Ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη | Ιστορική ανακάλυψη αν επιβεβαιωθεί

Κοντά σε μια ιστορικής σημασίας ανακάλυψη φαίνεται πως βρίσκεται το διαστημικό ρόβερ Curiosity της NASA που εξερευνά εδώ και μήνες τον πλανήτη Άρη, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι φήμες φαίνεται πως βρήκε ίχνη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Sunday Times", το αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων και βάρους ενός τόνου πυρηνοκίνητο Curiosity που εξερευνά την σύσταση της ατμόσφαιρας και του εδάφους του Άρη από τον περασμένο Αύγουστο, φέρεται να βρήκε ίχνη οργανικών ενώσεων στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από τη NASA, καθώς οι επιστήμονες της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Διαστήματος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μετά το κάζο με αντίστοιχη «ανακάλυψη» του Viking το 1976. Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα επιστήμονας που είναι επικεφαλής της αποστολής της NASA δήλωσε ότι τα ευρήματα του Curiosity «θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας», τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 3 Δεκεμβρίου σε επιστημονικό συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που βλέπουν το φως από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, το Curiosity φαίνεται να εντόπισε μεθάνιο σε δείγμα εδάφους που συνέλεξε. Το μεθάνιο βέβαια μπορεί να έχει γεωλογική προέλευση. Ωστόσο, επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτή η χημική ένωση (CH4, το μόριο της αποτελείται από ένα άτομο άνθρακα και τέσσερα υδρογόνου) μπορεί να έχει οργανική προέλευση, δηλαδή να είναι είτε το αέριο υπόλειμμα μικροβιολογικών οργανισμών είτε προϊόν της καύσης από ζώντες οργανισμούς! Σύμφωνα με τον επιστήμονα Κόλιν Πίλιντζερ, που ήταν επικεφαλής της αποτυχημένης αποστολής Beagle 2 το 2003, τα ευρήματα του Curiosity είναι κατά πάσα πιθανότητα οργανικά. «Με κάνουν να πιστεύω ότι πρόκειται για οργανικές ουσίες» δήλωσε και επισήμανε πως «μπορείς να έχεις οργανικές ουσίες χωρίς ζωή, αλλά είναι πολύ ευκολότερο να τις έχεις όταν υπάρχει ζωή»

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου