φωτογραφία ShaneAH

Είναι χτισμένες σε περιοχές με πετρώματα ασβεστόλιθου, που είναι γνωστές ως "Όρεινοί Όγκοι Ασβεστόλιθου". Αυτά τα αρχαία ερείπια καλύπτουν μια περιοχή πλάτους 20-40 χλμ. και μήκους 140 χλμ. Εγκαταλείφθηκαν από τον 8ο - 10ο αιώνα. Τα μνημεία και τα κτίρια όμως διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση: κατοικίες, ειδωλολατρικοί ναοί, χριστιανικές εκκλησίες και ιερά, ταφικά μνημεία, λουτρά, δημόσια κτίρια κ.λ.π. Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της απουσίας της ανθρώπινης παρουσίας.
 
Φωτογραφία Heretiq

 
Φωτογραφία illustir

Ο Chris Wickham, καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε έγκυρη έρευνά του, ισχυρίζεται ότι οι οικισμοί κατοικούνταν από ευημερούντες βοσκούς, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά.
 
Φωτογραφία Pilar Torres

 
Φωτογραφία Odilia

Τα εντυπωσιακά ερείπια είναι το αποτέλεσμα της ευημερίας των αγροτών, που επωφελούνταν από ένα ισχυρό διεθνές εμπόριο ελαιολάδου. Αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν απλώς ευημερούντες οικισμοί αγροτών, αλλά πόλεις που άκμασαν, καθώς βρίσκονταν κατά μήκος των μεγάλων εμπορικών δρόμων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
 
Φωτογραφία Hovic

 
Φωτογραφία Varun Shiv Kapur

Όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες, οι διαδρομές του εμπορίου άλλαξαν και οι πόλεις αυτές έχασαν την πηγή της οικονομικής ευημερίας τους.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις πόλεις τους και κατευθύνθηκαν σε άλλες, οι οποίες άκμαζαν υπό την κυριαρχία των Αράβων.

 
Φωτογραφία Hovic

 
Φωτογραφία Bernard Gagnon

Από το 2011 αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με την οποία οι οικισμοί αυτοί αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία του τρόπου ζωής, της αρχιτεκτονικής και των πολιτιστικών παραδόσεων των αγροτικών πολιτισμών, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή την εποχή εκείνη.

 
Φωτογραφία Hovic

 
Φωτογραφία Bertramz

Τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν τις νεκρές πόλεις ελεύθερα, παρά το γεγονός ότι διενεργούνται ανασκαφές και έρευνες.Δυστυχώς η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα και την αρχαιολογική αξία των οικισμών αυτών. Πάντα όμως καλοδέχονται τους επισκέπτες.
 
Φωτογραφία Odilia


Φωτογραφία ShaneAH

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου