Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου: Ο ύμνος της Ελληνικής Επανάστασης!


Ο Θούριος γράφτηκε το 1797 από το Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή με απλά λόγια για να είναι κατανοητός από τον λαό. Ο σκοπός του Ρήγα ήταν να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες. Ακούστε παρακάτω τον Θούριο τον ύμνο της Ελληνικής Επανάστασης από την φωνή του Νίκου Ξυλουρη.

Ο Ρήγας Βελεστινλής για να πετύχει την μετάδοση του επαναστατικού μηνύματός του στους σκλαβωμένους και να τους εμψυχώσει για επανάσταση, εκτός από το εποπτικό υλικό, χρησιμοποίησε και μουσική. Συγκεκριμένα συνέθεσε τον παιάνα με τίτλο "Θούριος" που αρχίζει με τον στίχο "Ως πότε παλληκάρια".

Η λέξη θούριος, που είναι από το ρήμα θρώσκω που σημαίνει ορμητικός, μαινόμενος, πολεμικός, δεν ήταν σε χρήση στην εποχή του και ο Ρήγας Φεραίος την δανείζεται από τους Αττικούς ποιητές. ΄Εκτοτε, καταγράφεται στο νεοελληνικό λεξιλόγιο και γίνεται πλέον πασίγνωστος, συνώνυμος με την επανάσταση.

Ο Ρήγας Βελεστινλής γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν "Ρήγας", όνομα που συνηθιζόταν στην περιοχή του Βελεστίνου και του Πηλίου, ενώ ως επώνυμο, κατά τη συνήθεια των λογίων της εποχής του, χρησιμοποίησε το "Βελεστινλής" από το όνομα του τόπου όπου γεννήθηκε.


Στίχοι: Ρήγας Φερραίος
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

"Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ' απ' τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή"








Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου