Ιωάννα της Λωραίνης


Πιο γνωστή σαν Ζαν ντ Άρκ (1412-1431). Γεννήθηκε σε μικρό χωριό στις όχθες του Μένση στην Αυρηλία, γι' αυτό λέγεται και "Αυρηλιανή παρθένος".

Η Ιωάννα γεννήθηκε από γονείς χωρικούς και είχε τρία μεγαλύτερα αδέλφια και μια αδελφή. Ήταν πολύ ευσεβής κι από μικρή έβλεπε οράματα, ενώ όταν έγινε 13 χρονών είπε ότι άκουσε τη φωνή του Χριστού που της έλεγε να φύγει και να πάει στη Γαλλία, για να σώσει την Ορλεάνη, που ήταν πολιορκημένη. Το 1428 ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας ήταν στην κατοχή των Άγγλων που είχαν πολιορκήσει την Ορλεάνη. Η Ιωάννα, μετά από πολλούς μήνες, κατόρθωσε να δει τον δελφίνο Κάρολο Ζ' της Γαλλίας και να τον πείσει να επιτεθεί εναντίον των Άγγλων, γιατί του είπε ότι θα νικήσει και θα στεφτεί βασιλιάς στη Ρεμς.

Μπήκε στην πολιορκημένη Ορλεάνη, έδωσε τρόφιμα και θάρρος στους Γάλλους και ζώστηκε τ' άρματα, πήρε τη σημαία και καβάλα στ' άλογο όρμησε ατρόμητη, πρώτη εναντίον του εχθρού.

Ήταν τόσο ασυγκράτητη η ορμή και η μαχητικότητα των Γάλλων, που οι Άγγλοι έχασαν το ηθικό τους, έλυσαν τη πολιορκία και απομακρύνθηκαν. Ύστερα από το θρίαμβο αυτό ο Δελφίνος στέφθηκε βασιλιάς στη Ρεμς.

Ο Κάρολος πήρε κοντά του την Ιωάννα για σύμβουλο και έβαλε σκοπό του να διώξει τους Άγγλους από τη Γαλλία. Η νεαρή ηρωίδα οδήγησε ξανά το γαλλικό στρατό και σ' άλλες νίκες. Από τότε το γόητρο του Κάρολου Ζ' εδραιώθηκε, αλλά η τύχη έπαψε να είναι με τα όπλα των Γάλλων, γιατί ο Κάρολος ήταν πάντοτε υπέρ των διαπραγματεύσεων.

Στις 8 Σεπτέμβρη μια επίθεση ενάντια στο Παρίσι αποτυχαίνει. Στις 23 Μάη 1430, έξω από την πολιορκημένη Κομπιένη, η Ιωάννα ντ Άρκ πιάστηκε αιχμάλωτη και, με τη μεσολάβηση του επίσκοπου του Μποβέ που ήταν συνεργάτης των Άγγλων, πουλήθηκε και παραδόθηκε στους Άγγλους. Οι Άγγλοι, από μίσος για τα κατορθώματά της που τους στοίχισαν ακριβά, την έφεραν στη Ρουένη και την κατηγόρησαν για μάγισσα και αιρετική και τη δίκασαν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Εκεί, παρόλο που θαύμασαν την αγέρωχη περιφρόνηση της μπροστά στο κίνδυνο που την απειλούσε, την καταδίκασαν να καεί στη φωτιά.

Στις τελευταίες της στιγμές η Ιωάννα, στάθηκε αγέρωχη και αρνήθηκε ν' αποκηρύξει τις φωνές του Χριστού που άκουγε. Στο 1431 ανέβηκε στη φωτιά στην πλατεία της Ρουένης και κάηκε ζωντανή.

Οι Γάλλοι, μετά το θάνατό της, πάντα με σύμβουλό τους την Ιωάννα Ντ' Άρκ, έδιωξαν τους Άγγλους από τη χώρα τους. Το 1450 έγινε αναθεώρηση της δίκης και η μνήμη της αποκαταστάθηκε (στις 7 Ιούλη 1456). Το 1909 ανακηρύχθηκε οσία της καθολικής Εκκλησίας και το 1920 αγία.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου