SmartDeblur: Πρόγραμμα που διορθώνει θολές ή κουνημένες φωτογραφίες

Το έχουμε δει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, πολλές φορές γελώντας. Οι ερευνητές, συνήθως αστυνομικοί, παίρνουν μια οποιαδήποτε φωτογραφία άσχημης ποιότητας και χρησιμοποιώντας κάποιου είδους «super» zoom ή ανάλυσης καταφέρνουν να αποκαλύπτουν στοιχεία από εγκληματίες. Οι οπαδοί του CSI μάλιστα αποκαλούν αυτήν την τεχνική με ονόματα όπως «CSI Zoom» ή «Uber-Super-Computer-Zoom-In».

Φαίνεται όμως πως με την πρόοδο της τεχνολογίας, μια παρόμοια τεχνική είναι ήδη εφικτή, ακόμα και για προσωπική χρήση. Ένα νέο πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να επιδιορθώνουμε θολές και, υπό άλλες συνθήκες, άχρηστες φωτογραφίες σε μεγάλο βαθμό, αρκετά για να ξεχωρίσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά τους, ή ακόμα και να διαβάσουμε κείμενο.

Το SmartDeblur αναπτύχθηκε από τον Vladimir Yuzhikov, μηχανικό λογισμικού που ειδικεύεται στην επεξεργασία εικόνας και σήματος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η αποκατάσταση παραμορφωμένων εικόνων είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά προβλήματα επεξεργασίας εικόνων, τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη».

Λέει ακόμα ότι αν και οι υπολογισμοί για μια τέτοια διαδικασία ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια, μόλις τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα βέβαια δεν θα δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων ή του αριθμού μιας πινακίδας αυτοκινήτου από αεροφωτογραφίες. Εστιάζεται κυρίως στην αποκατάσταση δυο ειδών παραμορφώσεων εικόνων, το θόλωμα λόγω λανθασμένης εστίασης και το θάμπωμα που προκαλεί η κίνηση κατά την λήψη φωτογραφιών.

«Ξέρουμε όλοι πως αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθούν» λέει ο Yuzhikov, ενώ υποστηρίζει πως τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ως δείγματα θα ήταν αδύνατον να επιδιορθωθούν με τη χρήση της τωρινής εμπορικής τεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα βέβαια δεν είναι τέλεια, αλλά αρκετά εντυπωσιακά, αφού μας επιτρέπουν να διακρίνουμε σημαντικές πληροφορίες, ακόμα και ευανάγνωστο κείμενο από μια αρκετά θολή ή «κουνημένη» εικόνα ή φωτογραφία.


Εκτός από την ιδιωτική χρήση, η εφαρμογή ενδέχεται θα αποδειχθεί εξίσου χρήσιμη και για τις Αρχές, αφού οι δυνατότητες της θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το έργο της αστυνομίας. Προς το παρόν όμως ο Yuzhikov διαθέτει το SmartDeblur δωρεάν για ιδιωτική χρήση και μόνο για χρήστες Windows…

Download
Version 1.27: Windows / Mac

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου