Τι είναι η ανασυγκρότηση δίσκων ;

Η ανασυγκρότηση των σκληρών δίσκων είναι μια αυτόματη διαδικασία η οποία
μπορεί να επιταχύνει την ταχύτητα του υπολογιστή χωρίς κόστος.

Τι κάνει:
Ταξινομεί τα αρχεία στον δίσκο, έτσι όταν χρειαστούν θα ανοίξουν πιο γρήγορα.

Γιατί δεν είναι ταξινομημένα:
Οι σκληροί δίσκοι, είναι χωρισμένοι σε πολλά (εκατομμύρια) μικρά τμήματα. Ένα αρχείο, μπορεί να είναι γραμμένο σε διάφορα μέρη του δίσκου. Μια φωτογραφία για παράδειγμα, μπορεί να είναι η μισή στην αρχή του δίσκου, το μέσο της σε ένα άλλο σημείο και το τέλος της κάπου αλλού. Μεγάλα αρχεία μπορεί να είναι κομμένα σε χιλιάδες τμήματα. Αυτό είναι καλό, γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει το απαραίτητο συνεχόμενο κενό ώστε να χωρέσει ένα αρχείο, γι αυτό ακολουθείται αυτή η τεχνική.

Επειδή όμως οι δίσκοι έχουν κινούμενα τμήματα (την κεφαλή και τους πλάκες των δίσκων), απαιτείται αρκετός χρόνος για να μεταβεί η κεφαλή σε 10 – 100 -1000 σημεία στο δίσκο για να διαβασει ένα και μόνο κομμένο αρχείο. Εδώ βοηθάει η Ανασυγκρότηση δίσκων.

Τι κάνει:
Αναλύει το που βρίσκονται τα αρχεία και με διάφορους έξυπνους αλγόριθμους αποφασίζει να μετακινήσει τα αρχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε:
1.Να μειωθούν τα τεμαχισμένα αρχεία
2.Να έρθουν όλα τα αρχεία κοντά μεταξύ τους για να γίνει μεγαλύτερο το συνεχόμενο κενό βοηθώντας τα νέα αρχεία να μην τεμαχιστούν.
3.Ταξινομεί τα αρχεία με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά που χρησιμοποιούνται πιο πολύ, να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.

Πόση ώρα θέλει:
Οι σκληροί δίσκοι είναι η πιο αργή μνήμη στους υπολογιστές. Όμως ακόμα και σε ένα δίσκο που έχει καιρό να γίνει η ανασυγκρότηση, δεν διαρκεί πάνω από 2 ώρες. Εξαίρεση οι δίσκοι των laptop στους οποίους μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Φυσικά μετράει πολύ το πόσο γεμάτος είναι ένας δίσκος γιατί αυτό συνεπάγεται λιγότερη δουλειά για τους άδειους δίσκους. Σε ένα σύστημα που γίνεται συχνά, δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.

Προγράμματα ανασυγκρότησης:
Υπάρχει η Ανασυγκρότηση Δίσκων που βρίσκεται στο μενού Βοηθήματα > Εργαλεία συστήματος. Κάνει καλή δουλειά αλλά όχι τέλεια. Προτείνονται τα παρακάτω Δωρεάν προγράμματα:
Disk Defrag της Auslogics,
Defragller μια καλή λύση για αρχάριους
Smart Defrag της IObit,
JkDefrag από kessels. (για πολύ προχωρημένους)

Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα προγράμματα, για όλα τα γούστα με πολλές επιπλέον δυνατότητες.

Πόσο συχνά χρειάζεται:
Αν γίνεται σε καθημερινή βάση μειώνει την διάρκεια ζωής του υπολογιστή. Η προτεινόμενη διάρκεια ανάμεσα σε δύο ανασυγκροτήσεις είναι ένας με δύο μήνες. Δηλαδή 6 – 10 φορές το χρόνο περίπου.

Σε άλλες μνήμες:
Ανασυγκρότηση μπορεί να γίνει και στα φλασάκια, όμως δεν έχει νόημα γιατί δεν θα φανεί διαφορά. Για τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ισχύει ότι και για τους εσωτερικούς.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου