3dfx Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!



Καλησπέρα σε όλους. Το ρετρό θέμα που θα σας παρουσιάσω προσωπικά για μένα είναι “ιερό”. Μου φέρνει σκέψεις από το παρελθόν, αναμνήσεις,στιγμές. Ο λόγος είναι η 3dfx. Mε αυτήν γαλουχήθηκα στον χώρο των Η/Y. Με αυτήν έπαιξα το πρώτο μου 3d video game, γέλασα, λαχτάρησα, νευρίασα, στράβωσα, σπάστηκα!

Ήταν η πρώτη καρτα που αγόρασα για να κάνω αναβάθμιση στον Η/Υ μου μιας και μεχρι τοτε της “μόδας” ήταν οnboard καρτες γραφικών (s3 1 mb στην περίπτωση μου) στα έτοιμα συστήματα. Ωστόσο, για τους σκληροπυρηνικούς του είδους υπήρχε η 3dfx! Δεν έκανες απλά ένα άλμα από την “μαμά” κάρτα γραφικών σου σε μια απλά καλύτερη. Έκανες ένα άλμα σε μια κάρτα θηρίο για τα τότε δεδομένα. Την κίνηση μου αυτή για αλλαγή βέβαια την είχα πληρώσει τότε ακριβά μιας και μία voodoo banshee με 16Mb μνήμης παρακαλώ κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 100.000 δρx. Ίσως και κάτι παραπάνω, συνυπολογίζοντας δε και το κόστος αγοράς του υπόλοιπου συστήματος 800.000 δρχ. Αγγίζαμε αισίως το 1 εκατομμύριο δραχμές!!! Ακόμα ζαλίζομαι όταν το λέω…… Nα ναι καλά ο πατέρας μου μιας και αφού δεν έπαθε τότε το “εγκεφαλικό” δεν νομίζω να το πάθει και ποτέ! Για να μήν γίνει κουραστικό το άρθρο θα το χωρίσω σε “parts”. Πάμε όμως σιγά σιγά να ξεκινήσουμε το μαραθώνιο ταξίδι μας σε όλες αυτές τις ωραίες εποχές.

Ιστορικές κάρτες
Από το 1996 η γκάμα των προϊόντων της 3dfx κατακλύζει την αγορά μέσα από υλοποιήσεις πολλών κατασκευαστών όπως της Creative, Diamond, Canopus, STB. Αυτοί οι κατασκευαστές είναι κάποιοι από αυτούς που σπεύδουν να κυκλοφορήσουν κάρτες με αυτά τα chips. Επίσης την εποχή εκείνη κυκλοφορούν κάρτες γραφικών και άλλοι κατασκεαστές όπως η nVidia, η ATi και η Matrox αλλά η 3dfx με τα chipset της μπαίνει δυναμικά στο χώρο και φέρνει παγκόσμιο “Τσουνάμι”. Το συναρπαστικότερο όλων είναι πως η 3dfx έφερε πρώτη στον χώρο τό 1998 ,το γνωστό σε όλους μας πλέον Scan-Line Interleave (SLI) και όχι η nVidia όπως πολλοί απο εσάς θα νομίζετε!!! Ναι, καλά διαβάσατε! Οσοι νόμιζουν οτι είναι τεχνολογία της nVidia και των τελευταίων ετών, κάνουν μέγα λάθος!

3dfx Chipset Table Released:
Voodoo Graphics
Voodoo Rush
Voodoo 2
Voodoo Banshee
Velocity 100
Voodoo 3 Models: Voodoo3 1000,Voodoo3 2000,Voodoo3 3000,Voodoo3 3500.
Voodoo 4 4500
Voodoo 5 5500

3dfx Chipset Table (Unreleased):
Velocity 200
Voodoo4 Models:Voodoo4 4200,Voodoo4 4800.
Voodoo5 Models:Voodoo5 5000,Voodoo5 6000.
Voodoo Spectre Models:Voodoo Spectre 1000, Spectre 2000, Spectre 3000.

Voodoo 1 Graphics:
3dfx voodoo graphics 4MB υλοποίηση της Diamond

Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών
H παγκόσμια πρώτη για τα chipset της 3dfx στην αγορά! 1996…κάπου εδώ αλλάζουν όλα όσα ήξεραν οι απανταχού γνώστες στον χώρο των η/y. Η voodoo graphics δεν ήταν μια “stand alone” κάρτα γραφικών αλλα μια κάρτα επιταχυντής γραφικών. Τι σημαίνει αυτό? Η voodoo graphics παρείχε μόνο 3D acceleration και ως εκ τούτου απαιτούσε να υπάρχει ξεχωριστή κάρτα γραφικών στο σύστημα για 2D software. Πολύ απλά συνδεόταν με την υπάρχουσα κάρτα γραφικών εξωτερικά και έτσι παρείχε 3D acceleration. Η Voodoo (1) Graphics ήταν μία PCI κάρτα επιταχυντής με Gpu το SST1, Core clock στα 50Mhz και memory clock στα 50Mhz, memory bandwidth 0,8GB/sec, 4MB ή 6MB Edo Dram onboard, 2MB frame buffer memory και 2MB texture memory. Max resolution στα 800×600 (64k colour).

3dfx voodoo graphics 6MB υλοποίηση της Canopus Pure 3D
Υποστήριζε Microsoft Direct3D, OpenGL kai 3Dfx Glide! Βούτηρο στο ψωμί της όλα τα Games της εποχής. Πάνω σε όλα αύτα να προσθέσω και τους μανιακούς της εποχής, τους “Jumper-αδες” που προσθέτοντας μια τέτοια κάρτα στο σύστημα τους θέλαν το κάτι παραπάνω (boost) και στήν Cpu τους! Στον βωμό των Mhz τα jumpers των mobo είχαν πάρει κυριολεκτικά φωτιά και οι απανταχού jumper-αδες είχαν ώς “όπλο” τα γνωστά σε όλους μας τσιμπιδάκια! Αυτά που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για τα φρύδια τους! Μαγικές και αλησμόνητες εποχές! Ακολουθεί ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον βίντεο παρουσίασης της Voodoo 1 Graphics με πολλές λεπτομέρειες:



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου