To «στοιχειωμένο» Euro των Οράνιε


Αναμφίβολα η Ολλανδία ήταν η μεγάλη απογοήτευση του Euro 2012. Το σύνολο του Φαν Μάρβαϊκ είχε μονάδες όπως ο Ρόμπι Φαν Πέρσι που έσπασε τα κοντέρ στην Πρέμιερ Λιγκ, ο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Ρόμπεν, Ο Ράφα Φαν ντερ Φάαρτ, ο «φαρμακερός» Χούντελααρ, ο Σνάιντερ και άλλοι, αλλά δεν πήρε ούτε βαθμό!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι οράνιε απογοητεύουν…

Τη δεκαετία του 1970, η… πορτοκαλί επανάσταση του Ρίνους Μίχελς και του Total Football εντυπωσίαζε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και έκανε τον Βραζιλιάνο Κάρλος Αλμπέρτο να κάνει λόγο για την μοναδική ομάδα που του προσέφερε κάτι διαφορετικό ως θέαμα, αφού μετά από αυτήν όλες του φαίνονταν ίδιες. Ωστόσο, παρά το διαστημικό ποδόσφαιρο της παρέας του Γιόχαν Κρόιφ, δεν προστέθηκε κάποιος τίτλος στην τροπαιοθήκη της ομάδας.

Στο Μουντιάλ του 1974 λύγισε στον τελικό του Μονάχου από τη Δυτική Γερμανία, ενώ σε αυτό του 1978 ήταν η σειρά της Αργεντινής να τη σταματήσει. Η Ολλανδία στο δεύτερο, δεν είχε στη σύνθεσή της και τους Κρόιφ, Φαν Χάνεγκεμ και Φαν Μπέβερεν, που είχαν αρνηθεί να «κατέβουν». Ανάμεσα στα δύο Μουντιάλ ωστόσο, υπήρχε και το Euro του 1976, μία μεγάλη απογοήτευση για τους οράνιε, η ιστορία της οποίας είναι λιγότερο γνωστή από αυτές των Παγκόσμιων Κυπέλλων.

Σε αντίθεση με το επερχόμενο Μουντιάλ, η Ολλανδία είχε στη σύνθεσή της τους Κρόιφ και Φαν Χάνεγκεμ. Παρατάχτηκε στα γήπεδα της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να φέρει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης. Στον ημιτελικό του Ζάγκρεμπ όμως, βρήκε απέναντί της την πανίσχυρη τότε Τσεχοσλοβακία.

Εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αέρα και βροχής, που έκανε τους Times να χαρακτηρίσουν τον αγωνιστικό χώρο ως χωράφι, οι Τσεχοσλοβάκοι -που στο τέλος έφτασαν μέχρι τον τίτλο- επικράτησαν με 3-1 της Ολλανδίας. Ωστόσο, η φάση που έμεινε στην ιστορία και αποτέλεσε και… αντικείμενο ντοκιμαντέρ στην Ολλανδία το 2008, έγινε στις καθυστερήσεις και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της τελικής νικήτριας.

Το σκορ ήταν 1-1 και έμεναν περίπου έξι λεπτά μέχρι τη λήξη της παράτασης, με τις δύο ομάδες να παίζουν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής των Γιόχαν Νέεσκενς και Ζντένεκ Νεχόντα. Ο Αντόνιο Πανένκα έκανε ένα φάουλ στον Κρόιφ, το οποίο ο Ουαλός διαιτητής Κλάιβ Τόμας δεν έδωσε και στην αντεπίθεση οι Τσεχοσλοβάκοι σκόραραν! Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Ολλανδούς, που σε όλο το ματς είχαν έντονα παράπονα από τον διαιτητή. Πριν τη σέντρα, ο Τόμας έδωσε τη χαριστική βολή, αποβάλλοντας τον Φαν Χάνεγκεμ. Και εδώ οι απόψεις διίστανται, με την αποβολή να αποτελεί… μυστήριο, σημείο τριβής για πάρα πολλά χρόνια και να δίνει έμπνευση στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ!

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φαν Χάνεγκεμ είχε προηγούμενα με τον Κλάιβ Τόμας. Τέσσερα χρόνια πριν τη διοργάνωση, σε ένα ματς Μπενφίκα-Φέγερνορντ, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής καυχιόταν ότι είχε αποκαλέσει τον Ουαλό κλέφτη. Εκείνος είχε απαντήσει ότι δεν είχε ακούσει τη βρισιά και ότι αν το έκανε, θα προσπαθούσε να πετύχει μακροχρόνια τιμωρία για τον ποδοσφαιριστή. Οι Ολλανδοί είχαν πέσει πάνω σε ένα διαιτητή με πυγμή και… ξεροκεφαλιά ανάλογη με τη δική τους.

Στη φάση της αποβολής, υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Αυτή του διαιτητή, που αναφέρει ότι προειδοποίησε τον παίκτη να μην περάσει τη γραμμή του κέντρου μέχρι να γίνει η σέντρα. Ο Φαν Χάνεγκεμ το έκανε και εκείνος τον απέβαλλε. Ο τότε παίκτης της Φέγερνορντ ισχυριζόταν από την πλευρά του ότι ο Τόμας τον κάλεσε να κάνει τη σέντρα. Εκείνος απάντησε «Γιατί εγώ; Εγώ είμαι μέσος. Ο Ρουντ Γκεελς είναι επιθετικός, θα την κάνει αυτός». Ο Ουαλός τότε τον φώναξε να πάει κοντά του. Εκείνος δεν έκανε βήμα, περιμένοντας από τον διαιτητή να πάει δίπλα του. Ο Τόμας τον φώναξε ξανά και αμέσως μετά τον απέβαλε.

Το video φαίνεται να δικαιώνει την εκδοχή του παίκτη, χωρίς ωστόσο να τον απαλλάσσει από τις ευθύνες της αποβολής, καθώς η συμπεριφορά του στη φάση και γενικώς στο ματς δεν ήταν και η καλύτερη. Ο Τόμας είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να τρέχω τριγύρω στον αγωνιστικό χώρο και να κυνηγάω τους απείθαρχους παίκτες».

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει μια ανάλογη φάση με τον Κρόιφ, ο οποίος στο τέλος είχε πάει στον διαιτητή και είχε πάρει την κίτρινη κάρτα. Ο Φαν Χάνεγκεμ περίμενε από τον διαιτητή να πάει προς το μέρος του και δεν γλίτωσε την κόκκινη κάρτα! Στην αρχή μάλιστα αρνούταν πεισματικά να αποχωρήσει και μόνο όταν ο Ουαλός ρέφερι απείλησε με διακοπή, πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Ένα γκολ μετά από φάουλ και μια αποβολή πριν τη σέντρα, αποτελείωσαν τους Ολλανδούς, οι οποίοι δέχτηκαν και τρίτο τέρμα, βλέποντας την λάμψη της κούπας να σβήνει.

Στο ντοκιμαντέρ της ολλανδικής τηλεόρασης, ο Τόμας παραδέχεται το λάθος του στο φάουλ του Κρόιφ. Ο Φαν Χάνεγκεμ ωστόσο, δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι του πήρε τόσα χρόνια για να το πράξει. Η μέρα εκείνη, τον στοιχειώνει ακόμα!

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου