Τελευταία ημέρα για "φθηνό" πετρέλαιο



Σήμερα η τελευταία ημέρα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Τελευταία ημέρα που το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και η ζήτηση για την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Αυτό επειδή από αύριο, 1η Μαΐου, θα αυξηθεί περαιτέρω ο ΕΦΚ και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί η τελική τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4 - 1,5 ευρώ το λίτρο. Ήδη σε αρκετά πρατήρια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα.

Η μέση τιμή του πετρελαίου ήταν χθες 1,037 ευρώ το λίτρο με ελάχιστη τιμή τα 97 λεπτά και μέγιστη το 1,21 ευρώ. Ακριβότερες περιοχές είναι Κρήτη, Κυκλάδες και Επτάνησα και φθηνότερες περιοχές της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη και η Αττική.

Από τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 80% του αντίστοιχου ΕΦΚ στο ντήζελ κίνησης.

Στόχος της αύξησης είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης.

Βασικό κίνητρο του λαθρεμπορίου, είναι η διαφορά τιμής των δύο καυσίμων η οποία τώρα υπερβαίνει το μισό ευρώ ανά λίτρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, επεξεργάζονται σενάρια για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου