Fennec: Η μικρότερη αλεπού στον κόσμο


Φωτογραφία dierk schaefer
Η fennec είναι ένα είδος αλεπούς, το οποίο ζει στην βόρεια Αφρική, στην έρημο Σαχάρα και την Ασία. Απαντάται από το Μαρόκο έως την Αίγυπτο, νότια έως τον Νίγηρα και ανατολικά μέχρι τη χερσόνησο του Σινά και το Κουβέιτ.


Φωτογραφία Drew Avery
Ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών και είναι το μικρότερο μέλος της. Το ζώο αυτό ζυγίζει 0,68-1,6 κιλά, το μήκος του σώματός του κυμαίνεται μεταξύ 24-40 εκατοστών και το ύψος του φτάνει τα 20,3 εκατοστά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα ασυνήθιστα μεγάλα αυτιά της, που έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.


Φωτογραφία Tim Parkinson
Η μικρή αυτή αλεπού έχει προσαρμοστεί, ώστε να μπορεί να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες της ερήμου. Η γούνα της, τα αυτιά της, ακόμα και τα νεφρά της λειτουργούν όλα με τέτοιο τρόπο, που να τη βοηθούν να επιβιώσει.


Φωτογραφία tanakawho
Η γούνα της έχει ένα υπόλευκο χρώμα και είναι πολύ μαλακή. Τα πέλματα της καλύπτονται από γούνα, για να προστατεύονται από την καυτή άμμο της ερήμου. Τα μεγάλα αυτιά της έχουν τη δική τους χρησιμότητα. Στο τέλος τους έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα, τα οποία απομακρύνουν τη θερμότητα. Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα κι έτσι η fennec μπορεί να ακούσει το υποψήφιο θήραμά της, που μπορεί να είναι ακόμα και υπόγεια.

Φωτογραφία Umberto Salvagnin
Είναι ένα νυχτόβιο, παμφάγο ζώο. Τρωκτικά, έντομα, πουλιά, αυγά και κουνέλια είναι οι κυριότερες πηγές διατροφής του. Η fennec μπορεί να ζήσει γι΄αρκετό διάστημα χωρίς νερό, αφού τα νεφρά της λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιορίζεται η απώλεια νερού από το σώμα της. Η αφρικάνικη κουκουβάγια, το καρακάλ, το τσακάλι, η ύαινα και το saluki (ένα είδος σκύλου της περιοχής) είναι οι κυριότεροι θηρευτές της.


Φωτογραφία yvonne n
Είναι ένα κοινωνικό ζώο και ζευγαρώνει μια φορά στη ζωή της. Το κάθε ζευγάρι ελέγχει την περιοχή του. Αναπαράγεται μια φορά κάθε χρόνο. Μετά από περίοδο κύησης 50-52 ημερών γεννιούνται από ένα έως τέσσερα μικρά.


Φωτογραφία Tom Thai
Η διάρκεια ζωής της αλεπούς fennec είναι 14 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Φτιάχνει τη φωλιά της σκάβοντας στην άμμο, είτε σε ανοιχτό χώρο είτε σε σημεία που προφυλλάσσονται από φυτά, διαλέγοντας αμμόλοφους με σταθερή άμμο. Οι φωλιές που φτιάχνουν κάτω από την άμμο, σε στέρεα εδάφη, μπορεί να καλύπτουν έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων και να έχουν 15 διαφορετικές εισόδους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φωλιές διαφορετικών οικογενειών συνδέονται μεταξύ τους ή βρίσκονται πολύ κοντά. Όταν το έδαφος είναι μαλακό και η άμμος πιο χαλαρή, η φωλιά τους είναι πιο απλή με μία μόνο είσοδο, που οδηγεί σε έναν μόνο θάλαμο.


Φωτογραφία Tim Parkinson
Η αλεπού fennec δεν απειλείται με εξαφάνιση. Πρέπει όμως να ελεγχθεί το εμπόριό της. Παρόλο που δεν προκαλεί καμιά ζημιά στον άνθρωπο, κυνηγιέται από αυτόν και η γούνα της αποτελεί λάφυρο για τους αυτόχθονες της Σαχάρας και του Σινά. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν μια fennec για κατοικίδιο, όπως ακριβώς ένα σκύλο ή μια γάτα. Θεωρείται μάλιστα εξωτικό είδος. Εκτρέφεται για το σκοπό αυτό παρόλο που δεν είναι εξημερωμένο ζώο.



Φωτογραφία Tim Parkinson
Μια αλεπού fenec θεωρείται ότι αποτέλεσε έμπνευση για τον Γάλλο συγγραφέα Antoine de Saint-Exupery, για τη δημιουργία του χαρακτήρα της αλεπούς στον "Μικρό Πρίγκιπα". Είναι το εθνικό ζώο της Αλγερίας και το παρατσούκλι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας αυτής.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About Mario Agapios

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!