Ντιμπέιτ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει στις 11 Ιουνίου το online forum Intelligence στο Cadogan Hall του Λονδίνου.

Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το προσεχές καλοκαίρι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που είναι υπέρ της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου του Observer, Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς - Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρμαχος της επιστροφής των μαρμάρων στο εν λόγω ντιμπέιτ θα είναι ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ πολέμιοι ενός τέτοιου ενδεχομένου θα τεθούν οι Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι.

Το ιστορικό της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα 


«Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι». Με τα λόγια αυτά είχε ανοίξει την κουβέντα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα για να έρθει σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007 να ανακοινώσει ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, το 2009, το Βρετανικό Μουσείο «ξαναχτύπησε» με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν θετικό στο ενδεχόμενο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η ελληνική πλευρά θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε αμέσως.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου