Σαν Λορέντσο: Πολιτική, θρησκεία και ποδόσφαιρο!


Πολλοί λένε ότι η ομάδα είναι θρησκεία και ότι το γήπεδο είναι ένας χώρος όπου δεν χωράει η πολιτική; ένας χώρος που ο οπαδός βλέπει τον διπλανό του σαν μέλος της οικογένειας του. Στην περίπτωση της Σαν Λορέντσο οι λέξεις-κλειδιά θρησκεία, πολιτική, οικογένεια και γήπεδο συνθέτουν λίγο ή πολύ ένα μεγάλο μέρος – αν όχι όλη – της ιστορίας της.

Το 1908 ο Λορέντσο Μάσσα, ιερέας από την συνοικία Αλμάγκρο του Μπουένος Άιρες, στην προσπάθεια του να προστατεύσει τους νέους από τους κινδύνους του «δρόμου», τους ενθάρρυνε να χρησιμοποιήσουν το προαύλιο τις εκκλησίας για να αναδείξουν τα ποδοσφαιρικά προσόντα τους. Έδωσε το όνομα του Αγίου Λαυρεντίου στην ομάδα που σχηματίστηκε από αυτό το γκρουπ πιτσιρικάδων, ομάδα που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες της Αργεντινής.

Από την σκοπιά του οπαδού, το ότι ένας ιερέας έδωσε το χρίσμα του για να δημιουργηθεί η Σαν Λορέντσο, μπορεί να θεωρηθεί σημάδι από τον Θεό – ειδικά για τους βαθιά θρησκευόμενους Αργεντίνους.

Πάνω από μια εκατονταετία μετά της ίδρυση των «κορακιών», ένα αυτογκόλ του Ρούμπεν Ραμίρες της Κολόν έδωσε μια εντός έδρας νίκη στην Σαν Λορέντσο. Το λάθος του στράικερ της Κολόν, που οδήγησε στην επικράτηση της αντιπάλου της, θεωρήθηκε από τους οπαδούς της ως ένα μικρό θαύμα, μια Θεία παρέμβαση.

Μόνο λίγες μέρες πριν, η θρησκεία και η εκκλησία θα μπει πάλι στον δρόμο της ομάδας, έμμεσα αυτή τη φορά. Η ανακήρυξη του καρδινάλιου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο σε Πάπα, θα ήταν μια είδηση που θα ταρακουνούσε όλη την Αργεντινή αλλά και την ομάδα από το Αλμάγκρο.

Ο Πάπας Φράνσις – το όνομα που πήρε ο Μπεργκόλιο μετά την ανάδειξη του σε ποντίφικα – είναι ένας από τους πιο διάσημους υποστηρικτές της Σαν Λορέντσο, έχοντας κάρτα μέλους στην ομάδα από το 2008. Έχει φωτογραφηθεί αρκετές φορές με την φανέλα της ομάδας, ενώ σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του δεν κρύβει την αγάπη του για τα «κοράκια».

Οι οπαδοί και η διοίκηση της Σαν Λορέντσο ενθουσιάστηκαν με την ανακήρυξη ενός δικού τους ανθρώπου ως Πάπα και προς τιμήν του, στο παιχνίδι με την Κολόν, φόρεσαν φανέλες στις οποίες είχε προστεθεί στο κέντρο η φωτογραφία του ποντίφικα με την επιγραφή «Papa Francesco».

Λίγο μετά την εκλογή του ο Πάπας Φράνσις ζήτησε από τους οπαδούς να παραστούν στην ορκωμοσία του. «Μας ζήτησε να φέρουμε μια ξύλινη εικόνα της Παρθένου Μαρίας από το παλιό στάδιο της Σαν Λορέντζο, μια παλιά φωτογραφία του σταδίου, και μια καινούργια φανέλα της ομάδας.», δήλωσε στο romereports ο Ροντόλφο Μαρτίνεζ, ο οποίος έκανε το ταξίδι από την Αργεντινή στην Ρώμη για να παρευρεθεί στην εγκαθίδρυση του νέου Πάπα.

Ο ενθουσιασμός, όμως, των οπαδών της ομάδας από το Αλμάγκρο μετριάστηκε γρήγορα, όταν αναδύθηκαν μνήμες από το παρελθόν – τόσο της Σαν Λορέντσο, όσο και της χώρας τους. Μνήμες οι οποίες κάθε άλλο παρά ευχάριστες ήταν για τους Αργεντίνους, που αναμφίβολα πέρασαν πολλά κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Χορχέ Ράφαελ Βιντέλα στις δεκαετίες του 70’ και του 80’.

Η χούντα του Βιντέλα οδήγησε στην εξαφάνιση περίπου 30.000 ατόμων. Οι απαγωγές και οι δολοφονίες όσων ήταν αντίθετοι ιδεολογικά ή προσπαθούσαν να «προπαγανδίσουν» με οποιονδήποτε τρόπο το νέο φασιστικό καθεστώς, ήταν καθημερινό φαινόμενο για τους Αργεντίνους. Οι μητέρες των θυμάτων, με την συμπαράσταση της ακτιβιστικής οργάνωσης The Mothers of the Plaza de Mayo, διαδηλώνουν κάθε Πέμπτη στην Plaza de Mayo του Μπουένος Άιρες, με την ελπίδα κάποια στιγμή να βρουν τα υπό-εξαφάνιση παιδιά τους.

Μεγάλα ερωτήματα τέθηκαν για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας τον καιρό της δικτατορίας. Ερωτήματα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν μείνει αναπάντητα αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις, πολλά από τα έγγραφα της εποχής έχουν καταστραφεί και οι περισσότεροι από τους θύτες αλλά και τα θύματα της χούντας δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Ένα μέλος της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας εκείνη την εποχή ήταν και ο Πάπας Φράνσις, ο οποίος κατακρίθηκε από πολλούς για την στάση του επί δικτατορίας Βιντέλα. Κατηγορήθηκε ως συνένοχος στις πράξεις βίας, κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» που είχε κηρύξει το νέο καθεστώς, μέσω της σιωπής του όσων αφορά τις βαναυσότητες που διαδραματίζονταν.

Ο Μπεργόλιο κατηγορείται κυρίως για την απαγωγή δυο ιερέων στον Μάη του 1976, οι οποίοι κρατήθηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, λόγω του ιεραποστολικού έργου τους σε φτωχογειτονιές της χώρας, κάτι που θεωρούνταν άκρως ριψοκίνδυνη δραστηριότητα την εποχή εκείνη για το πολιτικό καθεστώς.

Ο δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι και συγγραφέας ενός βιβλίου που αναφέρεται στην Εκκλησία με την ονομασία «Η Σιωπή», κατηγορεί τον νυν Πάπα ότι δεν προστάτεψε τους ιερείς και ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την απαγωγή τους. Ο Μπεργκόλιο από την πλευρά του απαντάει ότι προσπάθησε να τους βοηθήσει παρασκηνιακά και ότι όσα ακούγονται για αυτόν είναι απλές συκοφαντίες.

Οι μνήμες όμως των οπαδών της Σαν Λορέντσο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τρόπο που έβλαψε η χούντα την χώρα τους, αλλά και με τον τρόπο που χτύπησε μια από τις ιστορικότερες ομάδες της.

Όπως αναφέρει σε αφιέρωμα της η ιστοσελίδα του When Saturday Comes, ο κυβερνήτης – επί χούντας – του Μπουένος Άιρες, Οσβάλντο Κατσιατόρε, επέβαλε στον πρόεδρο του συλλόγου την πώληση του γηπέδου της στην πολιτεία για 575.000 δολάρια. Ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Αργεντινής θέλησε να επιτύχει την ανάπλαση του χώρου χτίζοντας νέες κατοικίες, αλλά και παράλληλα βοηθώντας στην δημιουργία δυο κεντρικών αρτηριών στο νότιο μέρος της πόλης. Ο Κατσιατόρε δεν άφησε πολλά περιθώρια επιλογών στον πρόεδρο Μόισες Αννάν, αφού όταν κάθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απείλησε τον Αννάν για την ζωή των παιδιών του.

Το Γκασόμετρο, χωρητικότητας 75.000 θεατών, άνοιξε τις πύλες του στους οπαδούς της Σαν Λορέντζο το 1916 και το 1929 έγινε έδρα της εθνικής Αργεντινής. Από το 1979 όμως έπαψε να φιλοξενεί τα «κοράκια» μετά την αγορά του από την πολιτεία του Μπουένος Άιρες.

Το 1983 και ενώ στην περιοχή του Γκασόμετρο δεν επιτρεπόταν η κατασκευή σούπερμάρκετ, ο Κατσιατόρε πούλησε τον χώρο που είχε αγοράσει πριν απο 4 χρόνια από την Σαν Λορέντσο στην τετραπλάσια τιμή στην Γαλλική εταιρεία Καρφούρ.

Οι διαμαρτυρίες των οπαδών της Σαν Λορέντσο έγιναν όλο και πιο έντονες και συνεχίστηκαν και μετά το πέρας του φασιστικού καθεστώτος. Μετά από χρόνια διαδηλώσεων – μερικές εκ των οποίων έφταναν και τον αριθμό των 100.000 οπαδών – η πολιτεία του Μπουένος Άιρες τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του γηπέδου στην ομάδα από το Αλμάγκρο.

Τα πράγματα όμως κάθε άλλο παρά εύκολα είναι για τους οπαδούς της, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο η εταιρία Καρφούρ αξιώνει περί τα 18.8 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η διοίκηση της ομάδας αναφέρει ότι έχει μαζέψει περίπου τα μισά, μετά από την κίνηση της να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια στους οπαδούς της ομάδας. Οι διοικούντες των «κορακιών» ευελπιστούν ότι η επιστροφή της ομάδας στα «πάτρια εδάφη» θα συνοδευτεί με ένα νέο σύγχρονο φιλικό προς το περιβάλλον γήπεδο, σχέδιο αρκετά αισιόδοξο αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που χρειάζονται για την κατασκευή του.

Οι οπαδοί και οι διοικούντες της Σαν Λορέντσο είναι αποφασισμένοι να το πολεμήσουν και να βγούν νικητές. Η ιστορία της ομάδας τους έχει περάσει από πολλά κύματα. Κύματα τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφραστούν σε συμφέροντα; συμφέροντα οικονομικά, πολιτικά και ίσως πλέον –έμμεσα- ακόμα και θρησκευτικά.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου