Σχολικές δυσκολίες & μαθησιακές δυσκολίες


 Μια σχολική δυσκολία είναι δυνατόν να οφείλεται σε μία από τις παρακάτω πέντε μεγάλες κατηγορίες αιτιών ή και στο συνδυασμό τους σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την πολυαξονική άποψη.

Το πρώτο βήμα μας είναι η διαφοροποίηση των μαθησιακών δυσκολιών από τις σχολικές δυσκολίες, οι οποίες περιγράφουν προβλήματα μάθησης, επίδοσης και συμπεριφοράς. Μια, λοιπόν, σχολική δυσκολία είναι δυνατόν να οφείλεται σε μία από τις παρακάτω πέντε μεγάλες κατηγορίες αιτιών ή και στο συνδυασμό τους σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την πολυαξονική άποψη:

1. Ψυχικά Προβλήματα :

Νευρωτικές καταστασεις , παιδικές ψυχώσεις , διαταραχές συμπεριφοράς , αντιδράσεις προσαρμογής , κ.λ.π.

2. Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές :

Δυσλεξία, δυσαριθμησία, διαταραχή στην ανάπτυξη του λόγου, δυσγραφία, δυσορθογραφία , κ.λ.π.

3. Προβλήματα από το Νοητικό Επίπεδο :

Νοητική ανεπάρκεια , οριακές καταστάσεις νοημοσύνης , ακόμα και πολύ υψηλή νοημοσύνη , κ.λ.π.

4. Ιατρικές Καταστάσεις :

Διαταραχές όρασης και ακοής , κινητικές δυσκολίες , χρόνια νοσήματα , επιληψία , κ.λ.π.

5. Ψυχοκοινωνικές Καταστάσεις :

Πολιτιστική αποστέρηση , διγλωσσία , ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης , δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες , κ.λ.π.

Είναι συνεπώς εύκολο το συμπέρασμα ότι ο όρος "μαθησιακές δυσκολίες" αποτελεί μια κατηγορία αιτιών για τις σχολικές δυσκολίες ενός παιδιού, και μάλιστα αναφέρεται στη δευτερη κατηγορία αιτιών.

Δηλαδή θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες και οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές ταυτίζονται. Θα ήταν μάλιστα ορθότερο να υιοθετήσουμε τη διεθνή επιστημονική ορολογία και να μιλάμε για Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές.

Γεωργία Λόγκου, Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου