Αυτές οι 10 "ΕΤΑΙΡΙΕΣ" ελέγχουν ΟΛΑ όσα αγοράζετε!

Ονομάζεται "Η ψευδαίσθηση της επιλογής". Το διάγραμμα που παρουσιάζουμε δείχνει ότι τα περισσότερα προιόντα που αγοράζουμε σήμερα, ελέγχονται από λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Παρόλο που πιστεύουμε ότι σε ένα SuperMarket έχουμε χιλιάδες επιλογές προιόντων, τελικά αποδεικνύεται ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε λίγες μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επώνυμων προιόντων. Είναι πραγματικά "ανατριχιαστικό" να σκεφτεί κανείς ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά που καθερινά συζητάμε, ουσιαστικά ελέγχεται από "πολύ λίγους" σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παραπάνω πληροφορία έρχεται να συμφωνήσει και με την παλαιότερη έρευνα (2011) για τις 147 ΥΠΕΡ-εταιρίες που έλεγχουν τον κόσμο όπου :
 
Οι αναλυτές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας απέσπασαν από μια βάση δεδομένων 37.000.000 επιχειρήσεων, απ' όλο τον κόσμο, 43.060 πολυεθνικές με στόχο να εξετάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις ιδιοκτησίας. Εν συνεχεία κατασκεύασαν ένα... μοντέλο προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες εξ αυτών ελέγχουν ποιες, μέσω συμμετοχών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και τα λειτουργικά έσοδα αυτών.

Στόχος τους ήταν να χαρτογραφήσουν τη δομή της οικονομικής εξουσίας σήμερα στον πλανήτη. Βρήκαν τελικά 1.318 εταιρείες με αλληλοσυνδεόμενες ιδιοκτησίες. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες είχε δεσμούς με δύο ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε μία από τις παραπάνω 1.318 εταιρείες ήταν συνδεδεμένη ιδιοκτησιακά με 20 ακόμη εταιρείες. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι αν και αυτές οι 1.318 ήταν υπεύθυνες μόλις για το 20% του συνόλου των λειτουργικών εσόδων παγκοσμίως, κατείχαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης του κόσμου και τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κολοσσούς του πλανήτη, ομάδες που αντιπροσωπεύουν ακόμη ένα 60% των παγκόσμιων εσόδων.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την ανάλυσή τους στο ιδιοκτησιακό δίκτυο των διεθνικών επιχειρήσεων, οι επιστήμονες του ελβετικού ινστιτούτου βρήκαν ότι στην κορυφή υπάρχει μια «σούπερ οντότητα» 147 εταιρείων, ποσοστό μικρότερο του 1%, οι οποίες ήλεγχαν το 40% του συνολικού πλούτου σε αυτό το δίκτυο. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι τράπεζες. Μεταξύ αυτών και τα γνωστά ονόματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως η βρετανικές Barclays και Lloyds, οι αμερικανικές JP Morgan και Goldman Sachs, οι γερμανικές Deutsche Bank και Allianz και οι ελβετικές UBS και Credit Suisse.



Ψευδαίσθηση Επιλογής Λοιπόν! 
Σκεφτείτε το την επόμενη φορά, που θα απλώσετε το χέρι σας στο ράφι !
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου