Τα χρήματα δεν εγγυώνται ευτυχία


Το μοντέρνο ποδόσφαιρο δυστυχώς έχει χάσει τη ρομαντικότητα του παρελθόντος όταν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν για τη φανέλα. Σήμερα τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν εξαίρεση καθώς η πλειοψηφία… γλυκαίνεται από την ακριβή ζωή και τη δημοσιότητα που τους προσφέρουν τα χρήματα που κερδίζουν. Πως καταλήγουν ωστόσο; Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα τεράστια συμβόλαια δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία

Τα ονόματα αρκετά. Κιθ Γκιλέσπι, Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, Ερίκ Τζεμπά-Τζεμπά, Τζον Μπαρνς, Τζον Αρνε Ρίισε, Τζέισον Γιούελ, Καρλ Κορτ είναι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών στην Αγγλία που έβγαλαν ικανοποιητικά χρήματα παίζοντας ποδόσφαιρο, ωστόσο κατέληξαν να τα χάσουν όλα.

Στην παραπάνω κατηγορία μπαίνει πλέον και ο πρώην παίκτης της Αστον Βίλα, Λι Χέντρι, ο οποίος στα 35του αγωνίζεται πλέον στην ερασιτεχνική Τάμγουορθ. Ο ίδιος μίλησε στο BBC για τη δική του ιστορία που από μία πλουσιοπάροχη ζωή με συμβόλαιο 30,000 λιρών την εβδομάδα έφτασε να χάσει τα πάντα, βάζοντας στο μυαλό του ακόμη και την αυτοκτονία.

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι οι διάφοροι ποδοσφαιριστές τυφλωμένοι από το κέρδος κάνουν άσωτη ζωή με αποτέλεσμα να διαλύουν τα πάντα. Τα λεγόμενα του Χέντρι φανερώνουν ότι αυτό δεν αποτελεί κανόνα, δείχνοντας πόσο κοντά βρίσκεται το ζενίθ από το ναδίρ στον κόσμο του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

«Έβγαζα πολύ καλά χρήματα από την ηλικία των 21 ως 33 ετών. Ποσά που φτάνανε καθαρά τις 30,000 λίρες την εβδομάδα ή και περισσότερα από αυτά. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως μπόρεσα να τα χάσω όλα. Σίγουρα όταν είσαι ποδοσφαιριστής απολαμβάνεις ακριβά αυτοκίνητα, πλούσια σπίτια, διακοπές, ωραία ρούχα. Όλα αυτά είναι πολύ εύκολα όταν έχεις λεφτά», αναφέρει ο Χέντρι.

Στη συνέχεια οι κακές συμβουλές για το πώς θα επένδυε τα εισοδήματά του τον έφεραν γρήγορα στην καταστροφή. «Δεν ήταν ούτε ότι τα έχασα στον τζόγο ούτε ότι δεν νοιαζόμουν για τα χρήματα που έκανα ως ποδοσφαιριστής. Αυτό που επιδίωξα ήταν να τα επενδύσω για το καλό της οικογένειάς μου. Ωστόσο στην πορεία το διαζύγιο και οι κακές επενδυτικές συμβουλές ήταν καταστροφικές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χέντρι ο οποίος φτάνοντας να χρωστάει 200,000 λίρες στην εφορία σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά η γρήγορη αντίδραση των δικών του ανθρώπων τον έσωσε.

«Τους λέω συνέχεια ότι οι καριέρες τους δεν πρόκειται να διαρκέσουν για πάντα και τους εφιστώ την προσοχή για το πώς θα διαχειριστούν τα χρήματά τους, ωστόσο η πραγματικότητα δεν γίνεται πάντα αντιληπτή. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ανάλογα μορφωμένοι με άλλους ευκατάστατους ανθρώπους και ανάμεσά τους υπάρχουν πρότυπα τα οποία δεν αποτελούν και τα καλύτερα παραδείγματα. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα ίδια με αυτά που βίωσε ο Χέντρι», επισημαίνει ο Πίτερ Κέλσεϊ που εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων.

Η περίπτωση του Χέντρι, όπως και διάφορων άλλων ποδοσφαιριστών που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά, δείχνει ότι η φήμη και η δύναμη που τους προσφέρει το μοντέρνο ποδόσφαιρο μπορούν να γίνουν εύκολα… καπνός. Τα ιδανικά του μοντέρνου ποδοσφαίρου μπορεί να δείχνουν ελκυστικά, ωστόσο αποτελούν και εξαιρετικά επικίνδυνα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου