Όταν οι φανέλες απέκτησαν αριθμούς


Διαβάστε στο «Σαν σήμερα» πότε ήταν η πρώτη φορά που οι ποδοσφαιριστές φόρεσαν νούμερα στις φανέλες τους. Ποιές ομάδες το εφάρμοσαν και ποιοί αντέδρασαν.

Στις 25 Αυγούστου του 1928 στον άνοιγμα της σεζόν (1928-1929) στην Αγγλία έγινε η πρώτη απόπειρα εμφάνισης αριθμών στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Τα νούμερα σήμερα θεωρούνται κάτι δεδομένο, ωστόσο η επιτροπή διαχείρισης του ποδοσφαίρου της Αγγλίας χρειάστηκε πολύ καιρό για να πεισθεί πως ήταν καλή ιδέα. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Άρσεναλ εμφανίστηκαν στο γρασίδι του «Χίλσμπορο» με τους παίκτες τους να φορούν φανέλες από το 1 έως το 22.

Παράλληλα το ίδιο έκαναν και οι Τσέλσι με τη Σουόνσι στον παιχνίδι του «Στάμφορντ Μπριτζ». Το συγκεκριμένο πείραμα έφερε τύχη στην Τσέλσι που νίκησε με 4-0, όχι όμως και στην Άρσεναλ που ηττήθηκε με 3-2.Μετά από το εγχείρημα των τεσσάρων ομάδων οι αγγλικοί σύλλογοι πήραν εντολή από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να σταματήσουν να εμφανίζονται με αριθμούς στις φανέλες, καθώς θεωρούσε πως με αυτόν τον τρόπο αλλοιωνόταν η εμφάνιση που είχαν και πως τα χρώματα θα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα.

Στον τελικό του FA Cup το 1933 ανάμεσα σε Έβερτον και Μάνστεστερ Σίτι οι παίκτες φόρεσαν φανέλες με αριθμούς για να βοηθήσουν στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα. Το 1939 η επιτροπή πρωταθλήματος πήρε την απόφαση να επιτρέψει τα νούμερα. Ωστόσο κάποιες ομάδες αντέδρασαν γιατί το κόστος ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα. Όμως τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και με 24 ψήφους υπέρ και 20 κατά πέρασε ο κανονισμός.

Το σύστημα έκανε ντεμπούτο μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα τη σεζόν 1946-1947, ωστόσο η FIFA δεν υποχρέωσε τις ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 να εμφανιστούν με νούμερα στις φανέλες τους. 
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου