Πόσο πληρώνεται η εθνική υπερηφάνεια;


Το θέμα της παραχώρησης των παικτών από τους συλλόγους στις Εθνικές Ομάδες είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο συζητήσεων επί συζητήσεων. Οι ομάδες που δαπανούν συχνά υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν έναν παίκτη τον «χάνουν» σε κρίσιμες περιόδους ή στερούνται τις υπηρεσίες του για σημαντικό αρκετές φορές διάστημα λόγω κάποιου τραυματισμού που αποκόμισε φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.

Η FIFA έχει αναγκαστεί να δώσει κατά καιρούς γενναιόδωρες αποζημιώσεις για τους τραυματισμούς και τώρα, παρά την κρίση, προχωρά σε μία κίνηση που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις ομάδες, καθώς αποφάσισε να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης για τον «δανεισμό» του παίκτη στην Εθνική της χώρας του για τις διεθνείς διοργανώσεις.

Αυτό που για τον παίκτη φαντάζει ως η υπέρτατη τιμή, για την ομάδα του θεωρείται ρίσκο και θα πρέπει κάπως να διασφαλιστεί.

Όπως ανακοίνωσε, λοιπόν, η FIFA, για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, ο σύλλογος θα λαμβάνει 2.850 δολάρια (2.180 ευρώ) την ημέρα για κάθε παίκτη που απασχολεί, την ώρα που το ποσό για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010 ήταν σχεδόν το μισό (1.600 δολάρια, ήτοι 1.224 ευρώ).

Η συγκεκριμένη αποζημίωση θα ξεκινά δύο εβδομάδες πριν το εναρκτήριο ματς της Εθνικής στη διοργάνωση και θα χορηγείται μέχρι την τελευταία της αγωνιστική υποχρέωση.

Για το προηγούμενο Μουντιάλ, η FIFA έβγαλε από τα ταμεία της 40 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις, με τη Μπαρτσελόνα να είναι αυτή που ευνοήθηκε περισσότερο από τους 400 συλλόγους που ενισχύθηκαν οικονομικά ελέω διεθνών τους.

Οι μπλαουγκράνα στελεχώνουν σε μεγάλο ποσοστό την Εθνική Ισπανίας και η παρουσία των Φούριας Ρόχας στον τελικό του θεσμού – όπου κατέκτησαν και το τρόπαιο – τους χάρισε συνολικά 866.267 δολάρια.

Ακολούθησε η Μπάγερν Μονάχου με 778.667 δολάρια, η Τσέλσι με 762.667, η Λίβερπουλ με 695.000 και η Ρεάλ Μαδρίτης με 678.133.

Μετά το Euro 2012, η UEFA από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει 40 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που «δάνεισαν» τους παίκτες τους για τα προκριματικά της διοργάνωσης και 60 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές που τους «στερήθηκαν» και στην τελική φάση. Συνολικά, 575 ομάδες ευνοήθηκαν από αυτή την κίνηση.

Παράλληλα, η FIFA δημοσιοποίησε τον αριθμό των διεθνών μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012 κι ανέρχονται στις 11.555, αριθμός κατά 1% μειωμένος σε σχέση με το 2011.

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές μετακινήθηκαν από την Πορτογαλία στη Βραζιλία, ενώ η εθνικότητα των περισσότερων παικτών που άλλαξαν ποδοσφαιρική στέγη διεθνώς ήταν βραζιλιάνικη, με τους μεσάζοντες να παίρνουν κατά μέσο όρο το 28% του ποσού της μεταγραφής.

Η ηλικία των παικτών που άλλαξαν ομάδα ήταν κατά μέσο όρο τα 24 χρόνια και 10 μήνες. Ο νεότερος, ο οποίος πήρε μεταγραφή από την Αγγλία στην Ουαλία, ήταν 16 ετών και ο μεγαλύτερος, από την Ουκρανία στο Τατζικιστάν, 45!


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου