Κάρλος Κάσελι: Ο «Κινέζος» που δεν χαιρέτησε τον Πινοσέτ


Λίγοι άνθρωποι στη Χιλή κατάφεραν στα χρόνια της παντοδυναμίας του Αουγκούστο Πινοσέτ να… εκνευρίσουν τόσο, αλλά και να πάνε κόντρα στον σκληρό δικτάτορα, όσο ο «Κινέζος», ο Κάρλος Κάσελι. Γνωστός και ως ο «βασιλιάς του τετραγωνικού μέτρου», ο Κάσελι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σίγουρα από τους πιο αγαπητούς Χιλιανούς ποδοσφαιριστές.

Γεννήθηκε στο Σαντιάγκο το 1950 κι έκανε μεγάλη καριέρα τόσο στη Χιλή με την Κόλο Κόλο, την οποία άφησε το 1973 για πολιτικούς λόγους, όσο και στην Ισπανία, όπου αγωνίστηκε μια πενταετία σε Λεβάντε και Εσπανιόλ, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σπουδαίος φορ με απαράμιλλη τεχνική, αναδείχτηκε MVP του Κόπα Αμέρικα το 1979, οδηγώντας τη Χιλή στον τελικό, ενώ είναι ο 3ος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική πίσω από τους Μαρσέλο Σάλας και Ιβάν Ζαμοράνο. Η καριέρα του πάντως στιγματίστηκε από το πέναλτι που έχασε στο ματς με την Αυστρία στο Μουντιάλ του 1982.

Παρ` όλα αυτά, ο Κάσελι είναι κάτι παραπάνω από ένας καλός ποδοσφαιριστής για τους Χιλιανούς, καθώς εξελίχτηκε σε ένα από τα σύμβολα αντίστασης εναντίον του Πινοσέτ.

Πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία, εντάχτηκε στη νεολαία του «Unidad Popular», του κομμουνιστικού κόμματος του Σαλβαδόρ Αλιέντε και μάλιστα στήριζε ανοιχτά τη βουλευτή Γκλάντις Μαρίν και τον γερουσιαστή Βολόντια Τέιτελμπόιμ στις εκλογές του 1973.

Χαρακτηριζόταν τότε ως «όχι μόνο μεγάλος αθλητής, αλλά σαν νέος που αντιλαμβάνεται τις επαναστατικές αλλαγές στη χώρα του».

Το πραξικόπημα του Πινοσέτ τον Σεπτέμβριο του 1973 με τον τραγικό θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Κάσελι και δυστυχώς όχι μόνο τον ίδιο…

Προκειμένου να τον εκφοβίσουν, μιας και λόγω της δημοτικότητας του δεν τόλμησαν να πειράξουν τον ίδιο, η Ασφάλεια απήγαγε τη μητέρα του το 1974, όπου υπέφερε από φρικτά βασανιστήρια για να αφεθεί τελικά ελεύθερη, χωρίς να της εξηγήσουν ποτέ το γιατί το έκαναν…

Πολλά χρόνια μετά, το 1988, όταν διεξήχθη δημοψήφισμα για το αν ο Αουγκούστο Πινοσέτ μπορεί να συνεχίσει ως «δημοκρατικός» πρόεδρος, κυκλοφόρησε ένα σποτάκι στην τηλεόραση υπέρ του «όχι».

Στο διαφημιστικό εμφανιζόταν μια ηλικιωμένη κυρία που περιέγραφε το πώς απήχθη έξω από το σπίτι της και περιέγραφε τα βασανιστήρια που της έκαναν. Ξαφνικά, παρενέβαινε και ο Κάσελι και έλεγε: «Γι` αυτό θα ψηφίσω κατά του Πινοσέτ. Αυτή η κυρία είναι η μητέρα μου»…

Το περιστατικό όμως που έβαλε τον Κάσελι στις καρδιές των Χιλιανών έλαβε χώρα κατά την αναχώρηση της αποστολής της Εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ του 1974, όταν ο Πινοσέτ δεξιώθηκε την ομάδα, λίγους μήνες μετά την απαγωγή της μητέρας του.

Ο Κάσελι αρνήθηκε να κάνει χειραψία με τον δικτάτορα (σ.σ. άλλοι ισχυρίζονται πως ο παίκτης πήγε να δώσει το χέρι), με τον Πινοσέτ να τον αγνοεί… «Ήμουν ο μόνος παίκτης που δεν τον χαιρέτησε. Φοβήθηκα, αλλά έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Τον συνάντησα πολλές φορές στην καριέρα μου και μόνο μια φορά τον χαιρέτησα», είπε ο Κάσελι μετά από χρόνια.

Το 1985, όταν ο Κάσελι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, συνάντησε και πάλι τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Αυτή τη φορά τον χαιρέτησε και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πινοσέτ: Πώς είσαι;

Κάσελι: Καλά, μια χαρά

Πινοσέτ: Φοράς πάντα την κόκκινη γραβάτα, δεν την αφήνεις ποτέ…

Κάσελι: Έτσι είναι Πρόεδρε, τη φοράω για να είναι πάντα δίπλα στην καρδιά μου

Πινοσέτ: Εγώ θα την κόψω αυτή την κόκκινη γραβάτα (σ.σ. κάνοντας τη χειρονομία πως κρατάει ψαλίδι!)

Οι άνθρωποι που ήταν κοντά στον Πινοσέτ αναφέρουν πως επί προσωπικού ο στυγνός δικτάτoρας σεβόταν τον Κάσελι και ήξερε ότι αν τον είχε στο πλευρό του, η εικόνα του θα ήταν καλύτερη.

Το 1997, επτά χρόνια μετά την πτώση της χούντας, το Δημοκρατικό Κόμμα (PPD) του έκανε πρόταση να κατέβει υποψήφιος στην επαρχία La Reina o Melipilla, αλλά ο Κάσελι αρνήθηκε, επειδή ήξερε πως απλά ήθελαν να εκμεταλλευτούν την εικόνα του. Το 2000 μαζί με τον δήμαρχο του Σαντιάγκο, Χοακίν Λεβίν, εργάστηκε μαζί του για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα, ενώ ο πρόεδρος Ρικάρντο Λάγος τον συμπεριέλαβε στην επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, όντας ο μόνος άνθρωπος του αθλητισμού που συμμετείχε.

Σήμερα είναι αθλητικός σχολιαστής στο Canal 13, κάνει σεμινάρια σε πανεπιστήμια, ενώ στα 62 του συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο με τους παλιούς του συμπαίκτες στην Κόλο Κόλο!



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου