«Αρκτούρος»: 20 χρόνια δράσης για το περιβάλλον


Αρκούδα-χορεύτρια: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πέτυχε την εξάλειψη του προβλήματος της αρκούδας-χορεύτριας με την ίδρυση του Καταφύγιου της Καφέ Αρκούδας. Σήμερα εργάζεται για την εξάλειψή του και από γειτονικές βαλκανικές χώρες

Μπορούν είκοσι χρόνια δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως των μεγάλων θηλαστικών της χώρας όπως είναι η καφέ αρκούδα και ο λύκος να «συρρικνωθούν» σε λίγες φωτογραφίες. Αυτό επιχειρούν να κάνουν τα μέλη της οργάνωσης τα οποία οργανώνουν στην Αθήνα εκθέσεις από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου σε 20 επαγγελματικούς και κοινωνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η γηραιότερη αρκούδα της Ευρώπης, ένας περήφανος λύκος, μία πανοραμική άποψη του Νυμφαίου την ώρα που δύει ο ήλιος, δασικά μονοπάτια, το πολύχρωμο δάσος της Ροδόπης, οι αλπικές λίμνες του Γράμμου, χιονισμένες κορυφές, μια επιχείρηση διάσωσης αρκούδας και άλλες αδημοσίευτες εικόνες είναι μερικές από τις 20 φωτογραφίες της έκθεσης που «ξεδιπλώνουν» την ιστορία του Αρκτούρου.

Από το 1992 ως σήμερα η οργάνωση κατάφερε να εξαλείψει το φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας, συνέβαλε στην απαγόρευση λειτουργίας τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα, λειτουργεί πρότυπα καταφύγια άγριας ζωής για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας και παράλληλα αναπαράγει και διανέμει δωρεάν σε κτηνοτρόφους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακό και αποτελεσματικό τρόπο οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι αρκούδες και οι λύκοι στον άνθρωπο.

Επίσης, επεμβαίνει στη χάραξη μεγάλων οδών και στην κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος.Έχει ιδρύσει και διατηρεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας με δείγματα γενετικού υλικού αρκούδων, συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα κλπ.

Η έκθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο από τη Θεσσαλονίκη _ όπου βρίσκεται και η έδρα της οργάνωσης _ και σήμερα συνεχίζεται στην Αθήνα. Στόχος της οργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις περιβαλλοντικές δράσεις της.

Τα σημεία όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση είναι τα εξής:

1. Δήμος Αθηναίων
- Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152)
- Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης (Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35)

2. Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc (Ελ. Βενιζέλου 12Α, Πειραιάς)

3. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών (Φιλαδελφείας 126, Μενίδι)

4. Hilton Athens Hotel (Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα)

5. Μαιευτήριο ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι)

6. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
(Βας. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα)

7. Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας

8. Καταφύγιο Πάρνηθας "Μπάφι", Πάρνηθα

9. ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Αθήνα) 16/11-14/12

10. Κέντρο ΓΑΙΑ, Μουσείο Γουλανδρή (Όθωνος 100, Κηφισιά)

11. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα)

12. Κέντρο της Γης - Οργάνωση Γη (Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον)

13. PIERCE - The American College of Greece (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή)

14. Polis Park Ριζάρη (Ριζάρη & Βασ. Κων/νου, Αθήνα)

15. Protagon.gr, Arcturos.gr

16. Ster Cinemas Ιλιον (Λεωφ. Δημοκρατίας 67Α, Ίλιον)

17. Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι) 20/11-28/11

18. Τμήμα Ειδικής Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ναυαρίνου 13Α, Αθήνα)

19. Tailor Made (Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Μοναστηράκι)
Metamatic:taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι) 1-25/11

20. Κλινική «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» (Θεριανού 4, Πεδίον Άρεως)

ΠΗΓΗ
 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου