Στο ανοιχτό λογισμικό στρέφεται το ισλανδικό δημόσιο για να μειώσει τις δαπάνες του



Μπορεί η Ισλανδία όπως και η Ελλάδα να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα όμως αντίθετα με εμάς, βρίσκει τρόπους να τα αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσημη στροφή της χώρας προς το ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό. Σύμφωνα με πρόγραμμα που εκπόνησε η ισλανδική κυβέρνηση, στόχος είναι μέσα σε ένα χρόνο όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν αντί για εμπορικά προγράμματα, ελεύθερο λογισμικό. Επίσης υπάρχει ντιρεκτίβα ώστε να προτιμούνται προμηθευτές και εταιρείες που χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό στις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η κίνηση δεν προκαλεί εντύπωση βέβαια καθώς δωρεάν εφαρμογές όπως το LibreOffice μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το Microsoft Office παρέχοντας την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, αρκετά από τα σχολεία της χώρας έχουν ήδη αντικαταστήσει τα Windows με το Ubuntu προκειμένου και αυτά να μειώσουν τα έξοδα τους.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος Tryggvi Björgvinsson, βασικός λόγος για την προσπάθεια αυτή είναι φυσικά η ελαχιστοποίηση του κόστους. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και η επιθυμία να ενισχυθεί ο τομέας του ελεύθερου λογισμικού καθώς ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές εταιρείες που να αναπτύσσουν δωρεάν και ανοιχτό λογισμικό.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου