Νέος Πάπας ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο


Λευκός καπνός στην καμινάδα του Βατικανού  Νέος Πάπας ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο.

Άσπρος καπνός βγήκε στις 20:08 ώρα Ελλάδας από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Ο 266ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Παραπάνω από 100.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ανάμεσα τους και ο δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno.

Νέος Πάπας είναι ο Αργεντινός Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (Jorge Mario Bergoglio) που θα ονομαστεί Φραγκίσκος ο Α'. Το Φραγκίσκος σημαίνει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Η πρώτη φορά που έχουμε Πάπα από τη Λατινική Αμερική.

Έκπληξη ο νέος Πάπας

Ο νέος Πάπας είναι 76 ετών, Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και για πολλούς θεωρείται μεταβατική "λύση". Προέρχεται από το Τάγμα των Ιησουιτών, ενώ ήταν ένα από τα αουτσάιντερ στις προβλέψεις.

Ο ίδιος είναι πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του δεύτερου και θεωρείται συντηρητικός. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες και έχει δηλώσει ότι μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματα του.

Ήταν υποψήφιος και το 2005 οπότε και φέρεται να τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Πάπα Βενέδικτο και έκτοτε, σημειώνει το Reuters, επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο, κάτι που θεωρείται ότι μεγάλο όπλο για την εκλογή στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Το Κονκλάβιο κατέληξε μετά από πέντε ψηφοφορίες στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβει στην Καθέδρα του Ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο επικεφαλής του Κονκλαβίου Jean-Louis Pierre Tauran, βγήκε στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου για να πει το "Habemus Papam" και να ανακοινώσει τον νέο Πάπα, λίγο μετά τις 21.00, ώρα Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

"Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου", ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουίτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ.

Κάλεσε δε τους πιστούς να "ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης" και του "ευαγγελισμού" και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: "Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας", τόνισε. Η εκλογή του Πάπα καλύφθηκε από 6.000 δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη.








ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου