Η καταστροφή της Σμύρνης «ξαναζωντανεύει» 90 χρόνια μετά


Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη φωτιά της Σμύρνης που ξέσπασε στις 13-14 Σεπτεμβρίου του 1922, και το «δράμα» ξαναζωντανεύει μέσα από το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ντοκιμαντέρ αλλά και η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012, σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της έκθεσης Μαρίας Ηλιού, με τη συμβολή του ιστορικού συμβούλου Αλέξανδρου Κιτροέφ, σε παραγωγή του «Πρωτέα», το ντοκιμαντέρ που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» βγαίνει στις αίθουσες πανελλαδικά και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη και σε άλλες πόλεις.



Στην Αθήνα θα προβάλλεται καθημερινά από τις 13 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, (Ακαδημίας 64) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Κιν/φος ΛΑΙΣ, Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο Κηφισιά CINEMAX 1-2 (Λ. Κηφισίας 245, Ζηρίνειο). Παράλληλα στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138, κάθε Κυριακή από τις 23 Σεπτεμβρίου ως και τις 14 Οκτωβρίου τα πρωινά θα προβάλλεται η «ΣΜΥΡΝΗ» και κατά αποκλειστικότητα η δεύτερη ταινία της Μαρίας Ηλιού, «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών: Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1923».

Στη Θεσσαλονίκη οι προβολές θα αρχίσουν στις 13 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και θα διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται και στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Από 27 Σεπτεμβρίου θα προβάλλεται στη Μυτιλήνη κι από 4 Οκτωβρίου στη Βέροια, και σε άλλες πόλεις.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην αμερικανική ήπειρο το ντοκιμαντέρ θα πρωτοπαρουσιαστεί στις 10 Οκτωβρίου στον Κινηματογράφο Paris, την πρώτη βραδιά του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Συντελεστές ταινίας: ομιλητές: Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, Kings College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (Γεννημένος στη Σμύρνη), σκηνοθεσία, επιμέλεια: Μαρία Ηλιού, ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ, μουσική: Νίκος Πλατύραχος, μοντάζ: Αλίκη Παναγή, διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore, ηχολήπτης: John Zecca, μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης, διεύθυνση Παραγωγής: Melissa Hibard, παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ μη κερδοσκοπική εταιρεία.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου