Το εντυπωσιακό μετρό της Νάπολης


Σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το σύστημα του μετρό, στην πόλη της Νάπολης, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να δώσουν μία «καλλιτεχνική νότα» σε αρκετές από τις στάσεις του μετρό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακά σουρεαλιστικό σκηνικό.

Υπό την καθοδήγηση του Ιταλού κριτικού τέχνης Ακίλε Μπονίτο Ολίβα, οι σταθμοί γέμισαν με μια σειρά από σύγχρονα έργα εγχώριων αλλά και διεθνών καλλιτεχνών, όπως ο Όσκαρ Τουκές Μπλάνκα, ο Τζοζεφ Κόσουθ και ο Σολ Λε Βιτ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον σταθμό του Πανεπιστημίου της Νάπολης, για την επιμέλεια του οποίου κάλεσαν τον ΝεοΥορκέζο καλλιτέχνη και βιομηχανικό σχεδιαστή Καρίμ Ρασίντ, να δώσει μία πινελιά ψυχεδελικής ευαισθησίας.


Το έργο πλέον έχει ολοκληρωθεί και οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα νέο
εντυπωσιακό υπόγειο κόσμο. Όπως λέει ο ίδιος ο Ρασίντ «Ήθελα να χρησιμοποιήσω την εννοιολογική κάθοδο που λαμβάνει χώρα κατά την είσοδό του μετρό ως σωματική και ψυχική μετάβαση για τους επισκέπτες.»


Πηγαίνοντας από την ανοικτή νεοκλασική πλατεία στον υπόγειο σταθμό, οι επιβάτες μετακινούνται από τις αποχρώσεις του γκρι στην χώρα των Θαυμάτων: δάπεδα με καλειδοσκοπικά σχέδια και λαμπερές αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου, ροζ, πράσινου, συναντιούνται με τους«καθρέφτες» από ανοξείδωτο χάλυβα στις οροφές και τους τοίχους.Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν μερικές από τις στάσεις του μετρό στη Νάπολη που αποτελούν πραγματικά εκθέσεις μοντέρνας τέχνης.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου