Όταν ο αθλητισμός πάει σινεμά

Πολλάκις ο αθλητισμός υπήρξε πηγή έμπνευσης για το σινεμά. Αληθινές ιστορίες και καλογραμμένα σενάρια μετατράπηκαν σε κινηματογραφικές παραγωγές, τις περισσότερες φορές επιτυχημένες. Συγκεντρώσαμε 10 εξ αυτών, προσπαθώντας να καλύψουμε ένα μεγάλο φάσμα των σπορ, και σας τις θυμίζουμε.

Raging Bull - Οργισμένο είδωλο

Η συνεργασία Σκορτσέζε (σκηνοθέτης) - Ντε Νίρο (πρωταγωνιστής) στο απόγειό της. Η αληθινή ιστορία του Ιταλοαμερικανού πυγμάχου Τζέικ ΛαΜότα, η ασπρόμαυρη απεικόνιση μιας αλαζονικής και ιδιόρρυθμης προσωπικότητας, η οποία τη δεκαετία του '40 έφτασε από το ζενίθ στην απόλυτη παρακμή, προσπαθώντας έκτοτε να βρει τον εαυτό του. Για την εκπληκτική και γεμάτη ερμηνεία του ο Νεοϋορκέζος σταρ απέσπασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1981.

The Football Factory

Μια ωμή και στοχευμένη προσπάθεια αποτύπωσης του χουλιγκανισμού στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Τζον Κινγκ, η ιστορία περιγράφει την άδεια καθημερινότητα ενός 20χρονου οπαδού της Τσέλσι, ο οποίος ζει και αναπνέει για το Σαββατοκύριακο στο γήπεδο. Αλκοόλ, ναρκωτικά και ραντεβού θανάτου συνθέτουν το σκηνικό. Όταν ο πρωταγωνιστής έρχεται πια αντιμέτωπος με σοβαρούς κινδύνους αναρωτιέται αν όλο αυτό αξίζει τον κόπο.

Moneyball

Η ταινία του Μπένετ Μίλερ, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μάικλ Λιούις, είναι το πλέον χρήσιμο και κατατοπιστικό εγχειρίδιο για τους εγχώριους παράγοντες. Μπραντ Πιτ και Τζόνα Χιλ, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θέτουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό μοντέλο διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού συνόλου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ των ΗΠΑ.

Hoosiers - Best Shot

Ο Τζιν Χάκμαν, ως Νόρμαν Ντέιλ, έχει άλλες μεθόδους από το δίδυμο Πιτ - Χιλ στο Moneyball για να μετατρέψει την ομάδα μπάσκετ μια κωμόπολης στην Ιντιάνα σε πρωταθλήτρια. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, συγκρούεται με γονείς, δεν δίνει βάση στην κριτική, συνεργάζεται μ’ έναν μέθυσο. Χαρισματικός ρήτορας, κερδίζει τους παίκτες του και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Όπως και τον Ντέιβιντ Άνσπο.

Das Wunder von Bern - Το θαύμα της Βέρνης

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της απόλυτης έκπληξης σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, της νίκης της Γερμανίας επί της θρυλικής Ουγγαρίας του Πούσκας στο ελβετικό Μουντιάλ του '54 μ’ έναν διαφορετικά δοσμένο τρόπο. Ένα γερμανικό φιλμ που εμπνέεται από τη σχέση ενός αποξενωμένου πατέρα, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και του μικρού γιου του, ο οποίος έχει αναπτύξει μια σχέση λατρείας για το ποδόσφαιρο.

Invictus - Ανίκητος

Το -υπέροχο- αποτέλεσμα της απόπειρας του Κλιντ Ίστγουντ να σκιαγραφήσει μέσα από τον Μόργκαν Φρίμαν την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα από τη στιγμή της απελευθέρωσής του και της ανάληψης της προεδρίας της Ν.Αφρικής μέχρι την κατάκτηση από την εθνική ομάδα του παγκοσμίου τίτλου στο ράγκμπι. Στη μετά απαρτχάιντ εποχή ο Αφρικανός ηγέτης θέλει ο ταλαιπωρημένος λαός της χώρας, μαύροι και λευκοί, να ζει ειρηνικά και ο αθλητισμός είναι σε πρώτη φάση η λύση για το διχασμό.

Mike Basset: England Manager -  Απατεώνας ή Ιδιοφυΐα

Φλεγματικό χιούμορ και σαρκασμός σ' ένα βρετανικό φιλμ από τον Στιβ Μπάρον που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς κυρίως στο Νησί. Ένας άσημος προπονητής, αλλά ταυτόχρονα μια απολαυστική καρικατούρα, που καταλήγει από σύμπτωση στον εθνικό πάγκο των "λιονταριών" και πέφτει από τη μία γκάφα στην άλλη έως ότου βρει τη συνταγή της επιτυχίας μεταξύ αλκοολικών και πωλητή αυτοκινήτων. Όχι δεν είναι ο… Ζοσέ Μουρίνιο!

Τhe Wrestler - Ο παλαιστής
Άργησε ο Μίκι Ρουρκ, αλλά βρήκε το ρόλο που του ταίριαζε απόλυτα στη μακρά κινηματογραφική πορεία του. Στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι ο πρώην μποξέρ μετενσάρκωσε τον παλαιστή Ράντι "the Ram" Ρόμπινσον, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, η οποία αποκομμένη από την κόρη του, δεν μπορεί να ζήσει μακριά από το ρινγκ και σίγουρα όχι εγκλωβισμένη σ' ένα σουπερμάρκετ. Ακόμη κι αν χρειαστεί να ρισκάρει τη ζωή της για μια τελευταία νίκη, τη νίκη με τον ίδιο της τον εαυτό.

Jerry Maguire

Το αμερικάνικο φούντμπολ μέσα από τα μάτια ενός ατζέντη και φυσικά τη δημιουργική ματιά Κάμερον Κρόου που έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία. Ο Τομ Κρουζ, στον ομώνυμο ρόλο του μάνατζερ που χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και κάνει μια νέα αρχή σε ζωή και καριέρα, κέρδισε ένα στοίχημα, αλλά όχι και το Όσκαρ. Το οποίο κατέληξε στα χέρια του Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ (β' ανδρικού ρόλου) για την ερμηνεία του ως μοναδικός πελάτης που απέμεινε στον Μαγκουάιρ.

Coach Carter

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα η ταινία του Τόμας Κάρτερ (απλή συνωνυμία με τον ήρωα) πραγματεύεται, αν και ημιτελώς είναι η αλήθεια, τη "μάχη" που δίνει ένας προπονητής μπάσκετ (Σάμιουελ Τζάκσον) σε ομάδα αμερικανικού λυκείου να λειτουργήσει πρώτα απ' όλα ως παιδαγωγός και μετά ως γυμναστής. Επιβάλλει στους μαθητές όρους, απαιτεί καλούς βαθμούς και αξιοπρεπή συμπεριφορά, έχοντας ως προτεραιότητα να χτίσει χαρακτήρες και μετά αθλητές.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου