Το «αγκάθι» του βρετανικού ποδοσφαίρου


Παρότι οι προσπάθειες καταπολέμησης του στον χώρο του βρετανικού ποδοσφαίρου έχουν επιφέρει πολλές θετικές αλλαγές ο ρατσισμός παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα που ζητά επίλυση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων απαντώντας στις ανησυχίες που προέκυψαν μετά από περιστατικά όπως αυτά των Λουίς Σουάρεζ- Πατρίς Εβρά και Τζόν Τέρυ-Άντον Φέρντιναντ.

Ο βουλευτής Τζόν Γουιτιντέιλ, ο οποίος είχε το ρόλο του προέδρου στην εν λόγω έρευνα, δήλωσε: «Πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής κακοποίησης στην Βρετανία αναδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα».

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Λουίς Σουάρεζ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού οκτώ αγωνιστικών και χρηματικό πρόστιμο 40.000 λιρών από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καθώς κρίθηκε ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στον Πατρίς Εβρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λίγους μήνες αργότερα ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας Τζόν Τέρι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ρατσιστικής συμπεριφοράς προς στον συνάδελφο του Άντον Φέρνινταντ.

Οι περιπτώσεις που ο ρατσισμός έκανε την εμφάνιση του στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν περιορίζονται στην Βρετανία. Στο πρόσφατο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κροατίας τιμωρήθηκε με 80,000 ευρώ επειδή οι φίλαθλοι της εθνικής ομάδας απηύθυναν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στον Μάριο Μπαλοτέλι.

Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην σύνταξη της αναφοράς ανέφεραν πως η ομοφοβία ίσως να είναι πλέον η κυρίαρχη μορφή διάκρισης.

Η αναφορά που συνέταξε η επιτροπή Πολιτισμού, Μedia και Αθλητισμού καταλήγει πως η συμπεριφορά και η ατμόσφαιρα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες «είχε αλλάξει σημαντικά από τις δεκαετίες του 1970 και 1980 όταν η ρατσιστική και άλλους είδους συμπεριφορές ήταν κοινό φαινόμενο».

Αρκετές πρωτοβουλίες και κοινωφελή ιδρύματα όπως το Show Racism the Red Card έχουν συμβάλλει στη μείωση ρατσιστικών φαινομένων στους δρόμους, στο διαδίκτυο και στα γήπεδα.

«Πιστεύουμε ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει αναλάβει πρωτοβουλία και να αποτελέσει πρότυπο για όλους, από τις ποδοσφαιρικές αρχές σε όλα τα επίπεδα μέχρι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», είπε ο Τζόν Γουιτιντέιλ.

Ο βουλευτής Στίβ Ρόδερμαμ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Πολιτισμού, Media και Αθλητισμού, θεωρεί ότι η ελλιπής εκπροσώπηση εθνικών ομάδων στα διοικητικά συμβούλια πολλών αγγλικών ομάδων δεν βοηθά στην μάχη κατά του ρατσισμού.

«Κάποια διοικητικά συμβούλια αποτελούνται μόνο από λευκούς άνδρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ποικιλία απόψεων. Και οι προπονητές τόσο στην Πρέμιερ Λιγκ όσο και στην Τσάμπιονσιπ είναι σχεδόν όλοι λευκοί οπότε υπάρχουν κάποια γυάλινα ταβάνια τα οποία χρειάζεται να σπάσουν».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, Κλαρκ Καρλάιλ ευελπιστεί πως οι άνθρωποι στα ανώτερα κλιμάκια του ποδοσφαίρου θα δώσουν τη δέουσα προσοχή στην αναφορά.

«Τώρα που έχουμε αυτή τη φωνή η οποία δεν έρχεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστεί από τη βιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικό επειδή σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μια πρόοδος από εδώ και στο εξής».

Σύμφωνα με την αναφορά η ομοφοβία ενδέχεται να αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα στο ποδόσφαιρο από κάθε άλλη μορφή διάκρισης. Η επιτροπή προτείνει τη διεξαγωγή μια καμπάνιας η οποία ως σκοπό θα έχει να επιδείξει τα καταστροφικές επιδράσεις της χρήσης ομοφοβικής γλώσσας και συμπεριφοράς.Παράλληλα, η έκθεση κάλεσε τη FIFA και την Uefa να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου