Μήπως πάσχετε από σύνδρομο οργής;


Πάλι εκνευριστήκατε με το παραμικρό. Ο θυμός σας ήταν τέτοιος, που θέλατε να τα σπάσετε όλα γύρω σας. Και αυτές οι «κρίσεις» οργής, σας συμβαίνουν συχνά τώρα τελευταία. Μήπως, δεν είστε απλά οξύθυμος αλλά συμβαίνει κάτι σοβαρότερο;

Πάρκαρε για δύο λεπτά μπροστά από το γκαράζ σας. Και μόλις τον είδατε, σας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι! Πέρα από τις φραστικές απειλές, που εκτοξεύσατε εναντίον του, λίγο έλειψε να αρπαχτείτε και στα χέρια. Και ενώ προσπαθείτε να διαγράψετε από τη μνήμη σας το γεγονός, θυμάστε, πως μόλις προχθές παραλίγο να χάσετε τον έλεγχο, όταν κάποιος σας έσπρωξε άθελά του μέσα στο μετρό. Το έχετε πλέον δεχθεί. Είστε περισσότερο οξύθυμος από ότι θα έπρεπε. Μήπως όμως, συμβαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό από αυτό;

Τα νεύρα μου!

Αν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και αν ο θυμός σας ξεχειλίζει κάθε φορά που νομίζετε, πως αδικείστε, ωθώντας σας σε ακραίες συμπεριφορές, προπηλακισμούς και βίαια ξεσπάσματα, τότε ίσως θα έπρεπε να το ψάξετε λιγάκι παραπάνω. Πολύ περισσότερο δε, αν αυτά τα ξεσπάσματα συμβαίνουν ιδιαίτερα συχνά.

Αν λοιπόν, δεν είστε λιγάκι παραπάνω οξύθυμος, ενδέχεται να πάσχετε από «Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή» (Intermittent Explosive Disorder), όπως ονομάζεται επιστημονικά η διαταραχή κατά την οποία, οι άνθρωποι αδυνατούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και έχουν βίαια ξεσπάσματα χωρίς ιδιαίτερα σοβαρή αφορμή.

Το «σύνδρομο του θυμού», όπως επίσης ονομάζεται η εν λόγω διαταραχή, αφορά το 7,3% του παγκόσμιου πληθυσμού και τις περισσότερες φορές, οι πάσχοντες αγνοούν την σοβαρότητά της κατάστασής τους καθώς αποδίδουν τα νεύρα τους στον οξύθυμο χαρακτήρα τους.Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα άτομα σε παραβατικές και ακραίες συμπεριφορές, βίαια ξεσπάσματα και τραυματισμούς λόγω αψιμαχίας.



Πάσχουν αλλά δεν το ξέρουν

Αρκετοί είναι οι πάσχοντες, που αρνούνται να επισκεφθούν γιατρό με την αιτιολογία, πως ο θυμός τους οφείλεται στον οξύθυμο χαρακτήρα τους και δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας ή αντικείμενο ιατρικής διερεύνησης. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν, πως η «Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή», αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια, η οποία αφού διαγνωστεί με ιατρικές εξετάσεις, περιορίζεται ή αντιμετωπίζεται με ψυχολογική υποστήριξη και άλλες ιατρικές μεθόδους.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου