Σκωτία: highlands, κάστρα, μύθοι και whiskey

Με πλούσια και συναρπαστική ιστορία, σχεδόν 800 νησιά (από τα οποία μόνο 300 κατοικούνται), πανέμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις, αλλά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που μαγεύει, η Σκωτία αποτελεί προορισμό που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν.

Όπως λέει και μια παλιά σκωτσέζικη παροιμία, τα καλά πράγματα έχουν μικρή «συσκευασία». Έτσι και η Σκωτία παρά το μικρό της μέγεθος, έχει σίγουρα πολλούς θησαυρούς στα 78,387 km2 του εδάφους της, περίπου το 1/3 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτή την περιοχή στα βόρεια της χώρας, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα: για τους λάτρεις της ιστορίας, λίγες πόλεις συγκρίνονται με το Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη, ενώ για τους λάτρεις της γαστρονομίας , υπάρχει το γνωστό haggis (αρνίσια εντόσθια με κρεμμύδι και μπαχαρικά) και μην παραλείψετε να φάτε τρυφερό μοσχάρι Aberdeen Angus, ή καπνιστό σολομό και φυσικά απαράμιλλο malt ουίσκι στο νησί Islay ή στο Oban με το μικρό λιμανάκι.

Υπάρχει το άγριο, ορεινό τοπίο των Highlands και τον βορείων νησιών και η παγωμένη θάλασσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των εξωτερικών Εβρίδων στα δυτικά. Οι παρατηρητές της άγριας ζωής, θα δουν ενυδρίδες, αετούς, φάλαινες και δελφίνια, ενώ οι περιπατητές μπορούν να εξερευνήσουν τα περίπου 300 Munros (βουνά με υψόμετρο πάνω από 910 μέτρα) της Σκωτίας και να ανακαλύψουν τις ατέλειωτες ομορφιές της.

Η Σκωτία χωρίζεται βασικά σε δύο μέρη: στις ορεινές περιοχές (Highlands) και στις πεδινές περιοχές (Lowlands). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς - Highlanders) και πεδινούς (Lowlanders).

 Οι πρώτοι θεωρούν τους εαυτούς τους, πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζουν στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας και στη γλώσσα τους θα βρει κανείς πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, περισσότερα απ' ό,τι στην καθομιλουμένη των Lowlanders, των κατοίκων των πεδινών περιοχών και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφίας και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή. Αν και αναπόσπαστο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας από το 1707, έχει διατηρήσει μια ξεχωριστή και διακριτή ταυτότητα τα τελευταία 300 χρόνια και η επιστροφή ενός αποκεντρωμένου Κοινοβουλίου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο το 1999, σηματοδότησε μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη και ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα του έθνους.

Η Σκωτία έχει μακρά ιστορία και συναρπαστική γενεαλογία, κάστρα, εντυπωσιακή φύση και πολλές παμπ και επίσης προσφέρει δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες, όπως κανό, ψάρεμα και πολλά άλλα.

Oι πόλεις και άλλα αξιοθέατα


Αν και πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο δεν είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά η Γλασκώβη, που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της Σκωτίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της.

Tα κεντρικά Lowlands συγκεντρώνουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Η Γλασκώβη βρίσκεται στα δυτικά, ενώ στην ανατολική ακτή βρίσκονται οι άλλες τρεις μεγάλες σκωτσέζικες πόλεις: το Εδιμβούργο, το Dundee και το Aberdeen. Στα Highlands, σημαντική ανάπτυξη έχει παρουσιάσει το Inverness. Μόνο τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά διατηρούν πληθυσμό, ενώ τα νότια Uplands είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου αναπτύσσεται η γεωργία και η δασοπονία.

Απλωμένο σε μια σειρά από βραχώδεις λόφους με θέα τη θάλασσα, το Εδιμβούργο  είναι μια πόλη που θα σας μαγέψει για πολλούς λόγους: από τα γραφικά δρομάκια και σπίτια της παλιάς πόλης, κατά μήκος του δημοφιλή κεντρικού πεζόδρομου Royal Mile (του πιο γραφικού και εμπορικού δρόμου σε όλη τη Σκωτία), το εντυπωσιακό κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, μέχρι τη νέα πόλη του νεοκλασικού καθωσπρεπισμού, η «Αθήνα του Βορρά», όπως συνηθίζουν να την λένε πολλοί, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, παρά το μικρό της μέγεθος. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο Εδιμβούργο το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών του κόσμου , που προσελκύει στην περιοχή πλήθος κόσμου και διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1947, καταφέρνοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της τέχνης στην καθημερινή ζωή με μεγάλη επιτυχία.

Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη και ναυπηγικό κέντρο της Σκωτίας, σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Τζωρτζ με τα επιβλητικά Βικτωριανά κτήρια, το Πανεπιστήμιο της πόλης και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάνγκο, αλλά και τα μοντέρνα κτήρια, τα κομψά καταστήματα, τα πολιτιστικά κέντρα και τα περισσότερα από 30 μουσεία της. Αρκετά κοντά, στην πόλη Stirling με το εντυπωσιακό κάστρο, έλαβε χώρα το 1297 μία από τις μεγαλύτερες μάχες Σκωτίας-Αγγλίας με νικητές τους Σκοτσέζους και επικεφαλής τον θρυλικό Ουίλλιαμ Ουάλας.

Βόρεια της Γλασκώβης, βρίσκεται η λίμνη Lomond, που περιβάλλεται από υπέροχες δασικές εκτάσεις και εντυπωσιακά κάστρα. Στη λίμνη υπάρχουν πολλά νησάκια, κάποια τόσο μικρά, που συχνά χάνονται κάτω από το νερό και άλλα, τόσο μεγάλα, που μπορούν να κατοικηθούν. Τα περισσότερα καραβάκια κάνουν στάση στο μεγαλύτερο νησί της λίμνης, το Inchmurrin  των έντεκα κατοίκων. Στο νησάκι υπάρχουν τα χαλάσματα ενός μοναστηριού από τον 7ο αιώνα καθώς και το κάστρο Lennox, στο οποίο συχνά πηγαίνει η βασιλική οικογένεια για κυνήγι.
Το Εθνικό Πάρκο Loch Lomond and The Trossachs ), διαθέτει πολλά σημεία για στάθμευση και για πικνίκ, εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα και κέντρα που θα σας ενημερώσουν για την τοπική άγρια ζωή.

Πιο ανατολικά, στο Perth, πρώην πρωτεύουσα της Σκωτίας, περπατήστε στη High St και θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό της πόλης που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Τέλος, το Aberdeen, στην ανατολική άκρη της Σκωτίας , με την απαστράπτουσα γρανιτένια γραμμή του ορίζοντά του που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά έναν εντυπωσιακό πολιτισμό, με πολλά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι μια από τις μοναδικές πόλεις στη Βρετανία που διαθέτει αμμώδη παραλία, καθώς και μερικά από τα πιο σαγηνευτικά τοπία της Σκωτίας λίγο έξω από την πόλη, στο Royal Deeside και στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms .

Τα Highlands και η Nessie


Ταξιδεύοντας με προορισμό τα Highlands (βραχώδη υψίπεδα), θα δείτε ρυάκια και καταπράσινα λιβάδια, γεμάτα αγελάδες και πρόβατα, διάσπαρτα κάστρα, αγροκτήματα, καθώς και πολλά αποστακτήρια ουίσκι, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια.

Η πόλη Inverness αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της. Σε αυτή τη λίμνη ζει το ομώνυμο τέρας (γνωστό και με το όνομα Nessie), σύμφωνα με το μύθο και με αναφορές που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα –μάλλον περισσότερο επηρεασμένες από τη σφαίρα της φαντασίας και των θρύλων- αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η λίμνη αποτελεί μέρος ενός πανέμορφου τοπίου που χαλαρώνει κάθε επισκέπτη.

Διασχίστε τα Highlands περνώντας μέσα από το θεαματικό φαράγγι του Glen Coe, που φιλοξενεί μια από τις υψηλότερες κορυφές στη Σκωτία, το παραδοσιακό ψαροχώρι Fort William , στους πρόποδες του βουνού Ben Nevis (υψηλότερη βουνοκορφή της Σκωτίας) και φτάστε μέχρι το Fort Augustus, στα νοτιοδυτικά της λίμνης Loch Ness.


Ουίσκι, γκάιντα και pubs

Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε άρχισε η απόσταξη του ουίσκι στη Σκωτία. Βρίσκουμε όμως σχετικές αναφορές από τα τέλη του 15ου αιώνα και έπειτα από μακρόχρονη ιστορία, η Σκωτία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το προϊόν και αναγνωρισμένη ως έδρα του ουίσκι. Ένα ουίσκι τύπου blended είναι υποχρεωτικό να μείνει στο βαρέλι για να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια και ένα καλό malt, τουλάχιστον μία δεκαετία στο βαρέλι, πριν εμφιαλωθεί!

Από τα βόρεια νησιά έως τα Highlands, εκατοντάδες αποστακτήρια παράγουν σήμερα μερικά από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο, ενώ περισσότερα από τα μισά αποστακτήρια βρίσκονται στο Speyside (όπως αυτά των Glenfiddich, Cardhu Balvenie, Maccalan, Glenlivet, Aberlour, Glenfarclas, Mortlach, Longmorn κ.ά.).

Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια ακόμη σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας, που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα, καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, που χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης κάντρι συνήθως μουσικής, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα.

Τέλος, η Σκωτία είναι διάσημη και για τις αμέτρητες ατμοσφαιρικές pubs της με τη ζωντανή μουσική, τους χώρους συναυλιών και άλλα μουσικά αξιοθέατα. Μάλιστα η Γλασκώβη, διαθέτει πάνω από 150 pubs, clubs και bars.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου