Οι αντιστασιακοί της Γλασκώβης


Η επίθεση που έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες οι Green Brigade της Σέλτικ από τις αστυνομικές αρχές είναι σφοδρή και στη πλειοψηφία των περιπτώσεων αδικαιολόγητη. Οι χοντροκέφαλοι «Κέλτες» όμως δεν σκύβουν το κεφάλι, πεισμώνουν και αντιστέκονται, συγκεντρώνοντας στο πλευρό τους όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος βλέπει τους οπαδούς να κηρύσσονται παράνομοι χωρίς αιτία και την αστυνομία να εγκληματεί εις βάρος τους, μόνο και μόνο επειδή έκαναν μια πορεία ή φώναξαν ένα μη αρεστό σύνθημα…

Στα μέσα του Μαρτίου, περίπου 200 οπαδοί της Σέλτικ προσπάθησαν να κάνουν πορεία προς το Σέλτικ Παρκ, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της αστυνομίας προς τους οργανωμένους, την αδικαιολόγητη βία και τα αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις. Μέσα σε λίγα λεπτά περισσότεροι από 200 αστυνομικοί είχαν τραβήξει τα γκλοπ τους και περίμεναν σε θέση μάχης. Περίπου 30 οχήματα της αστυνομίας ήταν σε ετοιμότητα, μαζί με έφιππους, αστυνομικούς σκύλους και ένα ελικόπτερο. Οι αρχές έκαναν έφοδο, αφού έκριναν την πορεία… παράνομη, συνέλαβαν 13 άτομα και χτύπησαν τόσο νεαρούς, όσο και έναν ηλικιωμένο οπαδό. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν video που έδειχναν τις βιαιοπραγίες της αστυνομίας του Στράθκλάϊντ προκάλεσαν κατακραυγή.

Οι οπαδοί που υφίστανται την αστυνομική βία ανήκουν στους Green Brigade. το κομμάτι της εξέδρας της Σέλτικ που εκφράζει έντονα φιλο-ιρλανδικά συναισθήματα, κοινωνικά μηνύματα και ουσιαστικά κάνει την περισσότερη δουλειά σε θέματα κερκίδας. Έχουν αναρτήσει πανό για την Παλαιστίνη, έχουν φωνάξει υπέρ απεργών πείνας και μεταναστών. Η άρνησή τους να σταματήσουν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ΙΡΑ συγκέντρωσε απέναντί τους αρκετούς, ανάμεσά τους και την κυβέρνηση. Οι περιορισμοί στη συνθηματολογία αποτέλεσαν έναν ακόμα λόγο που έβγαλε τους Green Brigade στους δρόμους. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, όταν και πέρασε η σχετική νομοθεσία με τίτλο «Offensive Behaviour at Football and Threatening Communications Act 2012», η ποινικοποίηση της καθημερινότητας του οπαδού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από νομικούς κύκλους, όσο και από βουλευτές, πέραν των ίδιων των θιγόμενων.

Υπήρξαν μάλιστα συγκεκριμένες κατηγορίες προς τον υπουργό δικαιοσύνης, ότι πέρασε νομοσχέδιο που μοναδικός του στόχος είναι η παρενόχληση των οπαδών της Σέλτικ και των Ρέιντζερς σε καθημερινή βάση. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Οι οπαδοί αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Τους σταματούν στα αεροδρόμια και τους ζητούν προσωπικές πληροφορίες. Ανήλικοι συλλαμβάνονται χωρίς κατηγορίες και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τον Οκτώβριο του 2011 οι οπαδοί της Σέλτικ διαδήλωσαν για πρώτη φορά στη George Square. Εκεί όπου του 1919 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 6000 διαδηλωτές για να στηρίξουν τη γενική απεργία, με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να στέλνει στρατό και τη σύγκρουση να γίνεται γνωστή ως «η μάχη της πλατείας Γεωργίου». Η διαδήλωση των «Καθολικών» βέβαια είχε στόχο να είναι ειρηνική και συγκέντρωσε περίπου 2000 κόσμο. Εκπρόσωπος από το Celtic Trust τόνιζε: «Ανησυχούμε πάρα πολύ για τh νομοθεσία, όπως κάνουν και οπαδοί άλλων ομάδων και άλλοι οργανισμοί, όπως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι αχρείαστη, επειδή ήδη έχουμε νόμους που καλύπτουν το θέμα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή δεν έχει συνταχθεί σωστά και δεν είναι ξεκάθαρο τι αποτελεί παράβαση. Επιτίθεται στους οπαδούς το ποδοσφαίρου. Θεωρείσαι εγκληματίας ως οπαδός φορώντας ένα μπλουζάκι και τραγουδώντας ένα σύνθημα, αλλά δεν θεωρείσαι εγκληματίας αν κάνεις τα ίδια σε έναν σινεμά ή σε ένα θέατρο». Μετά το ματς της ημέρας η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές μελών των Green Brigade, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για επίθεση σε έναν δωδεκάχρονο, ο οποίος κατέληξε με σπασμένα δάχτυλα…

Η αρχή είχε γίνει. Το κίνημα των οπαδών της Σέλτικ συνεχίστηκε και συγκέντρωσε γύρω του κι άλλα οπαδικά γκρουπ πέραν των Green Brigade. Το Νοέμβριο του 2012 υπήρξε ανασύνταξη, με τους οπαδούς της ομάδας να συνθέτουν ένα κοινό μέτωπο, με στόχο να συλλέξουν στοιχεία για να χρησιμοποιήσουν το 2014, όταν το νομοσχέδιο θα αναθεωρηθεί, όπως και να παρέχουν νομική βοήθεια σε όποιον πέφτει θύμα κακοποίησης από την αστυνομία. Μετά τα τελευταία βίαια γεγονότα το μέτωπο, που έχει τον τίτλο «Fans against Criminalisation», κάλεσε τον κόσμο να καταθέσει επώνυμα. Μέσα στον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί δράσεις/διαμαρτυρίες, οι οποίες ολοκληρώνονται με πορεία έξω από τη Βουλή στις 24 του μήνα. ΕΔΩ (http://fansagainstcriminalisation.blogspot.ie/) μπορείτε να δείτε το blog του γκρουπ.

Όπως τονίζει ο Κέβιν Ρούνεϊ από το «Spiked»: Η ειρωνεία είναι ότι τα στοιχεία που καθιστούν τους Green Brigade επικίνδυνους για τις αρχές είναι τα ίδια που τους κάνουν ελκυστικούς για όλο και περισσότερο κόσμο. Μία αίσθηση αντίστασης και μια άρνηση να αντιμετωπιστούν ως άτακτα σχολιαρόπαιδα. Και η αντίσταση αυτή δείχνει ότι θα συνεχιστεί!



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου