H αθώωση του Τέρι και η νομιμοποίηση του ρατσισμού


Το Westminster Magistrates’ Court έκρινε αθώο τον Τζον Τέρι της Τσέλσι από τις κατηγορίες για ρατσιστική επίθεση στον Άντον Φέρντιναντ της ΚΠΡ. Θεώρησε ότι όλα οφείλονταν σε μία μεγάλη παρεξήγηση δίνοντας ουσιαστικά την εξής εικόνα: Ότι όποιος χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι το έκανε με επιθετικό σκοπό, δεν είναι ένοχος.

Η υπεράσπιση του κεντρικού αμυντικού της Τσέλσι στάθηκε στην έλλειψη αποδείξεων, αφού η ρατσιστική επίθεση υποδεικνυόταν από το διάβασμα των χειλιών του παίκτη μετά τον αγώνα, ενώ ο Αντον Φέρντιναντ, από τη στιγμή που θεωρήθηκε ότι είχε άμεσο συμφέρον, δεν ήταν αξιόπιστος μάρτυρας. Ο Τέρι δεν αρνήθηκε ότι είπε τις τρεις επίμαχες λέξεις, γα**** μαύρο μ***ι, αλλά τόνισε ότι δεν είχε σκοπό να επιτεθεί στον συμπαίκτη του και ότι απλά επανέλαβε τις φράσεις που άκουσε. Παρεξήγηση, απεφάνθη το δικαστήριο. Η Νατάσα Χένρι, δημοσιογράφος στην μεγαλύτερη εφημερίδα που απευθύνεται στην μαύρη βρετανική κοινότητα, με άρθρο της στον Guardian υπογράμμισε τους κινδύνους που απορρέουν από τέτοιες αποφάσεις, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον κόσμο, που τυφλωμένος από την αγάπη για την ομάδα του, δεν βλέπει την πραγματικότητα. Ακολουθεί το άρθρο της.

Σουρεάλ. Αυτός είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψω την εβδομάδα μου στα δικαστήρια για τη δίκη του Τζον Τέρι. Ως ποδοσφαιρική οπαδός και αθλητική δημοσιογράφος για την μεγαλύτερη “μαύρη” εφημερίδα της Βρετανίας, είχα άμεσο ενδιαφέρον στις διεργασίες. Πάντα ήμουν φοβισμένη σχετικά με το τι θα δείξουν οι αποδείξεις για τον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου και η γλώσσα που ακούσαμε δεν μας απογοήτευσε.
Έχω βρεθεί σε πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα, ώστε να ξέρω ότι πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούν δεν είναι από αυτές που θα πεις μπροστά στη γιαγιά σου. Αυτό δεν το κάνει αποδεκτό, αλλά είναι γνωστό ότι όταν οι ποδοσφαιριστές συμμετέχουν σε πειράγματα, οι συμπεριφορές τους είναι βλάσφημες και παιδαριώδεις.

Αυτό που είναι απογοητευτικό ωστόσο, είναι η αρνητική υποδοχή προς τον Άντον Φέρντιναντ. Δεν άκουσε τίποτα. Δεν παραπονέθηκε, ούτε αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες απέναντι στον Τέρι. Ήταν απλά η άτυχη ψυχή, σε σχέση με τον οποίο οι λέξεις “γαμ***ο μαύρο μ***” ακούστηκαν στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά η συμπεριφορά προς τον αμυντικό της ΚΠΡ δείχνει τη σκοτεινή πλευρά κάποιων από των ποδοσφαιρικών οπαδών. Αυτή η έμφυτη αντίληψη ότι πρέπει να υποστηρίξεις τον σύλλογό σου, ανεξαρτήτως πραγματικότητας και συνθηκών. Μερικοί οπαδοί δείχνουν να αγνοούν την έννοια του τι είναι σωστό, αφού η εμμονή τους ωθεί στα άκρα, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που πληγώνονται στην πορεία.

Πανό υπέρ του Τζον Τέρι έξω από το δικαστήριο

Ήταν κάτι το υπερβολικά χονδροειδές να βλέπεις τους οπαδούς του κατηγορούμενου να φωνάζουν συνθήματα και να πίνουν την ώρα που ο παίκτης έφευγε από το δικαστήριο, περικυκλωμένος από τους άνδρες ασφαλείας. Αφού η ετυμηγορία “αθώος” ακούστηκε, η συνοδεία του, σε δημόσια θέα, έγνεψε επιθετικά, την ώρα που η οικογένεια του Φέρντιναντ έμενε σιωπηλή.
Η αθώωση του Τέρι έχει ευρύτερες επιπτώσεις για το άθλημα και την μαύρη κοινότητα στο σύνολό της. Είναι λοιπόν αποδεκτό να χρησιμοποιείς ρατσιστικές εκφράσεις, αν δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι το έκανες με κακία; Αυτό δεν μου ακούγεται σωστό. Οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε σε αυτή τη σειρά, δεν είναι αποδεκτές. Το να ισχυριζόμαστε ότι είναι, μας αφήνει σε μια επικίνδυνη θέση στην κοινωνία, αφού περιμένω αρκετό κόσμο να χρησιμοποιεί αυτό που ήδη αποκαλείται “σαρκαστική υπεράσπιση” στα δικαστήρια.

Κατά την άποψή μου, θα ήταν αφελές για εμάς να πιστέψουμε ότι δεν θα δούμε άλλες περιπτώσεις να δραπετεύουν από τις κατηγορίες για “καταχρηστική γλώσσα” επειδή δεν μπορεί να αποφασιστεί το πλαίσιο χρησιμοποίησής της. Σίγουρα, οι λέξεις μόνες τους δεν είναι αρκετά άσχημες ώστε το πλαίσιο να είναι άσχετο; Το γεγονός ότι πολλοί στο Λόφτους Ρόοντ εκείνο το απόγευμα του Οκτώβρη ένιωσαν πληγωμένοι και σε δύσκολη θέση από τις λέξεις του Τέρι πρέπει να είναι αρκετό για να σταθεί και να διαβεβαιώσει ότι δεν επιτρέπουμε σε αυτού του είδους τις καταστάσεις να γίνουν κοινοτοπία.

Δεν βλέπω στο μέλλον πολλούς παίκτες να τολμούν να διαμαρτυρηθούν αν νιώθουν ότι έχουν δεχτεί ρατσιστικές επιθέσεις. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα περιμένουν ανάλογο αποτέλεσμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος άλλος εκεί για να στηρίξει τις αποδείξεις τους. Θα έλεγα ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών. Όσον αφορά τους οπαδούς στις κερκίδες, πως μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να συμπεριφέρονται σωστά αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο για τους παίκτες μας στον αγωνιστικό χώρο;

Πως μπορώ να εξηγήσω στο 10χρονο ξαδερφάκι μου ότι η ρατσιστική γλώσσα δεν είναι εντάξει, όταν πιθανόν είναι; Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείται με μη προσβλητικό τρόπο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί, με την έρευνα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και την αναμέτρηση της ΚΠΡ με την Τσέλσι στις 15 Σεπτεμβρίου. Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο δράμα και επιπλέον επιπλοκές, αφού περισσότερες ερωτήσεις γίνονται και περισσότερες γνώμες ακούγονται. Ήδη η κατάσταση τρέχει για εννέα μήνες και δεν θα με εκπλήξει αν είμαι ακόμα εδώ και γράφω για αυτό τέτοια μέρα την επόμενη χρονιά. Αλλά ανεξαρτήτως από την απόφαση του δικαστηρίου και με τα όσα λένε οι άλλοι, ποτέ δεν θα θεωρήσω αποδεκτή τη χρησιμοποίηση τέτοιων λέξεων, στο οποιοδήποτε πλαίσιο.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου