Η ημέρα των Νεοναζί στο βρετανικό ποδόσφαιρο


H ποδοσφαρική εξέδρα ήταν και δυστυχώς είναι ένα ελεύθερο πεδίο δράσης για ακροδεξιές/νεοναζιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά αυτό που συνέβη στο φιλικό της Ιρλανδίας με την Αγγλία στις 18/2/1995 ήταν ένα πραγματικό σοκ.

Η Combat 18 είναι μια βίαιη νέο-Ναζιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1992 από τον Πολ Ντέιβιντ Σέρτζαντ, αρχικά ως παρακλάδι του Βρετανικού Εθνικού Μετώπου (ΒΝΡ). Αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΒΝΡ, επειδή ο Σάρτζεντ τους θεωρούσε πολύ «soft»…

Η ονομασία «Combat 18» προκύπτει από την αντιστοίχιση των αρχικών γραμμάτων του ονόματος του Αδόλφου Χίτλερ με αριθμούς (Adolf Hitler–>AH–>A=1, H=8), με βάση το λατινικό αλφάβητο.

Το 1992, εξέδωσαν το περιοδικό «Redwatch», στο οποίο δημοσιεύονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις ανθρώπων που η οργάνωση θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους.

H οργάνωση χρησιμοποιούσε τις ποδοσφαιρικές εξέδρες προκειμένου να προσελκύει άτομα στους κόλπους της, ενώ σχεδίαζε να κάνει βομβιστικές επιθέσεις σε αθλητές-ριες που έχουν κάνει μικτούς γάμους!

Η πρώτη τους όμως οργανωμένη δράση στον χώρο του αθλητισμού έλαβε χώρα σε εκείνο το φιλικό στο Λάνσνταουν Ρόουντ τον Φλεβάρη του `95. Λίγες μέρες πριν, η Βρετανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει την ιρλανδική Αστυνομία για το ενδεχόμενο, αλλά φευ…

Το ματς μύριζε μπαρούτι προτού καν αρχίσει, καθώς στην αρχή μια μερίδα των Ιρλανδών φιλάθλων σφύριξε αποδοκιμαστικά κατά την ανάκρουση του «God Save The Queen», του εθνικού ύμνου της Βρετανίας.

Το κακό ξεκίνησε όταν από τα μεγάφωνα άρχισε να παίζει το «Amhrán na bhFiann», τον ιρλανδικό εθνικό ύμνο. Τα μέλη του Combat 18, τα οποία ήταν αρκετά ανάμεσα στους 4000 Άγγλους οπαδούς που ήταν στο γήπεδο, αμέσως χαιρέτησαν φασιστικά, τραγουδώντας εθνικιστικούς ύμνους, όπως το «no surrender to the IRA» και «Ulster is British».Επικράτησε φυσικά κάποια ταραχή, με τα πνεύματα να ηρεμούν με τη σέντρα, ενώ στο 21` του ματς ο Ντέιβιντ Κέλι άνοιξε το σκορ για τους Ιρλανδούς. Λίγο μετά όμως, δεν μέτρησε ένα γκολ των Άγγλων και τότε τα πράγματα ξέφυγαν…

Οι Άγγλοι οπαδοί που ήταν στο πάνω διάζωμα, ξήλωσαν καθίσματα και τα πετούσαν στους Ιρλανδούς από κάτω τους, προκαλώντας τη διακοπή του αγώνα, με τους παίκτες να αποσύρονται στα αποδυτήρια. Από την οργή των Άγγλων εθνικιστών δεν γλίτωσε βέβαια ο Άγγλος τεχνικός των Ιρλανδών, ο Τζάκι Τσάρλτον, τον οποίο έβριζαν και φώναζαν «Judas, Judas», αποκαλώντας τον δηλαδή προδότη!

Οι άτυχοι Ιρλανδοί που βρίσκονταν στο κάτω διάζωμα άρχισαν να τρέχουν προς τον αγωνιστικό χώρο για να ξεφύγουν από τα καρεκλάκια που έπεφταν βροχή, ενώ ακόμα πιο άτυχοι ήταν κάποιοι συμπατριώτες τους που, κατά λάθος, βρέθηκαν στην εξέδρα των Άγγλων.

Το παιχνίδι διεκόπη φυσικά οριστικά και το γήπεδο εκκενώθηκε, εκτός από την εξέδρα των Άγγλων που έμεινε μέσα ώσπου να τους συνοδεύσει έξω η ιρλανδική Αστυνομία, για να ακολουθήσει νέος, πιο βίαιος κύκλος επεισοδίων.Ο απολογισμός ήταν πάνω από 20 τραυματίες, ευτυχώς κανείς τραυματίσμένος θανάσιμα, ενώ η Αστυνομία προέβη σε 40 συλλήψεις.

Αυτό που τραυματίστηκε θανάσιμα ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο και δη το βρετανικό, καθώς οι φωτογραφίες με τους αφιονισμένους οπαδούς να χαιρετάνε φασιστικά, έκανε τον γύρο του κόσμου, εγείροντας ερωτηματικά για τη διοργάνωση του Euro 1996 από την Αγγλία.

Η δράση πάντως της Combat 18 στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται ανενόχλητη, όπως προκύπτει από την παρουσία γκρουπ, όπως οι διαβόητοι Chelsea Headhunters και παρόμοιες άλλες εξτρεμιστικές ομάδες…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου